Kripto para birimleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kripto para (veya kripto varlık), işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.[1][2][3][4][5]

En çok kullanılan kripto para birimleri şunlardır:[6][7]

Bitcoin
Ethereum
No. İsim Sembol
1- Bitcoin BTC
2- Ethereum ETH
3- Binance Coin BNB
4- Tether USDT
5- Cardano ADA
6- Solana SOL
7- XRP XRP
8- Polkadot DOT
9- SHIBA INU SHIB
10- Dogecoin DOGE
11- USD Coin USDC
12- Terra LUNA
13- Uniswap UNI
14- Avalanche AVAX
15- Chainlink LINK
16- Wrapped Bitcoin WBTC
17- Binance USD BUSD
18- Litecoin LTC
19- Polygon MATIC
20- Algorand ALGO
21- Bitcoin Cash BCH
22- Stellar XLM
23- VeChain VET
24- Cosmos ATOM
25- Axie Infinity AXS
26- Internet Computer ICP
27- Filecoin FIL
28- THETA THETA
29- TRON TRX
30- FTX Token FTT
31- Ethereum Classic ETC
32- Fantom FTM
33- Dai DAI
34- Bitcoin BEP2 BTCB
35- Hedera HBAR
36- Decentraland MANA
37- NEAR Protocol NEAR
38- Crypto.com Coin CRO
39- Tezos XTZ
40- Elrond EGLD
41- Monero XMR
42- The Graph GRT
43- EOS EOS
44- Pancake Swap CAKE
45- Flow FLOW
46- Aave AAVE
47- Klaytn KLAY
48- THORChain RUNE
49- IOTA MIOTA
50- eCash XEC

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Greenberg, Andy. "Crypto Currency". Forbes (İngilizce). 24 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  2. ^ Chohan, Usman W. (4 Ağustos 2017). "Cryptocurrencies: A Brief Thematic Review" (İngilizce). Rochester, NY. 
  3. ^ "Events :: Event viewer". web.archive.org. 24 Ekim 2017. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  4. ^ "What Is The Difference Between Bitcoin, FOREX & Gold? 'A Tripod Theory' [Revised] - NEWSBTC". web.archive.org. 16 Eylül 2015. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  6. ^ "Tüm Kripto Para Birimleri - Investing.com". Investing.com Türkiye. 10 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  7. ^ "Cryptocurrency Prices, Charts And Market Capitalizations". CoinMarketCap (İngilizce). 9 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021.