Hint baharatları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Hint baharatları listesi : Bu liste Hint mutfağında genelde kullanılan baharatları sıralar.

Görünüşü Türkçe Adı Kullanımı Standart İngilizce Hindistan İngilizcesi Hintçe Nepali Marathi Guceratça Tamilce Malayalam Telugu dili Kannada dili Bengalce Urduca İngilizce Not
Alkanet Kökü Tozu Alkanet Root Ratin Jot रातीं जोट rātīṃ (rātīn) joṭ रातीं जोट rātīṃ (rātīn) joṭ रक्तमूळ raktamūḷ வேம்பலம் பட்டை
AniseSeeds.jpg Anason tohumu Aniseed[1] Suwa / Shopa सुव्वा/शोप suvvā/śop सुव्वा/शोप suvvā/śop चक्रिफुल chakriphul સૂવા அன்னாசி மொக்கு సోంపు ಓಮಿನ ಕಾಳು ōmina kāḷu মৌরি
Ferula assa-foetida - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-061.jpg Şeytantersi Soğan sarımsak yerine kullanılır Asafoetida Hing हींग hiṃg (hing) हींग hiṃg (hing) हिंग hiṃg (hing) હિંગ பெருங்காயம் കായം Kayam ఇంగువ ಇಂಗು ingu হিং ہنگ Intensely aromatic - related to Truffle and Garlic
Chilly ap.JPG Acı biber Red Chilli Lal Mirch लाल मिर्च lāl mirch रातो खुर्सानि rato khursani लाल मिरची lāl mirachī લાલ મરી சிகப்பு மிளகாய் வத்தல் పండు మిరప ಕೆಂಪು ಮೆಣಸು kempu meṇasu লাল লঙ্কা مرچ
BlackCardamom.jpg Siyah Kakule Black Cardamom Kali Elaichi काली इलायची kāli ilāyachī काली इलायची kāli ilāyachī वेलची velachī એલચો கறுப்பு ஏலக்காய் / காட்டு ஏலம் నల్ల యాలకులు ಏಲಕ್ಕಿ ēlakki বড় এলাচ الائچی کالی Very earthy and darkly aromatic. A much used in North Indian curries.
White pepper whole.JPG Kara biber White Pepper Safed Mirchi सफ़ेद मिर्च saphed mirch सेतो खुर्सानि saphed mirch पांढरी मिरी pāṃḍhari (pānḍhari) mirī સફેદ મરી வெள்ளை மிளகு കുരുമുളക് kurumulaku తెల్ల మిరియాలు সাদা মরিচ سفید مرچ
Black Pepper Grains.jpg Kara biber tozu Black Pepper Kali Mirchi काली मिर्च kālī mirch काली खुर्सानि kālī mirch काळी मिरी kāḷī mirī મરી கருமிளகு మిరియాలు ಕಾಳು ಮೆಣಸಿನ ಪುಡಿ kāḷu meṇasina puḍi গোল মরিচ gol morich مرچ کالی Largest producer is the southern Indian state of Kerala.
