Kullanıcı mesaj:Merhabaviki/2015

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba Merhabaviki/2015, herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Vikipedi sayfalarında yaptığınız değişiklikleri bu sayfadan tüm Vikipedistler inceleyebiliyor ve herhangi bir sayfada yanlışlık yapsanız bile, siz veya herhangi bir vikipedist işlemi geri alabiliyor. Bu yüzden hata yapmaktan korkmayın, cesur olun!
  • Herhangi bir maddeye gidip sayfanın üst kısmındaki Değiştir veya Kaynağı değiştir butonuna basarak, o sayfaya yeni bilgiler ekleyebilir, yanlış ve kaynaksız bazı bilgileri çıkartabilir veya hatalı kısımları düzeltebilirsiniz.
  • Denemelerinizi deneme tahtasında yapabilirsiniz. Vikipedi'de şu an hangi kullanıcıların hangi değişiklikleri yaptığını görmek için sol menüde bulunan son değişikliklere tıklayabilirsiniz.
  • Yardım ve SSS sayfalarını okuduktan sonra Vikipedi ile ilgili sorularınız varsa danışma masasına, bilge sayfasına veya son değişikliklerde gördüğünüz herhangi bir Vikipediste mesaj yolu ile danışabilirsiniz. Tüm Vikipedistleri ilgilendiren konularda ise toplu mesaj atmak yerine köy çeşmesinde ilgili kısma mesaj bırakabilirsiniz.
  • Tartışma ve kullanıcı mesaj sayfalarında mesajlarınızın sonuna, "~~~~" yazarak imza atmayı unutmayın!.
Son olarak!
  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz. (Sizin kullanıcı sayfanız sitenin en üstünde yer alan isminize basınca çıkan buradaki sayfadır.)
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri ekleyemiyoruz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Maddelerde değişiklik yaparken, lütfen tarafsız bir bakış açısıyla ve ansiklopedik bir dilde yazmaya özen gösterin, engelleme politikası, oy kullanımı gibi politika ve yönergelerini vakit buldukça mutlaka okuyun.
Haydi başlayın!
  • Vikipedi'yi daha iyi kullanabilmek için buradaki bilgileri ara ara okuyabilirsiniz. Bir kaç gün içinde ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız. Vikipedi'de yazılan tüm bilgilerin belirli editör veya yazarlar tarafından değil, Vikipedi'ye yeni kayıt olan tüm kullanıcılar tarafından yazıldığını unutmayın!

Kolay gelsin!

Utku Tanrıveremesaj 15:37, 24 Ekim 2015 (UTC)

Bana ait olmayan fotoğrafları nasıl yükleyeceğim?[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Vikipedi de sizinde anlayacağız şekliyle yeniyim. Yapmış olduğum veya daha sonralarında yapabilecek hatalarımdan ötürü şimdiden üzgün olduğumu belirtirim.

Bazı maddelerde, anonim vikipedi kullanıcılarının daha iyi anlaması veya hatırlayabilmesi amacıyla yüklenilen fotoğraflar konusunda yardımınızı rica edeceğim. Bir maddeye uygun fotoğraf yüklemek için, Vikipedi'nin de bizden istediği şekilde önce gerekli ifadeleri vikipedi de arayarak bulmaya çalışıyorum fakat ya karşıma çıkan ya yeterli olmuyor ya da doğru fotoğraf çıkmıyor. Bunun için haliyle konuyla ilgili dışarıdan fotoğraflar yüklüyorum. Daha doğrusu yüklemeye çalışıyorum. Ancak hiç biri de benim çalışmam değil. Ve bu yüzden de maddelerden haliyle fotoğraflar kaldırılıyor. Haklısınız. Ve belki de şunu sorabilirsiniz:

Peki belki de bir daha ziyaret edilmeyecek bir madde için neden fotoğraf yüklenmeli?

Gerçekten de buna üzülüyorum, görsel hafızaya sahip insanların o görüntüden mahrum kalmalarından ötürü.

Evet, aslında bunu değerlendirilip değerlendirilmediği bilmiyorum ama, insanların daha iyi anlamasını ve en doğru şekilde öğrenmesini, sağlamak isteyen Vikipedi'nin, kimi insanlarca ki, onlar çoğunluk oluyor, uzun gibi görünen ve okuması can sıkıcı olduğu ifade edilen bazı maddelerinde basit bir fotoğraf bütün her şeyi açığa çıkartabiliyor. Açıkçası, Vikipedi'nin bir yığın cümlelerle dolu bir yer değil, aynı zamanda görsel olarak da zengin bir yer olmasını arzu ederim.

Ve belki de zamanı geldiğinde, bu koca Vikipedi veri tabanını hem daha fazla büyütmek ve hem de bir nebze olsun insanların o bilgi açlığını doyurmak için kullanıcılarınıza, görsel veya işitsel bilgi yüklemesi için teşvik edeceksiniz.

