Algorand

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Algorand
Menkul değer sembolüALGO
Gelişim
Orijinal yazar(lar)Silvio Micali
Beyaz kitapAlgorand Whitepaper.pdf
Kod deposuhttps://github.com/algorand
Programlama lisanıTEAL, Reach, Java, PyTeal, Python, Go, Rust
Geliştirici(ler)Algorand, Inc.
Websitehttps://www.algorand.com/
Ana muhasebe
Blok tarayıcıAlgoExplorer
Tedarik limiti10,000,000,000

Algorand, merkeziyetsiz uygulamaların (dApps) ve merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetlerinin geliştirilmesi için tasarlanan blok zincir tabanlı bir platformdur. Algorand'ın yerel kripto para biriminin adı ALGO'dur. Hisse ispatı (PoS), konsensüs mekanizması kullanarak her blokta işlem doğrulama ve yeni blok oluşturma işlemleri gerçekleştirir.

Algorand, "Pure Proof-of-Stake" protokolü kullanarak ağdaki güvenliği ve işlem hızını arttırmak için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Algorand, 2017 yılında MIT'de profesör olan Silvio Micali tarafından kurulmuştur.[2] Algorand test ağı Nisan 2019'da halka açıldı ve ana ağ Haziran 2019'da başlatıldı. Algorand platformu; araştırmacılar, matematikçiler, kriptograflar ve ekonomistlerden oluşan bir ekibin çalışması ile oluşturulmuştur.[3]

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Algorand bir şirket ve bir vakıftan oluşmaktadır. Algorand Vakfı, düğümler de dahil olmak üzere Algorand ağının ödül finansmanını, kriptografik araştırmayı, zincir üstü yönetişimi ve merkezsizleştirilmesini yönetir.[4] Algorand protokolünün temel gelişimi, Boston merkezli özel bir şirket olan Algorand Inc. tarafından denetlenmektedir. Algorand Vakfı, ALGO hissedarlarının oy kullanması için üç ayda bir oy verir. Bu öneriler genellikle DeFi'nin Algorand topluluğu içinde uygulanmasını içerir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Algorand Nedir? Algorand Fiyatı". coinotag.com. 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  2. ^ "Algorand - Out History". algorand.com. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  3. ^ "Bahrain's Shariah Review Bureau Certifies Blockchain Firm Algorand As Shariah Compliant". crowdfundinsider.com. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  4. ^ "Algorand Foundation announces global winners for its $50M blockchain research and education programme". algorand.foundation. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  5. ^ "Algorand - Governance". algorand.foundation. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023.