Black pepper.jpg Karabiber taneleri Peppercorns Kali Mirch काली मिर्च kālī mirch काली खुर्सानि kālī mirch काळी मिरी kāḷī mirī મરી கறுப்பு மிளகு మిరియాలు ಕರಿ ಮೆಣಸು kari meṇasu গোল মরিচ مرچ کالی
Black Cumin.jpg Siyah Kimyon Black Cumin Shah Jeera शाही जीरा śāhī jīrā शाही जीरा śāhī jīrā शाहजिरे śāhajire કારુ જીરુ கருஞ்சீரகம் കരിഞ്ജീരകം, karinjeerakam నల్ల జీలకర్ర ಕರಿ ಜೀರಿಗೆ kari jīrige শাহ্‌ জিরা شاہ زیرہ Sweet, floral and smokey cumin and anise-like flavour. Smaller in size than regular cumin. Often mistaken as Caraway seed. Though English translation is black cumin, the term black cumin is also used as English translation of Nigella sativa, kalonji
Illustration Capparis spinosa0.jpg Gebre otu Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak tuzlu suda konserve şeklinde tüketilir. Capers Kachra कचरा/कब्र/करेर kacharā/kabr/karer कचरा/कब्र/करेर kacharā/kabr/karer केपर्स kepars કેપર્સ கரியல் మరాఠీ మొగ్గు, ముముదాటు ಮರಾಠಿ ಮೊಗ್ಗು marāṭhi moggu কাবরা کرر
Green-Yellow-Red-Pepper-2009.jpg Dolma biber Capsicum Shimla Mirch शिमला मिर्च śimalā mirch भेडे खुर्सानि śimalā mirch सिमला मिरची/भोपळी मिरची / ढब्बू मिरची simalā mirachī/bhopaḷi mirachī/ḍhabbū mirachī કેપ્સિકમ குடை மிளகாய் బెంగళూరు మిరప ದಪ್ಪ/ದೊಣ್ಣೆ ಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ dappa/doṇṇe meṇasinakāyi ক্যাপসিকাম شملہ مرچ
Celery seed.jpg Kereviz tohumu Celery Seed Ajmud अज्मुद/अज्मोदा ajmud/ajmodā अज्मुद/अज्मोदा ajmud/ajmodā अजमोदा ajmodā કચુંબરની વનસ્પતિ ஓமம் సరస్వతి ఆకు ಸೆಲರಿ selari রাঁধুনি اجوائن
Charoli.JPG Mercimek büyüklüğünde, badem tadında tohumlar öğütülüp tatlıları koyulaştırmak için kullanılır Charoli Chironji चिरोंजी chiroṃjī (chironjī) चिरोंजी chiroṃjī (chironjī) चारोळी chāroḷi ચારોળી சாரப்பருப்பு సార పప్పు ಚರೋಳಿ charōḷi চিরনজি چرونجی a type of nut particularly used in making desserts
Indian bay leaf - tejpatta - indisches Lorbeerblatt.jpg Hint defnesi, Akdeniz defnesi Indian Bay Leaf, Bay Leaf Tej Patta तेज पत्ता tej pattā तेज पत्ता tej pattā तमालपत्र tamālapatr ભારતીય પત્તા பட்டை കറുവാപട്ട ഇല Karuvapatta ila బిర్యానీ ఆకు ಮಸಾಲ / ಪುಲಾವ್ ಎಲೆ masāla / pulāv ele তেজ পাতা tej pata تيزپات Both Indian bay leaf and bay leaf are similar and called as Tej Patta in Hindi. however, they are from two different species and have differences in taste
Tarçın tomurcukları Cinnamon Buds Nag Keshar नाग केशर nāg keśar नाग केशर nāg keśar नाग केशर nāg keśar તજ કળીઓ இலவங்கப்பட்டை மொட்டுகள் లవంగం ದಾಲ್ಚಿನ್ನಿ ಮೊಗ್ಗುಗಳು dālchinni moggugaḷu দারুচিনি মুকুল دارچینی
Canelle Cinnamomum burmannii Luc Viatour crop1.jpg Tarçın Cinnamon Dalchini दालचीनी dālachīnī दालचीनी dālachīnī दालचिनी dālachinī તજ இலவங்கப்பட்டை കറുവപ്പട്ട karuvapatta దాల్చిన చెక్క ಚಕ್ಕೆ / ದಾಲ್ಚಿನ್ನಿ chakke / dālchinni দারচিনি darchini دارچینی Grown commercially in Kerala in southern India. Two types, cassia (common) and royal.