Ancak sizlerden istediğim asıl şey ise, bana ait olmayan ve hatta unknown kategorisinde yer alabilecek bazı fotoğraflar hakkında ne yapabileceğim sorunudur.

Daha doğrusu, benim çalışmam olmayan ama Vikipedi'de de bulunmayan fotoğraf ya da fotoğrafların asıl sahibini nasıl gösterebilirim? Eğer fotoğraf yükleme sırasında ya da talimatlarda kaçırdığım bir husus mevcutsa bunu da açıklamanızı rica ediyorum.

Bu arada, kimsenin sade bir biçimde merhaba viki deyip, böyle sıradan bir kullanıcı adı almamasına çok şaşırdım doğrusu. Tabi konumuz bu değil, o ayrı. :)

Uzun yazdığım için ve belki de değerli vaktinizden fazlasıyla çaldığım için çok ama çok özür dilerim. Umarım en kısa zamanda ve konuyu aydınlatıcı bir şekilde geri dönüş yaparsanız.

İyi günler sayın Utku Tanrivere

--Merhabaviki (mesaj) 01:24, 25 Ekim 2015 (UTC)

  • Merhaba! Haklısınız, görsel kullanımı, konunun anlaşılırlığı için özellikle bazı maddelerde eşsiz bir faydaya sahip. Yükleyeceğiniz görsellerin sizin olmasına gerek yok aslında; özgür lisanslı, kamu malı ve bazı istisnai durumlarda da adil kullanım kapsamında görseller kullanılıyor Vikipedi'de. Adil kullanım kapsamında değerlendirilemeyecek olan dosyalar ile hatalı/eksik kaynak ve lisans bilgileri ise dosyaların silinmesine neden oluyor. Sorularınızın cevaplarını resim kullanım politikasında bulacağınızı düşünüyorum. Eğer aklınıza takılan bir şey olursa yine yazmaktan çekinmeyin lütfen. Vikipedi'ye tekrar hoşgeldiniz. :) Utku Tanrıveremesaj 08:02, 25 Ekim 2015 (UTC)

Vikipedi kullanırken hiç engel yemiş miydiniz? :) Nasıl mı yani? Durun o zaman anlatayım:[kaynağı değiştir]

Sizleri tekrardan rahatsız ettiğim için özür dilerim, sayın Vikipedi yetkilisi [Yann] tarafından bir hafta boyunca engellendim. :)

Daha önceden belirttiğim gibi, yeni olduğum için gerçekten de kasıtlı olmayan ihlaller yapabileceğimden bahsetmiştim. Hatta yakın zamanda fotoğraf yükleme sırasında yaptığım ihlalleri belirtmiş ve size de nasıl düzeltirim diye başvurmuştum. Bu konu da beni gerçekten de çok aydınlatıcı bir adrese yönlendirdiniz. Bu konu da ayrıca teşekkür ederim.

Hem Vikipedi bize [cesur ol]un derken, bildiklerimizi elimizden geldiği kadarıyla değil, bilgileri doğru olan tarafıyla anlatmamız gerektiğinden bahsetmişti.

Maddelerde yapmış olduğum düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere, herhangi bir şekilde, kişi, kurum, görüş, çıkar ve benzeri şeyler gözetmeden, aslında hassas ya da görünürde değil, ve belki pek de görünmeyecek maddeler de düzenlemeler yaptım. Cümleler kurdum. Kaynaklarıyla beraber o maddeyi zenginleştirdim veya yeni bir madde oluşturdum. Çevrilmemiş sayfaları Türkçeye çevirdim. Hem gördüğüm kadarıyla da bu konu da bir uyarı almadım.

Ta ki... O maddeyle veya maddelerle ilgili bir fotoğraf koyana kadar.

Sayenizde emek sarf edip deklanşöre basan insanların çalışmalarını ihlal etmemek için ne yapacağımı bir nebze olsun öğrendim.

Ama biraz geç. :)

Ayrıca Vikipedi de gezip, kurallarını okuduğum zamanda öğrendim ki, Vikipedi'de yüklediğimiz fotoğrafı ancak yetkililer kaldırabiliyor. Ancak işin garibi şu ki, yükleyen kişinin kastına, amacına veya o fotoğrafla ilgili yapmak istediği hedefe bakılmadan, mesela ihlal ettiğini düşündüğü o fotoğrafı silmek gibi, ne yazık ki o kullanıcı, fotoğraflar konusunda uyarı sınırına gelince yetkililer tarafından, doğal olarak geçici veya kalıcı olarak engelleniyor.

Anladığım kadarıyla ben de bu gruba dahil olmuşum.

