İtalya'da izcilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Distintivo EGCP

İtalya'da izcilik, 225.000'den fazla erkek ve kız izcinin dahil olduğu çeşitli dernek ve federasyonlardan oluşur.

Almanya, Fransa ve Rusya'nın yanında İtalya, en parçalanmış izci hareketine sahip ülkedir, ancak aynı zamanda en büyük tek birliğin, yani Associazione Guide e Scouts Cattolici Italiani'nin mezhepsel olduğu ve daha fazlasını içerdiği birkaç ülkeden biridir. Birlik, ülkenin izcilerin %80'ini kapsamaktadır. Ayrıca, diğer Katolik derneklerini de hesaba katarsak, İtalyan İzci hareketinin %90'ından fazlası Katoliktir. (Kabaca İtalya'daki din dağılımına uygun bir dağılım gösterir.)[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'da izcilikle ilgili ilk girişimler 1910'a kadar uzanıyor. Bunlar, kısmen, Robert Baden-Powell'ın çalışmalarından ve fikirlerinden doğrudan etkilenen İngiliz beyefendileri ile yüzyılın başındaki yeni eğitim yöntemleriyle pedagojik faaliyette bulunan İtalyan eğitimcilerin buluşmasından kaynaklanmaktadır.[2][3]

Scoutball (izci topu)[değiştir | kaynağı değiştir]

Scoutball, genellikle her biri yedi oyuncudan oluşan iki takımın, topu kale çizgisinin gerisine yerleştirerek birbirlerine karşı puan kazandığı bir takım sporudur. Scoutball, izcilik hareketinden türetilmiştir. Belirli bir ekipmana ihtiyaç duymayan, oyuncular arasındaki fiziksel teması sınırlamaya çalışan ve izcilerin tipik açık sözlülüğüne ve fair play terimiyle adlandırılan adil oyununa dikkat çeken basit bir oyundur. Scoutball birçok yaygın spordan da ilham almıştır.

Scoutball, İtalya'da çok yüksek seviyelerde büyümüştür. İtalyan izciler genellikle birçok yerel veya bölgesel şampiyona düzenler (özellikle Bologna şehrinde ve Veneto bölgesinde). Bologna'da bu sporu geliştirmeye odaklanan bir grup izci ve izci lideri[4] oyunu standart hale getirmek için standart kurallar koydular. 1997'den beri Bologna şehrinde, tüm İtalya'dan her İzcilik derneğinden izcilerin buluştuğu bir İtalyan İzci Şampiyonası düzenlenmektedir. İzcilik 2007 Yüzüncü Yıldönümü sırasında büyük bir şampiyonluk yaşandı.[5] YouTube'da[6] son şampiyonaların birçok videosu bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Corriere della Sera - Italia, quasi l'88% si proclama cattolico" (İtalyanca). Corriere. 18 Ocak 2006. 26 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  2. ^ Mario Sica, Storia dello scautismo in Italia, Nuova Fiordaliso, Roma 2007
  3. ^ Giuseppe dell'Oglio, Alere Flammam. Breve storia dello scautismo in Italia, Lampi di stampa, Milano 2010.
  4. ^ "Scoutballitalia". 14 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2008. 
  5. ^ "Scouting 2007 Centenary Italian Championship". 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2008. 
  6. ^ "YouTube Scoutball Channel". 9 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]