Oftalmoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Optalmolog sayfasından yönlendirildi)
Göz doktoru

Oftalmoloji, görme yolları hastalıkları ve cerrahisiyle ilgilenen bir tıp bilim dalıdır. Kelimenin kökeni Yunanca ophthalmos (göz) ve logos (kelime)'den gelmektedir. Ayrıca bir disiplin olarak hayvan gözlerini de içerir çünkü insan gözüyle aralarında son derece az fark vardır. Bu farklar ise sadece prevelans ve anatomiye bağlıdır, hastalıklara bağlı değildir. Oftalmolog ise sadece tıbbi yeterliliklerini almış uzmanlara verilen unvandır ve göz operasyonları yapabildikleri için cerrah olarak sınıflandırılırlar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Suşruta, yaklaşık 5. yüzyılda Hindistan'da yazdığı Suşruta Samhita adlı kitabında gözle ilgili 72 hastalık, oftalmolojik cerrahi aletleri ve göz cerrahisini anlatmaktadır ve katarakt ameliyatı yapan ilk cerrah olarak kabul edilir.[1][2][3]

Arap bilim adamları, göz anatomisi hakkında ilk yazan ve çizimlerini yapanlardandır. Bilinen en eski şekil Hunain ibn İshak'ın Göz Üzerine On İncelemenin Kitabı'ndadır. Daha eski ama günümüze kadar gelememiş şekillere atıfta bulunan yazılar da bulunmaktadır.

Eski Yunanların ve Romalıların ne kadar bildiklerini ise yazıların çoğunda şekiller bulunmadığı için anlayamıyoruz. Dolayısıyla; yazılardan hangi yapıdan bahsettikleri ve ne amaçları olduğunu anlamak mümkün değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Agrawal, D.P. "Susruta: The Great Surgeon of Yore". 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. (İngilizce)
  2. ^ "Sushruta: the father of Indian surgery and ophthalmology". Pennsylvannia State Medical Center, Hershey, USA. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. (İngilizce)
  3. ^ "Vedamsbooks". 17 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014.