Citric acid glass bottle.jpg Limon tuzu Citric Acid Nimbu Phool निंबू फूल niṃbū phūl निंबू फूल niṃbū phūl निंबू फूल niṃbū phūl લિમ્બુ ના ફુલ சிட்ரிக் அமிலம் സിട്രികു അമ്ലം citric amlam సిట్రిక్ లవణము ಸಿಟ್ರಿಕ್ ಆಮ್ಲ siṭrik āmla সিট্রিক অ্যাসিড سرکہ
ClovesDried.jpg Karanfil Cloves Laung लवंग/लौंग lavaṃg (lavang) / lauṃg (laung) लवंग/लौंग lavaṃg (lavang) / lauṃg (laung) लवंग lavaṃg (lavang) લવિંગ கிராம்பு / இலவங்கம் ഗ്രാമ്പു / കരയാമ്പു grampu / karayampu లవంగం ಲವಂಗ lavaṃga (lavanga) লং / লবঙ্গ lông / lôbonggo لونگ Andhra Pradesh, Kerala, Tamil Nadu and Karnataka are largest producers in India.
Kişniş tozu Coriander Powder Dhania Powder / Pisa Dhania धनिया पाउडर / पिसा धनिया dhaniyā pāuḍar / pisā dhaniyā धनिया पाउडर dhaniyā pāuḍar धणे पूड dhaṇe pūḍ ધાણાજીરું கொத்தமல்லி பொடி, தனியா മല്ലിപ്പൊടി mallippodi ధనియాల పొడి ಧನಿಯಾ ಪುಡಿ daniya puḍi ধনে গুঁড়া دھنیہ
Coriander.png Kişniş tohumu Coriander Seed Dhania / Hara Dhaniya धनिया dhaniyā धनिया dhaniyā धणे dhaṇe કોથમીર விதை கொத்தமல்லி മല്ലി malli ధనియాలు ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಬೀಜ kottambari bīja ধনে dhone دھنیا
Piper cubeba - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-244.jpg Kebabe Kara biberin akrabasıdır, benzer tat ve kullanımı vardır Cubeb Kebab Cheeni / Kabab Chini कबाब चीनी kabāb chīnī कबाब चीनी kabāb chīnī नाकेश्वर nākeśvar வால் மிளகு സര്‍വസുഗന്ധി sarvasudandhi తోక మిరియాలు কাবাব চিনি kabab chini کباب چینی Tastes of Clove + Persistent Mild Numbing + Bitterness
Kimyon Cumin Seed ground into balls Jeera Goli ज़ीरा गोली zīrā (jīrā) golī ज़ीरा गोली zīrā (jīrā) golī சீரக மிட்டாய் 'జీలకర్ర వుండ'
Sa cumin.jpg Kimyon tohumu Cumin Seed Jeera ज़ीरा zīrā (jīrā) ज़ीरा zīrā (jīrā) जिरं jiraṃ જીરુ சீரகம் ജീരകം jeerakam జీలకర్ర ಜೀರಿಗೆ jīrige জিরা / গোটা জিরে زیرہ See Kali Jeera.
Murraya koenigii leaves - curry leaves.jpg Taze Köri ağacı yaprakları Curry Tree. Sweet Neem Leaf Karipatta करीपत्ता / कढ़ीपत्ता karīpattā/kaḍhīpattā करीपत्ता / कढ़ीपत्ता karīpattā/kaḍhīpattā कढीपत्ता kaḍhīpattā મીઠો લિમડો கறிவேப்பிலை കറിവേപ്പില, kariveppila కరివేప ఆకు ಕರಿಬೇವು / ಕರಿಬೇವಿನ ಎಲೆ karibēvu/karibēvina ele কারিপাতা کریاپات Cannot retain flavour when dried. Only use fresh.
