Long Island iced tea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Long Island Iced Tea
UBB Resmî Kokteylleri arasında
Long Island iced tea, renginin buzlu çaya benzemesinden ötürü bu isimle anılır.
Tip Kokteyl
Ağırlıklı alkol
Servis Buzla servis edilir.
Standart garnitür

Limon dilimi (isteğe bağlı)

Standart bardak
Highball bardak
Genellikle içindekiler
Hazırlama Tüm malzemeler buzla doldurulmuş highball bardağa konulur. Üzerine kola ilave edilir. Hafifçe karıştırılır. Tercihe bağlı olarak limon dilimi eklenir.[1]

Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür. Pek çok farklı içki türünün karışımından oluşması ve eklenen alkolsüz malzemelerin miktarının az olmasından dolayı yaklaşık yüzde 22 ile pek çok kokteyl çeşidine göre nispeten yüksek bir alkol oranına sahiptir.[2]

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Long Island iced tea'nin kökeni ile ilgili biri Long Island, Tennessee'den, diğeri ise Long Island, New York'tan olmak üzere iki farklı hikâye bulunmaktadır.[3]

Robert "Rosebud" Butt, 1972'de Long Island, New York'taki Oak Beach Inn'de çalışırken triple sec portakal likörü içeren bir kokteyl hazırlama yarışmasına katılmak için Long Island iced tea kokteylini icat ettiğini iddia etmektedir.[2][4][5][6]

Modern kokteylin biraz daha farklı bir türünün 1920'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki içki yasağı döneminin yaşandığı günlerde Kingsport, Tennessee'deki Long Island adlı yerel bir toplulukta "İhtiyar Charlie Bishop" tarafından icat edildiği iddia edilir.[3][7] Kokteyle daha sonraki yıllarda İhtiyar Bishop'ın oğlu Ransom Bishop tarafından kola, limon ve misket limonu da eklenmiştir. İhtiyar Bishop'un oluşturduğu kokteylde modern kokteylde bulunan kola ve portakal likörü yerine viski ve akçaağaç şurubu bulunuyor ve kokteyldeki içkiler günümüzdeki Long Island iced tea tarifinin aksine eşit miktarda değil farklı miktarlarda ekleniyordu.

Bazı kaynaklar, Betty Crocker'ın Yeni Resimli Yemek Kitabı'nın 1961 baskısında Long Island iced tea için bir tarif olduğunu öne sürse de,[2] kitapta bu tarifin yer almadığı belirlenmiştir.[8]

Analiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokteyl, çok sayıda malzeme içerdiği için servis yoğunluğu yaşanan barlarda hazırlanmasının zor olması nedeniyle eleştirildi.[9] ABD'deki üniversite öğrencilerinin favori kokteyllerinden biri olarak kabul edilen Long Island iced tea, bu nedenle bir eleştirmen tarafından, "üniversite öğrencileri ve israfçılar tarafından tercih edilen bir karışım gaddarlığı" olarak nitelendirilmiştir.[10]

Long Island iced tea, bazı barmenlerin tercih ettiği ancak bazılarının sevmediği kutuplaştırıcı bir kokteyl türüdür.[11] Bununla birlikte, kokteyli hazırlamak için gereken alkollü içeceklerin çeşitliliği sayesinde bir Long Island için gerekli malzemelere sahip olanların başka birçok kokteyli de hazırlayabilmeleri mümkündür.[12]

Kokteylin tadı "parlak ve ferahlatıcı",[13] "içimi kolay"[2] ve "tehlikeli derecede alkollü"[14] olarak tanımlanmaktadır.

