Lüksemburg-Rusya ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lüksemburg-Rusya ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Luxembourg ve Russia

Lüksemburg

Rusya
Moskova, Rusya Lüksemburg büyükelçiliği.
Lüksemburg'daki Rus büyükelçiliği.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalina karşı protesto, Lüksemburg, 5 Mart 2022

Lüksemburg-Rusya ilişkileri (Rusça: Российско-люксембургские отношения, Lüksemburgca: Lëtzebuergesch-Russesch Relatiounen) Lüksemburg Büyük Dükalığı (Avrupa Birliği üyesi devlet) ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili dış ilişkilerdir . Lüksemburg'un Moskova'da bir büyükelçiliği ve Saint Petersburg'da bir fahri konsolosluğu vardır. Rusya'nın ise Lüksemburg şehrinde bir büyükelçiliği vardır.

Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler'in tam üyesidir.

İkili ilişkiler tarihinde, Lüksemburg'a resmî bir ziyaret için gelen ilk Rus cumhurbaşkanı 24 Mayıs 2007'de Vladimir Putin oldu. İkili ticaret 2003'te 66,6 milyon ABD dolarından 2006'da 228,3 milyon ABD dolarına üç kattan fazla yükselirken iki ülke arasındaki bağları güçlendirmenin zamanı gelmişti. Enerji ve finans Rusya ile Lüksemburg arasındaki temel işbirliği alanlarıydı.

Lüksemburg'daki Rus göçmen işçiler[değiştir | kaynağı değiştir]

1926'da, çoğu eski subay olan yaklaşık yüz Beyaz göçmen ailesi, çoğunlukla gelişen demir cevheri endüstrisinde çalışmak üzere Bulgaristan'dan Lüksemburg'a geldi.[1] 1982'den beri, Büyük Dükalık bir Rus Ortodoks Kilisesi'ne sahiptir. 1 Haziran 2008'de Lüksemburg'da kayıtlı 943 Rus vardı.[2]

21. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 Güney Osetya Savaşı sırasında Lüksemburg, Rusya'nın sadece birkaç ay önce oy verdiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1808 sayılı Kararını ihlal ettiğini iddia etti. Lüksemburg'un eleştirileri, özellikle Abhazya ve Güney Osetya'yı tanınmasının ardından arttı. Lüksemburg her ikisini de tanımayı reddederken Abhazya şimdi 6 BM üye ülkesi tarafından,Güney Osetya ise 5 üye ülke tarafından tanınıyor.

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başladıktan sonra AB ülkelerinden biri olan Lüksemburg, Rusya'ya yaptırımlar uyguladı ve Rusya tüm AB ülkelerini " dost olmayan ülkeler " listesine ekledi.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Life of Sergey Pukh". 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Répertoire des personnes physiques". 24 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  3. ^ Lee (8 Mart 2020). "Here are the nations on Russia's 'unfriendly countries' list". CTV News. 13 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]