Mandanlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mandanlar
(Rų́ʔeta)
Sha-kó-ka, George Catlin'in fırçasından, 1832
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din
Hristiyanlık , geleneksel kabile dini

Mandanlar (Mandanca Rų́ʔeta ; İngilizce Mandan), ABD'de Kuzey Dakota'da yaşayan ve dilleri Batı Siyu dillerinin tek başına Mandan Siyu dilleri bölümünü oluşturan Kızılderili halkı. Anadillerini konuşabilen Mandanların sayısı 1990'lardaki rakama göre 6.000'den daha azdır.[1] Ova Kızılderilileri kültür grubuna dahildirler. Dilce en yakın akrabaları Hidatsalar, Apsalokeler ve Siyulardır.

Hidatsalar ve Arikaralar ile birlikte Üç Bağlı Kabile (Three Affiliated Tribes) adı altında birlik oluştururlar.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizcedeki Mandan adı fransız-Kanadalı kâşif Pierre Gaultier de Varennes, sieur de La Vérendrye tarafından kaydedilen Mantannes adına dayanır. Bu Mantannes adı da Nakota (Assiniboine) ve Siyuların o halk için kullandıkları adlardan (Lakotaca Miwátąni, Dakotacanın Yanktonai şivesinde Miwátani, Yankton şivesinde Mawátani ya da Mąwátanį, Santi şivesinde Mawátąna ya da Mawátadą) gelir. İngilizce kaynaklardaki Long Mandan («Uzun Mandanlar») adı Oohenunpa Lakotaları için kullanılır.

Mandanlar kendi dillerinde kendilerini ifade etmek için günümüzde Rų́ʔeta («ourselves, our people») terimini tercih ederler. 1837 yılından önce Rųwą́ʔka·ki («men, people») adını kullanırlardı ve bu ad Numakaki ya da Numangkake olarak Beyazlarca kaydedilmiştir. Mandanlar 19. yy sonlarında köylerinin adıyla Wį́ʔti Ų́tahąkt («East Village») olarak da adlandırmışlar kendilerini ve bu ad Metutahanke ya da Mitutahankish olarak İngilizce kayıtlarda bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pritzker, Barry M. A Native American Encyclopedia: History, Culture, and Peoples. Oxford: Oxford University Press, 2000 [p. 335]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]