Fennel seed.jpg Rezene tohumu Rezenenin soğanları ve tohumları işe yarar Fennel Seed Saunf / Sanchal सौंफ / संचल sauṃph (saunph)/saṃchal (sanchal) सौंफ / संचल sauṃph (saunph)/saṃchal (sanchal) बडीशेप baḍīśep વરીયાળી பெருஞ்சீரகம் / சோம்பு ജീരകം / പെരുംജീരകം, jeerakam / perumjeerakam సోంపు ಸೋಂಪು sōṃpu মৌরি mouri سوںف
Qasuri Methi.JPG Kurutulmuş Çemen yaprağı Fenugreek Leaf Kasoori Methi, Dried कसूरी मेथी kasūrī methī कसूरी मेथी kasūrī methī कसुरी मेथी kasūrī methī કસુરી મેથી வெந்தயக் கீரை ഉലുവ ഇല (ഉണക്കിയത്) uluva ila unakkiyathu మెంతి ఆకులు menthi aakulu ಕಸ್ತೂರಿ ಮೆಂತ್ಯ kastūri meṃtya (mentya) শুক্নো মেথি পাতা sukno methi pata قصوری میتھی
Taze Çemen yaprağı Fresh fenugreek Leaf Methi Leaves मेथी पत्ता methī pattā मेथी पत्ता methī pattā मेथीची पानं methīchī paanaṃ મેથી પર્ણ வெந்தயக் கீரை இலை ഉലുവ ഇല uluva ila మెంతి ఆకులు ಮೆಂತ್ಯದ ಸೊಪ್ಪು meṃtyada (mentyada) soppu মেথি পাতা methi pata میتھی
Fenugreek-methi-seeds.jpg Çemen tohumu Fenugreek Seed Methi Seeds मेथी दाना methī dānā मेथी दाना methī dānā मेथीचे दाणे methīche dāṇe મેથીના બીજ வெந்தயம் ഉലുവ uluva మెంతులు, ಮೆಂತ್ಯದ ಬೀಜ meṃtyada (mentyada) bīja মেথি methi میتھی دانہ
Dört çekirdek karpuz, kavun, kabak, ve hıyar çekirdekleri karışımı Four Seeds Char Magaj तरबूज खरबूज ककडी पैंठे के बीज tarabūj kharabūj kakaḍī pauṃṭhe ke bīj तरबूजा खरबूजा कक्ररा पैंठे को बीज tarabūj kharabūj kakaḍī pauṃṭhe ke bīj मगज बी magaj bī તરબૂચ ખરબૂચ કાકડી પૈંઠા ના બીયાં தர்பூசணி கிருணி வெள்ளரி மற்றும் பரங்கிக்காய் விதைகள் মগজ Seeds of Water melon, musk melon,cucumber and pumpkin
Assam-fruit-1-1.jpg Garcinia gummi-gutta Kudampuli கொறுக்காய்ப்புளி കുടംപുളി kudampuli అడవి చింత গোম্বূজ gom booge Used in fish preparations of Kerala
Garam Masala new 2008-1.jpg Acılı baharat karışımı Öğütülüp yemeklere katılır Garam Masala Garam Masala गरम मसाला garam masālā गरम मसाला garam masālā गरम मसाला garam masālā ગરમ મસાલો கரம் மசாலா ഗരം മസാല, garam masala గరం మసాలా ಗರಂ ಮಸಾಲಾ গরম মশলা gôrom môshla گرم مصالحہ Blend of 8+ spices. Each family has their own secret recipe.
Garcinia indica - fruits, seeds, pulp and rinds.jpg Kokum Demirhindi yerine yemeklere ekşilik katmak için kullanılır Garcinia indica Kokum कोकम kokam कोकम kokam कोकम / आमसूल kokam/āmasūl કોકમ அஞ்சல் കാട്ടമ്പി 'kaattampi', കൊക്കം 'kokkam' మెయిలింగ్ ಮುರುಗದ ಹಣ್ಣು murugada haṇṇu কোকুম کوکم
GarlicBasket.jpg Sarımsak Garlic Lehsun लहसुन lahasun लसुन lahasun लसूण lasūṇ લસણ வெள்ளை பூண்டு വെളുത്തുള്ളി veluthulli వెల్లుల్లి పాయ vellulli paaya ಬೆಳ್ಳುಳ್ಳಿ beḷḷuḷḷi রসুন roshun لہسن
Ingwer 2 fcm.jpg Zencefil Ginger Adrak अदरक adarak अदुवा aduwa आलं ālaṃ આદુ இஞ்சி ഇഞ്ചി inji అల్లం allaṃ ಶುಂಠಿ śuṃṭhi (śunṭhi) আদা ادرک
Ginger powder.JPG Zencefil tozu Dried Ginger powder Sonth सोंठ soṃṭh (sonṭh) अदुवा पाउडर aduwa powder सुंठ suṃṭh (sunṭh) સુંઠ சுக்கு ചുക്ക്, chukku సొంఠి ಒಣಶುಂಠಿ oṇaśuṃṭhi (oṇaśunṭhi) শুকানো আদা গুড়ো سونٹھ mostly powdered
Cardamone.jpg Yeşil Kakule Green Cardamom Chhoti Elaichi छोटी इलाइची chhoṭī ilāichī छोटी इलाइची chhoṭī ilāichī वेलची velachī એલચી ஏலக்காய் ഏലക്ക elakka ఏలకులు ಏಲಕ್ಕಿ ēlakki ছোট এলাচ چھوٹی الائچی Malabar variety is native to Kerala.
