Petrus'un kurtuluşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Liberazione di San Pietro
Petrus'un kurtuluşu

Sanatçı Raffaello Sanzio
Yıl 1514
Tür fresk
Ebatlar ? cm x 560 cm
Şehir Vatikan
Müze Apostolik Sarayı

Petrus'un kurtuluşu (İtalyanca: Liberazione di San Pietro; İngilizce: Deliverance of Saint Peter), İtalyan Rönesans sanatçısı Raffaello Sanzio ve onun yardımcısı Giulio Romano tarafından yapılan bir fresk tablodur. Eser 1514 yılında Vatikan'da bulunan Apostolik Sarayı'nda bulunan ve şimdi Rafael odaları olarak bilinen yerlerin dekorasyonuyla görevli Raffaello Sanzio'nun görevlerinin bir parçası olarak yapılmıştır. Eser daha sonra The Expulsion of Heliodorus from the Temple olarak adlandırılan Stanza di Eliodoro'da bulunmaktadır.

Tablo Aziz Petrus'un Elçilerin İşleri, 12 açıklandığı gibi bir melek tarafından Herod Agrippa'nın hapishanesinden nasıl serbest bırakıldığını göstermektedir. Eser teknik olarak bir duvar üzeri süslemedir ve Raffaello Sanzio tarafından yapılan en muhteşem tablolardan biridir.

Fresk üç sahne göstermektedir. Ortada melek Petrus'u uyandırmaktadır, sağ tarafta onun uyuyan muhafızların yanından geçmesinde öncülük etmektedir. Sol tarafta bir muhafız açıkça melek tarafından meydana getirilen ışığı fark etmektedir ve hücredeki aydınlanmayı işaret ederek arkadaşını uyandırır. Bu sahne fresk tabloya dram ekler, gerçi onu neyin takip ettiği açık değildir.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]