Avusturya'da izcilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avusturya eski ve yeni izci üniforması
Avusturya izci fuları

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci (2013 itibarıyla)[1] ve 19.508 kız izci (2003 itibarıyla).

PPÖ, rozetlerinde, WOSM ve WAGGGS'nin sembolleri olan Fleur-de-lis ve yonca'yı, bir koyu kırmızı ve beyaz renk kombini içinde, bir arma olarak kullanmaktadır. Armanın ortasında, Avusturya hanedan renklerini taşıyan açık kırmızı ve beyaz bir kalkan resmi bulundurulmuştur. Yanı sıra, her iki uluslararası kurumun rozetleri de ek olarak kullanılmaktadır: erkek izciler üniformalarında mor bir WOSM logosu, kızlar ise bir WAGGGS yoncası aynı pozisyonda olmak üzere takar.

Kuruluş, aynı zamanda, bir Avusturya Ulusal Gençlik Konseyi üyesidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya'da izcilik ilk kez 1909'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda başlar. Ülkenin günümüzde varlığını sürdüren ilk izci obası, 1910 yılında Wiener Neustadt kentinde kurulur. 1912'de ise Emmerich Teuber, Avusturya başkenti Viyana'nın ilk izci obasını kurar. Aynı dönemde ise Katolik Kilisesi kendi izcilik obası olan Pfadfinderkorps Sankt Georg'u başlatır. Bu obalara ait ilk izci kampları 1913'te yapılır.

Hareketin genişlemesi ile, 1913 yılı itibari ile kız çocukları da izciliğin bir parçası haline gelmeye başlar ve izci obaları ülkede yaygınlaşır. 1914 yılında, bir çatı örgütlenmesi olan Österreichischer Pfadfinderbund (ÖPB) kız izciliği de içinde barındırarak kurulur. Bu örgütlenme, Macaristan ve Çekya'daki izci örgütlenmeleri ile sıkı bir ilişkiye sahip olarak hayatına başlamış; II. Dünya Savaşı ertesinde ise imparatorluktan ayrılan ülkeler vesilesiyle kendini yeniden tanımlamıştır.

ÖPB, kapsamını 1920'de yavrukurt izcileri ve 1921'de ergin izcileri programına katarak genişletir. Akabinde, Avusturya izciliği 1922'de bir uluslararası konferans esnasında Avusturya'nın WOSM'un kurucu üye olmasıyla ve 1931 yılında Baden bei Wien'de bir konferansa ev sahipliği yapması ile kendini uluslararası zemine taşır. Kız izciliği, 1929 yılı dönemi, ulusal bir organizasyon olan ve Marie Antoinette Hofmann tarafından idare edilen Österreichischer Pfadfinderinnenbund'ın ve bağımsız bir kız izcilik örgütlenmesi olan Bund der Helferinnen kurulması ile güçlenir. Bu dönemde, Avusturya Anneler Günü dönemin Avusturya Başkanı'nın annesi şerefine Avusturya izcilik örgütlenmelerince başlatılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "WOSM MEMBERSHIP CENSUS 2013: Census as at 31 December 2013" (PDF). World Organization of the Scout Movement. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015.