Guggul özü Kokulu koyu renkli yapışkan bir sakız, Mür'e karıştırıp/yerine ucuz tütsü olarak kullanılırmış Indian Bedellium Tree Gugul, Guggul गुगल/गु्ग्गल gugal/guggal गुगल/गु्ग्गल gugal/guggal डिंंक ḍiṃk (ḍink) ગુ્ગળ குக்கில் மரம் মাকাল Very earthy aromatic mostly used in religious
Phyllanthus officinalis.jpg Bektaşi üzümünün Hindistan çeşidi Indian Gooseberry Amla आँवला āṃvalā आँवला āṃvalā आवळा āvaḷā આમળા நெல்லிக்காய் നെല്ലിക്ക, nellikka ఉసిరి కాయ / పప్పు ನೆಲ್ಲಿಕಾಯಿ nellikāyi আমলকি آملا
Black Salt.jpg Siyah tuz Çürük yumurta kokulu, koyu renkli bir maden tuzu Black Salt Kala Namak / Sanchal काला नमक / संचल kālā namak / saṃchal (sanchal) काला नमक / संचल kālā namak / saṃchal (sanchal) काळं मीठ kāḷaṃ mīṭh સંચળ இந்துப்பு ഇന്തുപ്പ് inthuppu నల్ల ఉప్పు ಕರಿ ಉಪ್ಪು kari uppu বিট লবণ / বিট নুন bit noon کالا نمک Rock salt, but with very sulfury smell.
Kara taş çiçeği Taş yüzeyinde yayılan bir liken, baharat olarak kullanılır. Kalpasi Pathar Ka Phool पत्थर के फूल patthar ke phūl पत्थर के फूल patthar ke phūl दगडफूल dagaḍaphūl દગડફૂલ கல்பாசி కల్లుపచి ಕಲ್ಲು ಹೂವು kallu hūvu پتھر کا پھول Also known as black stone flower
Liquiritiae radix suessholzwurzel.jpg Meyan Köklerinin suyla kaynatılıp, suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen balına çubuk şekli verilir. Bu bal en çok iceceklerde kullanılır Licorice Powder Jethimadh जेठीमध jeṭhīmadh जेठीमधु jeṭhīmadhu ज्येष्ठमध jyeṣṭhamadh જેઠીમધ அதிமதுரம் ഇരട്ടിമധുരം irattimadhuram / പൊടി podi యష్టిమధుక్కం ಲೈಕೋರೈಸ್ ಪುಡಿ laikōrais puḍi যশঠিমধু jjoshthi modhu ملہٹی
Piper longum.jpg Endonezya uzun biberi Kara biber gibi kullanılır Long Pepper Pippali पिप्पलि pippali पिप्पलि pippali पिंपळी piṃpaḷī લાંબા મરી கண்டந்திப்பிலி പിപ്പലി pippali అనాసపువ్వు ಹಿಪ್ಪಲಿ hippali পিপুল پپليان
Mango özü Mango Extract Kamiki कामिकी kāmikī कामिकी kāmikī आंबा अर्क āmbā ark લાંબા મરી மாம்பழ சாறு మామిడి సారం ಮಾವಿನ ಸಾರ māvina sāru আমশী آم اقتباس
Ekşi Mango tozu su eklemeden meyve ekleme, yemeğe ekşi tat katmada kullanılır Sour Dried Mango Powder Aamchur/Amchoor Powder आमचूर / अमचुर āmachūr/amachur आमचूर / अमचुर āmachūr/amachur आमचूर / आंबोशी āmachūr/āṃbośī આમચૂર மாங்காய்ப்பொடி আমচুড় آمچور