Tarifi ve farklı varyasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Barmenler Derneği'nin (IBA) tarifine göre; kokteyl bardağına her biri eşit miktarda (15 ml) votka, tekila, beyaz rom, cointreau (portakal likörü) ve cin, 30 ml limon suyu ve 20 ml şurup konulduktan sonra karışımın üzerine kola eklenir. Hafifçe karıştırılır ve ardından istenirse bir limon dilimi ile süslenebilir. The New York Times tarafından yayınlanan daha karmaşık bir tarif, basit şurup yerine akçaağaç şurubu kullanılması, hem limon hem de misket limonu suyu kullanılması ve tuz eklenmesi bakımından IBA tarifinden farklıdır.[13]

Kokteylin popülerliğinden dolayı farklı malzemeler eklenerek oluşturulan pek çok varyasyon ortaya çıkmıştır.[2][5] Bazı varyasyonları şunlardır:

  • Adios Motherfucker veya AMF (Boston tea party olarak da bilinir), portakal likörü yerine Mavi Curaçao likörü ve kola yerine limonlu veya misket limonlu sodanın kullanıldığı bir Long Island varyasyonu olarak kabul edilir.[2] Eklenen mavi likörden dolayı Long Island iced tea'nin soğuk çayı andıran rengi yerine mavi bir renge sahiptir.
  • Grateful Dead (ayrıca Purple Rain veya Black Superman olarak da bilinir), genel olarak Long Island ile aynı karışımı kullanan ancak portakal likörü yerine bir shot Chambord (veya farklı bir ahududu likörü) ve kola yerine limonlu veya misket limonlu sodanın kullanıldığı, mor renge sahip bir Long Island varyasyonudur.[2]
  • Hawaiian Iced Tea, kola yerine ananas suyu eklenmesi ile yapılır.[2] Turuncu bir renge sahiptir.
  • Long Beach Iced Tea, kola yerine kızılcık suyu kullanılması ile oluşturulur.[15] Kırmızı renklidir.
  • Tokyo Iced Tea, portakal likörü yerine Midori (kavun likörü) ve kola yerine limonlu veya misket limonlu soda eklenmesiyle oluşturulan yeşil renkli bir kokteyl çeşididir.[2]
  • Tennessee Tea, tekila kullanılmayan ve cin yerine Tennessee viskisinin kullanıldığı bir varyasyondur.[2]
  • Texas Tea, karışıma viski eklenerek oluşturulur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Long Island Ice Tea on IBA". Uluslararası Barmenler Birliği. 10 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k Strong, Rebecca. "How to make a Long Island iced tea and all its variations". Insider (İngilizce). 8 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  3. ^ a b Osborne, J. H. (13 Mayıs 2018). "Kingsport reclaims status as Long Island Iced Tea birthplace". AP. 7 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2022. 
  4. ^ "The Official Website of the Original Long Island Iced Tea". 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017. 
  5. ^ a b Thomson, Julie R. (2 Ağustos 2017). "You Can Thank A Guy Named Bob Butt For The Long Island Iced Tea". 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2022. 
  6. ^ "Long Island Iced Tea". INVENTORS. PBS Digital Studios, InventorSeries. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017. 
  7. ^ Moore, J. S. (13 Ekim 2006). Understanding Apples. Outskirts Press. s. 48. ISBN 1598007467. 
  8. ^ Betty Crocker (1961). Betty Crocker's New Picture Cook Book. McGraw-Hill. 
  9. ^ Applebaum, Ciara. "Bartenders reveal the drinks you should never order at a bar". BusinessInsider. 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  10. ^ Wija, Tantri (21 Ağustos 2019). "The randomly alcoholic Long Island Iced Tea might get a bad rap, but high-end mixologists can raise the bar considerably". The Seattle Times (İngilizce). 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  11. ^ Jeunesse, Marilyn La. "Bartenders reveal what they really think of 16 popular drink orders". Insider (İngilizce). 8 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  12. ^ Teclemariam, Tammie. "Ask Tammie: What is a Good Party Cocktail?". Gawker (İngilizce). 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  13. ^ a b Kim, Eric. "Long Island Iced Tea Recipe". NYT Cooking (İngilizce). 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  14. ^ Hinds, Alice. "Saturday Kitchen's Olly Smith on his favourite festive cocktails". The Sunday Post (İngilizce). 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  15. ^ "Long Island Iced Tea". Tablespoon.com. 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019.