Birleşmiş Milletler polisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşmiş Milletler Polisi
Resmî dil(ler)
Üyelik193 ülke
Liderler
António Guterres
Jean-Pierre Lacroix
Luis Carrilho
Tarihçe
26 Haziran 1945

Birleşmiş Milletler Polisi (UNPOL), Birleşmiş Milletlere bağlı olarak çalışan BM üyesi ülkelerden personele sahip polistir. Özellikle Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonlarında sıkça kullanılan UNPOL 94 ülkede 9000 personele sahiptir.[1]

Türkiye'den de personel desteği alan UNPOL polisleri özel eğitim görererek göreve başlamaktadır.[2][3][4]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler genel sekreteri Trygve Lie 1948'de Birleşmiş Milletler Polisinin oluşması için ilk adımları atıyor.

Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 1960'dan beri polis desteği vermesi ile büyüyen BM Polisi, Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonlarında personeli kullandı.[5] İlk olarak Birleşmiş Milletler Kongo Operasyonunda kullanılan BM polisi daha sonra Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'de kullanıldı.[5]

Birleşmiş Milletler ilk olarak birim olarak Birleşmiş Milletler Korumasındaki Kosova'da hizmet verdi. O dönem sadece 4.613 adet BM Polisi vardı.[5]

Birleşmiş Milletler polisi Türkiye temsilcisi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi  tarafından hukukun üstünlüğü ve uluslararası insan haklarına göre yetkilendirilen BM Polisi, yalnızca gözlemci olarak ev sahibi ülkenin polis gücünün tamamen veya kısmen yerine geçerek kamu düzenini sağlamak, can ve malları korumakla görevliydi. Normal polisten farklı olarak hiçbir kimseyi tutuklama, alıkoyma, öldürücü veya öldürücü olmayan silahları kullanması veya taşıması yasaktı.

Ayırca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UN Police". United Nations Peacekeeping (İngilizce). 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2023. 
  2. ^ "BM Barış Koruma Misyonuna Türk Polisi Alınacak - Memurlar.Net". www.memurlar.net. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Birleşmiş Milletler Görevlendirme Öncesi Eğitimi Sertifika Töreni Gerçekleştirildi". egm.gov.tr. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2023. 
  4. ^ "pa.edu.tr/uluslararasi-birlesmis-milletler-toplumsal-olaylara-mudahale-egiticilerinin-egitimi.html". 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2023. 
  5. ^ a b c "History of United Nations Police. United Nations Police". web.archive.org. 23 Temmuz 2017. 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2023. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler polisi resmi site 10 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.