Mentha gracilis and rotundifolia MN 2007.JPG Nane Kurutulmuş yaprakları yemeklere rayiha verir Mint Pudina पुदीना 'pudīnā पुदीना 'pudīnā पुदिना pudinā ફુદિનો புதினா പുതിന puthina పుదీన ಪುದಿನ pudina পুদিনা پودینہ
Mustard.png Sarı Hardal Tohumu soğuk su ile karıştırılarak acı bir sos yapılır. Mustard Seed Sarson सरसों sarasoṃ सरसों sarasoṃ मोहरी moharī கடுகு കടുക്, kaduku ఆవాలు సరసావాలు, ಸಾಸಿವೆ sāsive সর্ষে shorshe سرسوں
BrownMustardSeed.JPG Kırmızı Hardal Hint hardalı Tohumu soğuk su ile karıştırılarak acı bir sos yapılır. Brown mustard Seed Rai राई rāī राई rāī मोहरी moharī રાઈ கடுகு കടുക്, kaduku ఆవాలు ಸಾಸಿವೆ রাই/ সর্ষে / সরিষা shor say رائی
Nigella Sativa Seed.jpg Çörek otu Çörek ve pide üzerinde susam ya da haşhaş tohumu gibi kullanılır Nigella Seed Kalonji कलोंजी kaloṃjī (kalomjī) कलोंजी kaloṃjī (kalomjī) कांद्याचे बी kāmdyāche bī கருப்பு எள் കരിംജീരകം, karimjeerakam నల్ల జీలకర్ర, ತಂಪಿನ ಬೀಜ tuṃpina bīja কালো জিরা kalo jira کلونجی
Muscade.jpg Küçük Hindistan cevizi Taneleri öğütülüp yemeklere koku vermek için kullanılır Nutmeg Jaiphal जैफल / जायफल jaiphal/jāyaphal जैफल / जायफल jaiphal/jāyaphal जायफळ jāyaphaḷ જાયફળ ஜாதிக்காய் ജാതിക്ക jathikka జాజికాయ ಜಾಕಾಯಿ/ಜಾಯಿಕಾಯಿ jākāyi/jāyikāyi জায়ফল جائفل Whole nuts last forever. Powder, only a month.
Mace 1.JPG Küçük Hindistan cevizi Taneleri öğütülüp yemeklere koku vermek için kullanılır Mace Javitri जावित्री jāvitrī जावित्री jāvitrī जायपत्री jāyapatrī જાવંત્રી ஜாதிக்காய் தோல் ജാതിപത്രി, jathipathri జాపత్రి ಜಾಪಾತ್ರೆ jāpātre জয়িত্রি جاوتری Mace is outer covering to nutmeg nut. Similar aroma.
Starr 080117-1577 Ocimum tenuiflorum.jpg Hindistanda kutsal fesleğen Geleneksel olarak Hindistanda dini ve tıbbi kullanımları olan bir kokulu yapraklı çalı Holy Basil Tulsi तुलसी tulasī तुलसी tulasī तुळस tuḷas તુલસી துளசி തുളസി, thulasi తులసి, తులసి ఆకు ತುಳಸಿ tuḷasi তুলসী تلسی
Panch-phoron.jpg Beş baharat "Beş baharat" (rezene, kimyon, çemen, hardal ve çörek otu tohumları karışımı), yemeklere öğütülmeden katılıp pişirilir. Panch Phoron Panch Phoron पञ्च फोरन pañch phoran पञ्च फोरन pañch phoran பெருஞ்சீரகம், சீரகம், வெந்தயம், எள் மற்றும் கருஞ்சீரக விதைகள் சேர்த்த கலவை తాలింపు గింజలు পাঁচ ফোড়ন pãch foṛon جاوتری This is a Bengali spice mix that combines fennel seeds, cumin seeds, fenugreek seeds, mustard seeds and nigella seeds.
