Pan-Afrika bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pan-Afrika Bayrağı
Ayrıntılar
Kabul tarihi13 Ağustos 1920
TasarımKırmızı, yeşil ve siyahtan oluşan yatay üç bant
TasarlayanMarcus Garvey

Afroamerikan bayrağı, Siyah Kurtuluş bayrağı, UNIA bayrağı ve çeşitli diğer isimler olarak da bilinen Pan-Afrika bayrağı, (yukarıdan aşağı) kırmızı, siyah ve yeşilden oluşan üç eşit yatay şeritten oluşan üç renkli bir bayraktır. 13 Ağustos 1920'de Dünya Siyahlarını Geliştirme Derneği ve Afrika Toplulukları Birliği (UNIA-ACL), Madison Square Garden'da bir ay süren toplantısı sırasında, Dünya Siyah Halklarının Hakları Bildirgesi'nin 39. maddesinde resmi olarak kabul etti.[1][2] Bayrağın varyasyonları, Garveyist ideolojileri temsil etmek için Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerde kullanılabilir ve kullanılmıştır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

"Every Race Has a Flag but the Coon" için notalar

Bayrak, 1920 yılında UNIA üyeleri tarafından 1900'lerde hit olan "Every Race Has a Flag but the Coon" adlı coon şarkısına yanıt olarak yaratıldı.[3][4] Bu şarkı, Amerikan kelime hazinesinde coon terimini sağlam bir şekilde belirleyen üç şarkıdan biri olarak gösterildi. Negro World haftalık gazetesinde yer alan 1921 konuşmasının 1927 tarihli bir raporunda, Marcus Garvey şöyle diyordu:[5]

Bana bayraksız ırkı veya ulusu gösterin, ben de size gurursuz bir insan ırkı göstereyim. Evet! Şarkı ve şaklabanlıkta, "Her ırkın bir bayrağı vardır, coon hariç" dediler. Ne kadar doğru! Evet! Ama bu bizim için dört yıl önce söylendi. Şimdi söyleyemezler. ...

UNIA tarafından 1921'de yayınlanan Universal Negro Catechism, bayrağın renklerine atıfta bulunur:[6]

Kırmızı, insanların kurtuluşları ve özgürlükleri için dökmeleri gereken kanın rengidir; siyah, ait olduğumuz asil ve seçkin ırkın rengidir; yeşil anavatanımızın bereketli bitki örtüsünün rengidir.

Gazeteci Charles Mowbray White, Garvey'in aşağıdaki nedenlerle kırmızı, siyah ve yeşil renkleri önerdiğini iddia etti: "Garvey, 'dünyanın kızılları'na sempati duyduğu için kırmızı, yeşil ise özgürlük mücadelesindeki İrlandalılara sempatisi için ve siyah ise zenciler için." [7]

Yakın zamanda UNIA'ya göre, Siyah Milliyetçi bayrağındaki üç renk şunları temsil ediyor:

  • kırmızı: Siyah, Afrika kökenli tüm insanları birleştiren ve kurtuluş için dökülen kan;
  • siyah: bir ulus-devlet olmamakla birlikte bir ulus olarak varlığı bayrağın varlığıyla onaylanan siyahlar; ve
  • yeşil: Afrika'nın bol doğal zenginliği.[8]
Teksas Siyah Kurtuluş Bayrağı