Ne yapılabilinir diye düşünüyorum da, mesela fotoğrafları sıradan kullanıcıların da silebilmesi durumunda kötü amaçlı kişiler bundan faydalanabilirler. Elbette bu yüzden de, benim gibi sıradan kullanıcılar da kendisi yüklesin ya da yüklemesin, o yüklenilen fotoğrafları silebilsin isteğinde bulunamam.

Ancak, o kullanıcının, tamamen yanlışlıkla yapılan işlemlerinden ötürü de, var olan engeli için bir Vikipedi yetkilisinden, engeli kaldırma isteğinde bulunabileceğini düşünüyorum. :)

Engelim konusun da yardımcı olmanız ve bunu aşabilme dileklerimle.

Kendinize iyi bakın sayın Utku_Tanrivere Merhabaviki (mesaj) 23:10, 25 Ekim 2015 (UTC)

  • Tekrar merhaba! Mevcut kullanıcı hesabınızda herhangi bir engel kaydı bulunmuyor. Ya başka bir kullanıcı hesabından bahsediyorsunuz ya da bir karışıklık oldu sanırım?.. Utku Tanrıveremesaj 18:35, 26 Ekim 2015 (UTC)

Vikipedi Anasayfası, 03.12,2015[kaynağı değiştir]

Merhaba, kolay gelsin. Sizleri çok değerli zamanınızdan almak istemezdim ama; Vikipedi Ana sayfasına tıkladığımda, Günün Maddeleri bölümünde uygun bir şey olmadığını fark ettim. Sizde de Ana sayfa böyle mi? Mesela, mobil olarak girince de böyle görünüyor da. Orta da bir sorun mu var, yoksa, sadece normal bir durum mu öğrenmek isterim.

Vikipedi Ana sayfası, 03.12.2015

Sağ tarafta da ekran durumla ilgili görüntüsü mevcuttur.

--Merhabaviki (mesaj) 16:17, 3 Aralık 2015 (UTC)

.Merhaba. Merhabawiki. Evet bende şimdi gördüm. 3 Aralık için GM şablonu oluşturulmamış. Muhtemelen unutulmuş. Belki @Sakhalinio bize yardımcı olur. Ben de hemen ilgileneceğim. Bilgilendirme için çok teşekkürler. İyi ki yazınız Saygılarımla - OkanfanEvet benim? 16:22, 3 Aralık 2015 (UTC)

cesaret üzerine[kaynağı değiştir]

vikipedistler olarak cesaretimizi kuralları ihlal ederek ve ihlal etmeyi teşvik ederek değil, kişileri değil ansiklopedinin gelişmesini hedefimize yerleştirerek gösteriyoruz, göstermeliyiz. selamlar.--kibele 17:25, 7 Aralık 2015 (UTC)

Haklısınız. Bir konuya da açıklık getirmeliyim ki, böylece daha sonra oluşabilecek yanlış anlaşılmayı da gidermek isterim, sayın Mahmut beyi teşvik etmek istediğim şey, hatasını yapmasına devam etmesi değil, yaptığı şeyi saklamaması üzerineydi. Şöyle ki yakın zamandan bir örnek vereyim, sizinde bildiğinizi düşündüğüm, devriyelik başvurusunda bulunan bir kullanıcı, hakkında olumsuz görüşler bildirilince, önce sayfada kendisiyle ilgili içerikleri kaldırdı ve sonra sanki bir kaç gün önce başvurmamış gibi bir daha başvuruda bulundu. Bence burada asıl üzücü olan, bahsi geçen kullanıcının bunları kaldırması değildi. Söylenilen tavsiyelerin kendisine sağlayacağı faydaları anlamamış olmamasıydı. Mahmut beyde de olduğu gibi.
Yalnızca sayın Mahmut beye, devriyelik başvurusu yapan o kullanıcı da olduğu gibi, ifadelerinizi anlamak yerine, yok etmeye çalıştığı mesajların, sonra ki süreçlerde de kendisine yönelik olumsuz olarak kullanılabileceğini belirttim.
Ayrıca, son tavsiyenize de katılıyorum. Cesaretimizi, kişileri değil ansiklopedilerinin gelişmesini hedefimize yerleştirerek gösteriyoruz. Göstermeliyiz. Hem sayın Mahmut beye göndermiş olduğum mesaj içeriğinde veya amacımda umarım, yapmamam gereken bir hata yapmamışımdır. Bu konuda uyarırır veya ayrıca bir yönlendirme de bulunmanız gerekiyorsa, mesajımda olabilecek hatam konusunda açıkça bilgilendirirseniz memnun olurum.
İlgi gösterip kişisel olarak mesaj gönderdiğiniz ve kişiler yerine Vikipedi'nin gelişmesine odaklanmamız konusundaki hatırlatmanız içinde ayrıca teşekkür ederim. Saygılarımla --Merhabaviki (mesaj) 19:33, 7 Aralık 2015 (UTC)

