İçeriğe atla

Kapaklı, Gerede

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.33, 17 Kasım 2016 tarihinde By erdo can (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17831961 numaralı sürüm (değiştirildi: TÜRK → Türk AWB ile)
Bolu
İlin Türkiye'deki konumu
İlin Türkiye'deki konumu
Harita
İl sınırları haritası
ÜlkeTürkiye
Coğrafi bölgeKaradeniz
Köy sayısıKapaklı Köyü
Yüzölçümü
 • Toplam50 km²
Nüfus
 • Toplam284.789
 • Kır
89.432
 • Şehir
195357
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu381
İl plaka kodu14

Kapaklı, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür.

Târihi

Kapaklı köyü, Türk OĞUZBOYU nun GÜNHAN oğulları KAYI Boyunun bir aşiretinje bağlıdır,ama hangisi olduğun kesin değildir.KAPAKLI değişik illerde köyler vardır.Köyün ilk kuruluşu eskiköy denen yayla yolu üzerindeki mevkiye konuşlanmış,Eski köy çok sel ağzı olduğundan, heyalandan etkilendikleri için ve düzlükteki tarlalara uzak olduğundan, şimdiki yerine nakledilmiş 1880 gibi tahmini tarih ,eski köyden nakil yapılırken köyün yaşlılarından bir kimse bizim atalarımıza söylemiş, kesin olmamakla birlikte "BEN MET OYNAYARAKTAN GELDİM ESKİ KÖYDEN DÜZ KAPAKLI KÖYÜNE GÖÇ OLURKEN DEMİŞ" Derekapaklı mahalleside orta dere denen yerden şimdiki yerine nakledilmiş. Merkez düz kapaklı olmak üzere derekapaklı mahallesi vardır, dere ve düz kapaklının ortasından geçen D 100 karayolu geçmişin tarihi İPEK YOLU dur. İPEK YOLU üzerinde bulunan KÖLENİN HANI ve başka hanlar geçen tüccarlara dinlenme, atlarina ve yemek hizmetleri vermiştir. Yugoslavya'dan göç almiştir.

Kültür

Tipik Manav yemek kültürü vardır, ova köy kültürü hâkimdir: Tarhana çorbası, katık yoğurt çorbası, kedi batmaz, bulgur pilavı, sütlü pirinç çorbası, bayramlarda ve dini günlerde bazlama, gözleme, katmerli yapılır. Günlük olarak evlerde somun ekmeyi yenir. Köyde çeşitli isimlerde kabileler vardır; Bayraktarlar,Mollagil, Sarıgil, Hatıpgil, Yapcagil vb. ve köye Haymana'dan gelme bir Kürt sülâlesi vardır. Dere Kapaklı mahallesinde başta Kötelekgil, Kürtgil, Manavgil gibi bazı kabileler vardır.

Coğrafya

Bolu iline 71 km, Gerede ilçesine 20;km uzaklıktadır.d 100 karayolu köyün hemen yanından,dere ve düz kapaklı köyünün ortasında geçmektedir..bu yol karadenize ve doğuya ulaşımda önemli karayollarındandır.doğusunda kurugöl ve keçi gölü vardır..6;km kadar güneyinden soğanlı çayı yani ulusu geçmektedir akçaşehir köyünden..kuzeyi yayla ve ormalara bakar.doğusunda demirciler köyü,batısında çağış köyü,kuzey batısında dere kapaklı mah.güneyinde akçaşehir köyü bulunmaktadır.köyün içinden akan su kuru gölün akarıdır,köy küçük bir dere içine konuşlanmıştır..köyün büyük çoğunluğ izmitte bulunmaktadır,dini bayramlarda,köye izmit ve başka şehirlerden yaşayanlar gelmektedir..ayrıca cenaze ve mevlüt okutma,düğün gibi çeşitli sebeplerle köylüler sık sık bir araya gelmektedirler.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.kışlar sert ve soğuk olur,yazlar serin ama sıcakta olur..yaylaları yazın akşamları serin olur.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2015 30
2007 250
2000 260
1997 245

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.köyde az nüfus yaşamaktadır yazları köy nüfusu artmaktadır..

Köyde büyükbaş hayvancılıkve azda olsa arıcılık yapılmaktadır.Kış mevsiminde ahırlarda beslenen hayvanlar kurbanlık ya da kesimhanede pazarlanmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

  1. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 

Dış bağlantılar