Bayrak daha sonra Siyahların dünya çapında özgürleşmesi için bir Siyah milliyetçisi sembolü haline geldi. Siyah gururun bir amblemi olan bayrak, 1960'ların Siyah Kurtuluş Hareketi sırasında popüler hale geldi. 1971'de Newark, New Jersey okul kurulu, bayrağın devlet okulu sınıflarında dikilmesine izin veren bir kararı kabul etti. Kurulun dokuz üyesinden dördü o sırada mevcut değildi ve karar, kurulun atanmış bir belediye başkanı olan genç üyesi tarafından sunuldu. Kurulun neden kararı iptal etmeye zorlanmamaları gerektiğine dair bir mahkeme kararı ve halka açık sınıflarda etnik bayrakları ve ulusal bayrakları (ABD bayrağı dışında) yasaklayan en az iki eyalet yasama teklifi de dahil olmak üzere şiddetli tartışmalar yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, bayrak şu anda bayrak dükkanları veya etnik özel mağazalar aracılığıyla yaygın olarak mevcuttur. Genellikle Martin Luther King, Jr. Günü anma törenlerinde, sivil haklar mitinglerinde ve diğer özel etkinliklerde görülür.

2010'larda kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nde, 9 Ağustos 2014'te Missouri, Ferguson'da Michael Brown'ın vurulmasında büyük jürinin bir polis memurunu suçlamayı reddetmesinin ardından, bir Howard Üniversitesi öğrencisi, o okulun Washington, DC kampüsü bayrak direğindeki ABD bayrağını bir "Siyah dayanışma" bayrağı (bu üç renkli) ile değiştirdi.[9][10] Olay, üniversite rektörü Wayne Frederick'in yetkisiz personel tarafından bayrak dikilmesini onaylamayan bir bildiri yayınlamasıyla sonuçlandı.[11][12]

Türev bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Saint Kitts ve Nevis Bayrağı
Kenya Bayrağı
David Hammons'ın Afroamerikan Bayrağı
Malavi Bayrağı
Yeni Afrika Cumhuriyeti Bayrağı
Malavi Bayrağı (2010-2012)

Biafran bayrağı, ortasında bir güneş patlaması bulunan bunun bir başka çeşididir. Renkler doğrudan Garvey'in tasarımına dayanır. 1964 yılında çıkarılan Malavi bayrağı çok benzerdir ve Siyah Milliyetçi bayrağın şerit sırasını yansıtır. Doğrudan Garvey'in bayrağına dayanmamaktadır, ancak renkler aynı sembolizme sahiptir: İnsanların mücadelesini simgeleyen kan için kırmızı, bitki örtüsü için yeşil ve halkın ırkı için siyah. Kenya bayrağı (Swahili: Bendera ya Kenya), bir Masai kalkanı ve iki çapraz mızrak ile empoze edilmiş iki beyaz kenarı olan siyah, kırmızı ve yeşil üç renkli bayraktır. Pan-Afrika üç renginden esinlenerek Kenya'nın bağımsızlığından sonra 12 Aralık 1963'te resmen kabul edilmiştir.[13]

Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi anısına 1997 yılında bir damga yayınlanan Kwanzaa ince sanatçı tarafından bir resimle Synthia Saint James Afrikalı-Amerikalılar arasında özel günler için Afrika'nın bazı bölgelerinde geleneksel ve şık giysiler giyen bir koyu tenli ailesinin. Aile üyeleri yiyecek, hediye ve bayrak tutuyor. Damgadaki bayrak Pan-Afrika bayrağını temsil ediyor olabilir, ancak kırmızı, siyah ve yeşile inen çizgiler yerine, damganın bayrağı en üstteki iki bandı aktarır ve siyah, kırmızı ve yeşile iner.

1990 yılında sanatçı David Hammons, New York City Modern Sanat Müzesi tarafından düzenlenen Afroamerikan Bayrağı adlı bir eser yarattı. Standart ABD bayrağına göre, çizgileri siyah ve kırmızı, alan yeşil ve alandaki yıldızlar siyahtır.[14]

Konfederasyon bayrağının dalgalanmasıyla ilgili tartışmalara yanıt olarak, NuSouth [15] adlı bir Afrika kökenli Amerikalı şirket, Konfederasyon donanma krikosuna dayalı bir bayrak oluşturdu; beyaz yıldızlar ve saltire anahatları yeşille değiştirildi ve mavi saltire siyah oldu. .[16]

