Pan-Afrika renkleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Etiyopya'nın geleneksel bayrağı . Orijinal anlayışında Pan-Afrikan olmamasına rağmen, birçok Pan-Afrikalı örgütün ve siyasetin bayraklarını etkiledi.
UNIA bayrağı

Pan-Afrika renkleri terimi, üç renkten oluşan iki farklı grup anlamına gelebilir. Kırmızı, sarı ve yeşil Etiyopya bayrağından ilham almıştır. Afrika ve Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerin bayraklarında ve diğer amblemlerinde Pan-Afrikalı ideolojiyi temsil etmek için kullanılırlar. Rastafaryan hareketi ve birçok Pan-Afrika organizasyonu da sıklıkla renkleri kullanır.

Kırmızı, siyah ve yeşil ise Marcus Garvey ve UNIA tarafından ABD'de tasarlanmış diğer kümesidir. Bu tasarım bazen Pan-Afrikanizm yerine siyah milliyetçiliğini veya siyah özgürlükçülüğünü temsil etmek için kullanılırlar.[1]

Etiyopya renkleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırmızı ile gösterilen Pan-Afrika renklerini kullanan bayraklı Afrika ülkeleri.

Yeşil, altın ve kırmızı artık birçok Afrika ülkesinin ulusal bayraklarında bulunur. Renk kombinasyonu Etiyopya bayrağından ödünç alındı. [kaynak belirtilmeli] Etiyopya bayrağı birçok Pan-Afrikalı örgütün ve devletin bayraklarını etkiledi. İtalya Krallığı tarafından kısa bir işgal dönemi dışında, Etiyopya, 1896'da Etiyopya'daki Adwa savaşında İtalyan ordusunu yenerek sömürge döneminde Avrupa kontrolü dışında kaldı. Sonuç olarak ülke, Afrika'da yeni bağımsızlığını kazanmış birçok devletin beğenisini topladı. Etiyopya ulusal renklerinin birçok Pan-Afrika kuruluşu tarafından benimsenmesi bunun bir sonucudur. Bağımsızlığın ardından kırmızı, altın ve yeşil bayrağı benimseyen ilk Afrika devleti, 1957'de Theodosia Okoh tarafından tasarlanan Gana oldu.[2][3]

UNIA renkleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Marcus Garvey tarafından kurulan UNIA, kırmızı, siyah ve yeşili Pan-Afrika renkleri olarak tanımlayan bir anayasaya sahiptir: "kırmızı, Afrika kökenli tüm insanları birleştiren asil kanı temsil eder; siyah, insanlarının rengini; yeşil ise Afrika'nın zengin topraklarını." [kaynak belirtilmeli] UNIA bayrağı, 13 Ağustos 1920 tarihinde Madison Square Garden, New York, ABD'deki UNIA kongresinde Siyah Afrikalıların resmi renkleri olarak kararlaştırıldı.

Pan-Afrika sembolizmi ile güncel ülke bayrakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdakiler, resmi bayraklarında Pan-Afrika renk gruplarından birini veya her ikisini kullanan ülkeler ve bölgelerdir:

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal olmayan bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Renkli eski bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pan-Afrikalı renklerle Pan-Afrikalı olmayan bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Listelenen bayraklar Pan-Afrika renklerini kullanabilir ancak bu renklerin resmi sembolizmi Pan-Afrikanizm ile ilgili olarak tanımlanmadığından Pan-Afrika bayrakları değildir. Rastafari renkleri de Etiyopya bayrağından kaynaklanır, ancak Rastafar düşüncesi Pan-Afrika sempatisi barındırmasına rağmen Etiyopya bayrağını kullanması tarihsel olarak eski Etiyopya imparatoru Haile Selassie'ye olan hürmetten kaynaklanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shelby (Ekim 2003). "Two Conceptions of Black Nationalism". Political Theory. 31 (5): 664-692. doi:10.1177/0090591703252826. ISSN 0090-5917. 
  2. ^ "Mrs Theodosia Okoh: The Woman Who Designed The Ghanaian Flag" 26 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., African Celebs.
  3. ^ Mrs. Theodosia Salome Okoh Profile 5 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at GhanaWeb.
  • Znamierowski, Alfred (2001). The World Encyclopedia of Flags: The Definitive Guide to International Flags, Banner, Standards and Ensigns . Londra: Anness Yayınları.