Arşive taşımak daha doğru olmaz mı?[kaynağı değiştir]

Sayın Mahmut bey,son değişiklikler bölümünü incelerken, mesaj bölümünüzde en azından bu mesajı yazmaya başlamamdan yaklaşık bir kaç dakika önce yapmış olduğunuz bir değişiklik dikkatimi çekti . Elbette, siz benden daha tecrübeli bir kullanıcısınız. Ve elbette, bu sizin kendi mesaj sayfanız. Ancak, sayın Kibele ile aranızda geçen silsilenin çıkartılmasına ilişkin tartışma ile başlayan ve en son bu sayfada hakkınızda Kibele'nin size yönelik engellenebilirsiniz hatırlatması ile son bulan o mesajlaşmanın arşive konulması yerine sanki hiç olmamış gibi mesaj bölümünden silinmesinin uygun olmadığı kanaatindeyim.

Bahsi geçen tartışmanın mesajların ekran görüntüsü

Nitekim kendimi de bunun içine koyarak söylüyorum, Vikipedi'de hepimizin yanlışlıkları olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu söylediklerim, sizin gibi değerli ve hatta devriye statüsüne sahip bir kullanıcıya söylemek ne kadar çok yanlış gelse de, lütfen bunları yalnızca bir tavsiye niteliğinde kabul ediniz; bence, diğer kullanıcıların o sildiğiniz mesajlara arşivinizden ulaşabilmesi yerine, mesaj sayfasında ki yaptığınız değişikliklerden bulup karşınıza çıkarması, hakkınızda oluşabilecek suçlamalar karşısında, yetkililerin veya diğer kullanıcıların gözünde hakkınızda daha kötü izlenim bırakabilir.

Bunun için, yapmış olduğunuz değişikliğinizi tekrardan geri alıp, arşivinizde bulundurmanız daha olumlu bir etki ve her şeye rağmen ne kadar cesur olduğunuza dair de önemli bir kanıt olarak duracaktır.

Saygılarımla, kolay gelsin --Merhabaviki (mesaj) 13:42, 7 Aralık 2015 (UTC)

  • Merhaba Sn. Merhabaviki. İlginize ve duyarlılığınıza çok tşk. ederim. Bahsettiğiniz değişikliği yaptığım tarihi 7 Aralık 2015. Bir gün öncesi (6 Aralık 2015 günü) bu konu ile ilgili şuradaki değişikliği inceleyip, daha sonra kullanıcı mesaj sayfamda konu ile ilgili yorum yazmanız sanırım daha doğru olurdu. Dileğim ve beklentim, bu tür değişikliklere aynı duyarlılığı göstermenizdir. İyi çalışmalar..--Eğitmenmahmut msj 20:32, 7 Aralık 2015 (UTC)
  • Biliyorum. Fakat göstermek istediğim, nerede değiştirdiğinizi değil, neyi değiştirdiğinizi göstermekti. Yani, değişmeden önce ki halini göstermenin daha uygun olduğunu gördüm. Duyarlılığınız içinde teşekkür ederim.Merhabaviki
Arşive de ekledim :) . Sanırım sorun kalmadı.--Eğitmenmahmut msj 20:46, 7 Aralık 2015 (UTC)
Yanlış anlamayın size yönelik olarak bir kastım yoktur. Aksine, sizin gibi değerli bir kullanıcıya yönelik oluşabilecek olumsuzluğu önlemekti. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır. (^_^) --Merhabaviki (mesaj) 21:01, 7 Aralık 2015 (UTC)
  • Estağfurullah. Tekrar duyarlılığınız için tşk.ediyorum:) Yukarıda bağlantısını verdiğim değişikliğin de ilgili kullanıcı tarafından arşivlenmek yerine silindiği bariz bir şekilde ortada. Şimdi aynı hassasiyeti göstererek benim yaptığım gibi onun da şuradaki sildiği ifadeleri arşivlemesi konusunda duyarlılık gösterirseniz sevinirim. Bunu ifade etmek istemezdim ama yukarıdaki mesajınızda kendisi ile bu konuda yazışma yaptığınızı görüyorum.. İyi çalışmalar..--Eğitmenmahmut msj 21:10, 7 Aralık 2015 (UTC)
  • İlgileneceğim. Küçük bir ayrıntıyı paylaşmalıyım ki, kendisi benimle iletişime geçmişti. Durumu izah ettim. Ayrıca, size de söylediğim gibi, son değişiklikleri incelerken, o değişikliğiniz üzerine sizinle iletişime geçmiştim. :) saygılarımla --Merhabaviki (mesaj) 21:35, 7 Aralık 2015 (UTC)