An opened pomegranate.JPG Nar tanesi Eskiden bugün domatesin kullanıldığı salçalarda kullanılırdı, şimdi daha çok taze olarak tatlı ve salatalara çeşni katmak için kullanılır Pomegranate Seed Anardana अनारदाना anārdānā अनारदाना anārdānā डाळींबदाणे ḍāḷiṃbadāṇe દાડમ ના બીયા மாதுளம் விதை മാതളനാരങ്ങ കുരു/അല്ലി, mathalanaranga kuru/alli దానిమ్మ, గింజలు ದಾಳಿಂಬೆ ಬೀಜ dāḷiṃbe bīja আনারদানা/ বেদানার বীজ اناردانا Dried not fresh. Is ground in Middle East.
Poppy seeds.jpg Haşhaş tohumu Ekmek üzerine fırına girmeden önce ekilir, yağlı bir tat verir. Pişmeden yenirse sarhoş eder. Poppy Seed Khus Khus खस-खस khas-khas खस-खस khas-khas खसखस khas khas ખસખસ கச கசா കസകസ, kasakasa గసగసాలు ಗಸಗಸೆ gasagase পোস্ত posto خشخاش
"Portekiz safranı" ya da "yalancı safran" Safran yerine içki üretiminde kullanılır Saffron Pulp Kesar mari mari केसर मिरी मिरी kesar mirī mirī केसर मिरी मिरी kesar mirī mirī केशर लगदा keśar lagadā કેસર પલ્પ குங்குமப்பூ కుంకుమ పూల పొడి ಕೇಸರಿಹೂ késarihū কেশর মড়মড়ি زعفران گودا Actually, safflower concentrate
Iran saffron threads.jpg Safran Samanımsı koku ve tadı, vücudu koruyan etkisi olsa da, aslında yemeklere ve içkilere parlak bir sarı renk verdiği için kullanılır. Saffron Kesar, mayur केसर / जाफरान kesar/jāpharān केसर / जाफरान kesar/jāpharān केशर keśar કૅસર குங்குமப்பூ കുങ്കുമ പുവ്, kunkumappuvu కుంకుమ పువ్వు, ಕೇಸರಿ kēsari জাফরান jafran زعفران World's most expensive spice. Flavouring for rice.
Common-salt.jpg Tuz Az koyarak yemeklerin daha fazlasının yenilebilmesi için, çok koyarak besin maddelerini uzun süre saklamak için kullanılır Salt Namak नमक namak नमक namak मीठ mīṭh મીઠું உப்பு ഉപ്പ്, uppu ఉప్పు, uppu ಉಪ್ಪು uppu লবণ/নুন lôbon/nun نمک
Sa white sesame seeds.jpg Susam tohumu Simit, çörek üzerlerine konur, tahinin ana maddesidir Sesame Seed Til तिल til तिल til तीळ tīḷ તલ எள் എള്ള്,ellu నువ్వులు ಎಳ್ಳು / ಕರಿ ಎಳ್ಳು eḷḷu/kari eḷḷu তিল تل
Illicium verum 2006-10-17.jpg Yıldız anason Anason yerine kullanılır (daha ucuzdur) Star Anise Chakra Phool चक्र फूल / बदल फुल chakra phūl/badal phul चक्र फूल / बदल फुल chakra phūl/badal phul चक्र फूल chakra phūl બાદીયા அண்ணாச்சி மொக்கு തക്കോലം, thakkolam అనసపువ్వు ಚಕ್ರ ಮೊಗ್ಗು /ಹೂವ್ವು chakra moggu/hūvvu তারা মৌরী باديان خطائى Exotic, Chinese-influenced flavours
Tamarind2.jpg Demirhindi Ekşi meyvesi birçok yemeğe, salatalara, çorbalara, turşulara katılır, macunu yapılır, müshil etkisi vardır. Tamarind Imli इमली imalī इमली imalī चिंच chiṃch (chinch) આમલી புளி പുളി/വാളന്‍പുളി, puli/valanpuli చింతపండు ಹುಣಸೆಹಣ್ಣು huṇasehaṇṇu তেঁতুল tetul املی Provides tartness in South Indian curries
Carom.jpg Carom/thymol seed Ajwain अज़वाइन azvāin अज़वाइन azvāin ओवा ovā અજમો ஓமம் അയമോദകം, ayamodakam వాము ಓಮಕಾಳು ōmakāḷu জোয়ান اجوائن
Turmericroot.jpg Zerdeçal Kurutulmuş, öğütülmüş kök sapları safran yerine yemeklerde, kına yerine, ipek, deri boyamada kullanılır Turmeric Haldi हल्दी haldī हल्दी haldī हळद haḷad હળદર மஞ்சள் മഞ്ഞള്‍, manjal పసుపు ಅರಿಶಿನ / ಹಳದಿ ariśina/haḷadi হলুদ holud ہلدی Source of "yellow color" in many curries.