Saint Kitts ve Nevis'in bayrağı, çapraz olarak düzenlenmiş ve sarı çizgilerle ayrılmış benzer renklere sahiptir. Renklerin doğrudan Pan-Afrika bayrağından alınmaması ancak sembolizmin aynı olması nedeniyle Malavi bayrağına benzer.[kaynak belirtilmeli]

Alternatif isimler[değiştir | kaynağı değiştir]

New York City'deki Afro-Amerikan Bayrağı

Bayrak, değişen derecelerde popülerliğe sahip birkaç başka isme sahiptir:

  • Afroamerikan bayrağı;
  • Bendera Ya Taifa (Kiswahili'de "Ulusun bayrağı" anlamına gelir), Kwanzaa sırasında kullanımına atıfta bulunur.
  • Kara Kurtuluş bayrağı;
  • Uluslararası Afrika bayrağı;
  • Marcus Garvey bayrağı;
  • yaratıcıları sebebiyle UNIA bayrağı ;
  • Evrensel Afrika bayrağı;

Önerilen tatil[değiştir | kaynağı değiştir]

1999'da The Black World Today'in 25 Temmuz sayısında, küresel bir dayanışma eylemi olarak her 17 Ağustos'un kırmızı, siyah ve yeşil pankartı uçurarak dünya çapında Evrensel Afrika Bayrak Günü olarak kutlanmasını öneren bir makale yayınlandı. 17 Ağustos, Marcus Garvey'in doğum günüdür.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "25,000 NEGROES CONVENE :International got∅∅∅1/ Own Bill of Rights". New York Times. 2 Ağustos 1920. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2007 – ProQuest vasıtasıyla. 
  2. ^ "NEGROES ADOPT BILL OF RIGHTS: Convention Approves Plan for African Republic and Sets to Work on Preparation of Constitution of the Colored Race Negro Complaints Aggression Condemned Recognition Demanded". Christian Science Monitor. 17 Ağustos 1920. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2007 – ProQuest vasıtasıyla. .
  3. ^ "New Flag for Afro-Americans". Africa Times and Orient Review (1). Ekim 1912. s. 134. 
  4. ^ RACE FIRST: The Ideological and Organizational Struggles of Marcus Garvey and the Universal Negro Improvement Association. Westport, Conn: Greenwood Press. 1987. s. 43. 
  5. ^ Garvey (19 Mart 1927). "Honorable Marcus Garvey, Gifted Man of Vision, Sets Out In Unanswerable Terms the Reasons Why Negroes Must Build in Africa". Negro World. XXII (6). Universal Negro Improvement Association. 
  6. ^ Universal Negro catechism: a course of instruction in religious and historical knowledge pertaining to the race. New York: Universal Negro Improvement Association. 1921. s. 34. 
  7. ^ Garvey Papers Vol. 2, p. 603.
  8. ^ "History – Red – Black – Green". The Official Website of the United Negro Improvement Association and the African Communities League. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  9. ^ "Archived copy". 13 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2015. 
  10. ^ "Howard University President Removes Pan-African Flag Flown at Half-Mast | DC Inno". Dcinno.streetwise.co. 25 Kasım 2014. 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2017. 
  11. ^ "Howard U. President Issues Statement on Flag Protest". Insidehighered.com. 1 Aralık 2014. 1 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2017. 
  12. ^ "Statement by President Frederick Concerning the University Flagpole". Howard University. 8 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  13. ^ "GATHARA - BLACK, RED AND GREEN: The story behind the Kenyan flag | The Elephant" (İngilizce). 2 Ağustos 2018. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  14. ^ "David Hammons. African American Flag. 1990 | MoMA". The Museum of Modern Art (İngilizce). 5 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 
  15. ^ "Archived copy". 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  16. ^ "NuSouth Apparel Confederate Flag Photo by stagolee7 | Photobucket". Media.photobucket.com. 9 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]