Agnolo Doni Portresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Portrait of Agnolo Doni
Agnolo Doni Portresi


Sanatçı Raphael
Yıl 1506
Tip Ağaç üzeri Yağlıboya tablo
Ebatlar 63 cm x 45 cm
Yer Floransa
Müze Pitti Sarayı

İngilizce: Portrait of Maddalena Doni İtalyan Rönesans ustası Raphael tarafından 1506 ve 1507 yılları arasında yapılan bir yağlı boya tablodur. Tablo şimdi Floransa'daki Pitti Sarayı'nda bulunmaktadır.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo, kısa bir süre önce evlenen tüccar ve eşi çiftinin birini göstermektedir. Agnolo Doni 1503 yılında Maddalena Strozi ile evlendi, fakat Rafael'in portreleri olasılıkla 1506 yılında icra edildi, o dönemde sanatçı Da Vinci'nin ustalığına çok yakındı. Portrelerin kompozisyonları Mona Lisa'yı anımsatır: figürler resim planı bakımından aynı usulde sunulurlar ve onların elleri Mona Lisa benzeri biri diğerinin üzerine yerleştirilir. Fakat arka plan manzarasının alçak ufku dış görünüş ve hacimi tanımlayan düzenli bir ışık sağlayarak ölçülü bir insan figürü tahakkukuna izin verir. Manzara ve figür arasındaki ilişki Leonardo'nun göze çarpan mizansenine açık bir zıtlık sunar.

Fakat bu tabloyu Leonardo'nun eserlerinden ayıran en karakteristik dikkat çeken husus, (elbiseler ve mücevherlere dikkat çekilmiş olsa bile) sukunet hissidir. Bunların bile sukuneti azaltmaya gücü yetmez. Her bir unsur (ikinci derecede olsa bile) tam bir dengeyi yaratmak için birlikte çalışır.

Bu çalışmalar, Rafael'in sanatsal olgunluğunun başlangıcını işaret eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Shearman, John. Studi su Raffaello. Torino:Electa

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]