Black Bart

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Black Bart
Doğumy. 1829
Norfolk, İngiltere
Ölüm28 Şubat 1888 (yaklaşık 59 yaşında)
Takma ad(lar)Charles E. Boles, Charles Bolton, C.E. Bolton
Suçlama(lar)Posta arabası soygunu
Ceza6 yıl
EvlilikMary Elizabeth Johnson
Çocuklar4
Milliyeti İngiltere
MeslekHaydut, asker

Charles E. Boles (y. 1829 - 28 Şubat 1888), Black Bart olarak da bilinen, soygundan sonra geride bıraktığı şiirsel mesajlarla tanınan İngiliz asıllı Amerikalı bir kanun kaçağıydı. Arkadaşları tarafından genellikle Charley olarak adlandırılırdı, aynı zamanda Charles (veya C.E.) Bolton olarak da bilinirdi.[1] 1870'ler ve 1880'lerde, Kuzey Kaliforniya ve Güney Oregon'un çevresinde faaliyet gösteren en kötü şöhrete sahip posta arabası soyguncularından biriydi.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Charles Boles, Norfolk, İngiltere'de John ve Maria Boles'ın (bazı yerlerde Bolles olarak da yazılır) çocuğu olarak doğdu. Altı erkek ve üç kız kardeşe sahip on çocuğun üçüncüsüydü.[2] Charles Boles iki yaşındayken, ailesi, babasının Alexandria Körfezi yönünde Plessis Köyü'nün dört mil kuzeyinde bir çiftlik satın aldığı New York Jefferson County'ye göç etti.

California Gold Rush[değiştir | kaynağı değiştir]

1849'un sonlarında, Boles ile kardeşleri David ve James, California Gold Rush'a katıldılar. 1852'de eve döndüler, ancak Boles daha sonra kardeşleri David ve Robert'ın yanına gitti. Her iki kardeşi de kısa bir süre sonra hastalandı ve öldü. Charles Boles, tekrar Doğu'ya dönmeden önce iki yıl daha Kaliforniya'da kaldı.

1854'te Boles, Mary Elizabeth Johnson ile evlendi. 1860'a gelindiğinde, dört çocukları ile birlikte Decatur, Illinois'de yaşıyorlardı.

İç Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

13 Ağustos 1862'de Boles, 116. Illinois Alayı'na katıldı. İyi bir asker olarak bir yıl içinde Başçavuş oldu. Boles, Vicksburg Kuşatması'nda ciddi şekilde yaralandı. Ayrıca Sherman'ın Denize Yürüyüşü harekâtına katıldı. Hem teğmen hem de üsteğmen olarak görev yaptı ve 7 Haziran 1865'te Washington DC'deki alayından terhis oldu. Terhis olduktan sonra Illinois'deki ailesinin yanına döndü.

Suç hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boles, "Black Bart" lakabını kullanmaya başladı ve 1875 ve 1883 yılları arasında[3] kuzey Kaliforniya'da en az 28 tane, California ve Oregon arasındaki tarihi Siskiyou Patikası boyunca da birkaç kez olmak üzere, Wells Fargo posta arabalarını soymaya başladı. Dördüncü ve beşinci soygununda geriye iki şiir bıraktı, ancak bu onun imzası olarak kabul edildi ve ünlenmesini sağladı. Black Bart oldukça başarılı bir haydut olarak genellikle yılda binlerce dolar ele geçiriyordu.

Boles atlardan korkardı ve bütün soygunlarını yayayken yapardı. Bilinene göre, kanun kaçağı olduğu yıllarda bir kez bile silahını kullanma gereği duymadı.[4]

Boles geri bıraktığı şiirlerinde kötü bir dil kullanmayarak, kibar birisi olarak tanındı. Uzun keten bir palto ve bir melon şapka giyip, gözleri için delikler açılmış bir un çuvalını maske olarak kullanmıştı. Bir av tüfeği kullanıyordu, ama şiirlerinde hiç silahını kullanmak zorunda kalmadığını belirtmişti.

Yakalanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boles bir soygun sırasında yaralanıp kaçmak zorunda kaldığında, arkasında birkaç kişisel eşya bıraktı. Bu eşyalardan bazıları gözlükleri, biraz yiyecek ve üzerinde F.X.O.7 işareti olan bir mendildi. Wells Fargo Dedektifi James B. Hume bunları olay yerinde buldu. Hume ve dedektif Harry N. Morse, San Francisco'daki tüm çamaşırhanelerle çamaşır izi hakkında temasa geçti. Yaklaşık 90 çamaşırhaneyi ziyaret ettikten sonra, sonunda Bush Caddesi'ndeki Ferguson & Bigg'in California Laundry'sine kadar izini sürdüler ve mendilin pansiyonda kalan bir adama ait olduğunu öğrendiler.

Boles, dedektiflere maden mühendisi olduğunu, Wells Fargo soygunlarına denk geldiğini ve sık sık "iş gezileri" yaptığını söyledi. Başlarda Black Bart olduğunu inkâr etti, ancak sonunda birkaç bazı soygunlarını itiraf etti, yine de yalnızca 1879'dan önce işlenen suçlarını itiraf etti. Boles, bu soygunların zamanaşımına uğradığını ve süresinin dolmuş olduğuna inanıyordu. Suçlu kaydı yapılırken adının T. Z. Spalding olduğunu belirtti ancak polis, karısından bir hediyede üzerinde gerçek adının yazılı olduğu bir İncil buldu.

Hapsedilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Wells Fargo, Boles'a sadece son soygunla ilgili suçlamada bulundu. Boles bu soygundan suçlu bulundu ve San Quentin Hapishanesinde altı yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak dört yıl sonra iyi halden Ocak 1888'de serbest bırakıldı. Hapishanede geçirdiği süre nedeniyle sağlığı kötüleşmişti; gözle görülür şekilde yaşlanmıştı, görme yetisi zayıflamıştı ve bir kulağı sağır olmuştu. Serbest bırakıldığında gazeteciler etrafını sardı ve daha fazla posta arabası soyup soymayacağını sordu. "Hayır, beyler," diye yanıtladı gülümseyerek, "suç işlemekten bıktım." dedi.

Son günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boles hapisten çıktıktan sonra karısının yanına hiç dönmedi, ancak ona mektup yazdı. Mektuplardan birinde Wells Fargo tarafından gölgelenmekten bıktığını, moralinin bozulduğunu ve herkesten uzaklaşmak istediğini söyledi. Şubat 1888'de Boles, kaldığı Nevada'dan ayrıldı ve ortadan kayboldu. Dedektif Hume, Wells Fargo'nun onu Visalia'da bulunan Visalia House oteline kadar takip ettiğini belirtti.[5] Otel sahibi, Boles'in bir zaman sonra ortadan kaybolduğunu söyledi. Black Bart son olarak 28 Şubat 1888'de görüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b Hoeper, George (1 Haziran 1995). Black Bart: Boulevardier Bandit: The Saga of California's Most Mysterious Stagecoach Robber and the Men Who Sought to Capture Him. Quill Driver Books. ISBN 978-1-884995-05-7. 28 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2011. 
  2. ^ Nolan 2003, s. 133.
  3. ^ Nolan 2003, s. 130.
  4. ^ Nolan 2003, s. 131.
  5. ^ Ommen, Terry (25 Şubat 2015). "Visalia House - A Bygone Relic of A Frontier Town". Lifestyle Magazine. 25 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2018. 
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]