Taze fesleğen Salatalarda çeşni ve pencere kenarında saksısıyla sinek kovmak için kullanılır Fresh basil Thai Basil तुलसी tulasī तुलसी tulasī तुळस tuḷas Damaro துளசி തുളസി, thulasi తులసి ತುಳಸಿ tuḷasi তুলসী تُلسی
A scene of Coriander leaves.JPG Taze Kişniş yaprağı Yaprakları et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için, tohumu buhur şekeri içinde kullanılır Fresh Coriander Hara Dhaniya हरा धनिया harā dhaniyā हरा धनिया harā dhaniyā कोथिंबीर kothiṃbīr લીલી કોથમીર கொத்தமல்லி (இலை) മല്ലിയില, malliyila కొత్తిమీర ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು kottaṃbari soppu ধনে পাতা کوتمیر ھرا دھنیا Fresh green leaves. AKA Cilantro.
green chilli Yeşil acı biber Green Chili Pepper Hari Mirch हरी मिर्च harī mirch हरी मिर्च harī mirch हिरवी मिरची hiravī mirachī લીલું મરચું பச்சை மிளகாய் പച്ച മുളക്, pachamulaku పచ్చి మిరపకాయలు ಹಸಿ ಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ hasi meṇasinakāyi কাঁচা মরিচ / কাঁচা লঙ্কা
kãcha morich / kãcha lonka
ہری مرچ
Kitre Geven bitkisinin kabuk çiziğinde akıp kurumuş özsuyudur, Ebru suyunu koyulaştırmakta kullanılır. Gum Tragacanth Katira Goond कटीरा गोंद kaṭīrā goṃd (gond) कटीरा गोंद kaṭīrā goṃd (gond) डिंक ḍiṃk (ḍink) ગુંદર கண்டங்கத்திரி কাতিলা کٹیرا A thickener and coating for desserts
Harra (Terminalia chebula) hanging fruit at 23 Mile, Duars, WB W IMG 5902.jpg Helile Inknut Terminalia chebula Harad / Harr / Haritaki हरद harad हरद harad हिरडा / हरडा hiraḍā/haraḍā હરડે கடுக்காய் കടുക്ക, katukka కరక చెట్టు, ಅಳಲೆಕಾಯಿ aḷalekāyi হরিতকি حرر
വറ്റൽമുളക്.jpg Kırmızı acı biber Red Chili Pepper Lal Mirchi लाल मिर्च lāl mirch लाल मिर्च lāl mirch लाल मिरची lāl mirachī લાલ મરચું மிளகாய் வத்தல் വറ്റല്‍ മുളക്, ഉണക്ക മുളക്, vattalmulaku, unakkamulaku మిరప కాయలు, ಕೆಂಪು ಒಣಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ keṃpu oṇameṇasinakāyi লাল মরিচ lal morich لال مرچ

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. [2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ dictionary.reference.com: anise
  2. ^ Other Organic Products

Dış bağlar[değiştir | kaynağı değiştir]