Hayvan sesleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu, farklı hayvan seslerinin bir listesidir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim Hayvan Tanım Ses
Alligator bellow, hiss
Alligator bellow
Alpaka alarm çağrısı, gıdaklama/tıklama, uğultu, orgle, çığlık[1]
Antilop snort[2]
Bandikut growl[3]
Badger
Yarasa çığlık,[4] gıcırtı
Bats
Ayı Kükreme, homurtu
Bear cub growl
Arı buzz
Büyük kedi (Kaplan, Aslan, Jaguar, Leopar) kükreme,[5] hırlama,[6] hırıltı[7]
Tiger growl
Jaguar making a content "sawing" sound.
Image of a capybara eating hay Capybara gıcırtı,[8] chatter, bark
Kedi miyu, miyav, mırıltı, tıslama, titreme, tırtıl sesi, homurdanma
Cat meow
Domestic cat purring
sığır moo, low
Tavuk cluck, buck, crow[9]
cha-caw, bah-gawk (female)[10]
cock-a-doodle-doo (male)
Chinchilla gıcırtı[11]
Ağustos böceği cıvıltı[12]
Cicada
Yengeç cıvıltı, tıklama, gıcırtı[13]
Turnagiller clang
Cricket stridülasyon
Cricket
Karga caw, cah[14]
Black Crow
Numenius pipe[15]
Geyik bellow (buck), bleat (doe, fawn)
Red deer
Köpek havlama, Uluma, hırıltı, bayılma
Dog bark
Dolphin click[16]
Eşek hee-haw,[17] bray
Domestic donkey brays
Ördek quack
Mallard Duck
Kartal çığlık[18]
Bald Eagle
Fil trumpet
Elephant trumpet
Kanada geyiği bugle (male),[19] bleat (calves)[20]
Elk bellow
Feret dook[21]
Sinek buzz[kaynak belirtilmeli]
Tilki havlama, çığlık atma, uluma, horlama, gecker[22]
Kurbağa croak, ribbit
Common Toad
Gaur low, moo
Zürafa bleat,[23] hum[24]
Giraffe hum
Keçi bleat, maa
Herd of goats bleating
Kaz honk, hiss
Geese Honking
Çekirge chirp[25]
Grasshoppers chirping
Gine domuzu wheek[26]
Hamster squeak[27]
Atmacalar screech
Hawk screeching
Münzevi yengeç chirp[28]
Hippopotamus growl[29]
Eşek arısı vızıltı
Hummel bee
At kişneme, tıkırtı, toynak sesleri (klips-tık)
Sırtlangiller laugh
Spotted Hyena
Çakal gecker[6]
Koala bellow, shriek
Kanguru jump
Makimsiler chatter, whoop
Leopar kükreme, hırıltı, nerilti
Keten kuşu chuckle[30]
Aslan kükreme, hırıltı
Lion roar
Locust chirp[25]
Saksağan chatter[31]
Magpie
Maymun Çığlık, chatter, gecker,[6] howl
Mantled Howler Monkey (Alouatta palliata)
Sığın bellow[32]
Sivrisinek buzz, whine
Fare squeak
Okapi cough, bellow[33]
Baykuş hoot, hiss, caterwaul for barred owls
Great horned owl
Öküz low, moo
Papağan squawk, talk
White-capped Parrot
Rose-ringed Parakeet imitating human speech
Tavus kuşu scream,[34] squawk, honk
Peacock
Domuz oink,[29][35] homurdama,[36] squeal, grunt
Pig
Düğmeli domuz Çığırtı
Güvercingiller coo
Çayır köpeği bark[37]
Bıldırcın call
Call of a male common quail
Tavşan squeak
Rabbit
Rakun trill[38]
Baby Raccoon Chatter
Sıçan squeak
Raven caw
Common Raven
River otter blow, chatter, chirp, creek, grunt, hiccup, hiss, scream, squeak, swish, whine, whistle, chatterchirp,[39] purr[40]
Ekin kargası caw
Yüzgeçayaklılar bark[41]
Koyun bleat, baa
Sheep
Dosya:Rattlesnake KingsCanyon.jpg Yılan hiss, rattle
Rattlesnake
Öz ötücüler chirrup, chirp, tweet, sing,
warble (Toygargiller / warbler / troglodytidae),[42][43] twitter (sparrows)[44]
Goldfinch
Sincap squeak
Kuğu cry, trumpet, bugle
Trumpeter swan
Tapir squeak[45]
Tokay gecko croak[46]
Tokay gecko mating call
Hindi gobble
Wild Turkey
Balina sing
Humpback whale
Yaban domuzu homurdanma
Connochaetes low, moo
Kurt howl, growl, bay
Wolf howls
Zebra bray, bark, whistle, yip, nicker

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Important Question: What Sound Does An Alpaca Make?". Modern Farmer. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2021. 
  2. ^ Caro, Tim (2005). Antipredator Defenses in Birds and Mammals. University of Chicago Press. s. 250. ISBN 9780226094366. 
  3. ^ Schwartz, Charles Walsh; Schwartz, Elizabeth Reeder (2001). The Wild Mammals of Missouri (2. revised bas.). University of Missouri Press. s. 316. ISBN 9780826213594. 
  4. ^ Boughman, Janette Wenrick; Wilkinson, Gerald S. (1999). "Social Influences on Foraging in Bats". Mammalian Social Learning: Comparative and Ecological Perspectives. University of Cambridge Press (72): 195. 
  5. ^ "Big Cat Facts". Animal Facts Encyclopedia. Copyright by Jenise Alongi. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2016. 
  6. ^ a b c Estes, Richard (1991). The Behavior Guide to African Mammals: Including Hoofed Mammals, Carnivores, Primates. University of California Press. s. 374. ISBN 9780520080850.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  7. ^ Schaller, George B. (1967). The Deer and the Tiger. University of Chicago Press. s. 261. ISBN 9780226736570. 
  8. ^ Barros, Kamila S.; Tokumaru, Rosana S.; Pedroza, Janine P.; Nogueira, Selene S. C. (22 Kasım 2010). "Vocal Repertoire of Captive Capybara (Hydrochoerus hydrochaeris): Structure, Context and Function". Ethology. 117 (1): 83-94. doi:10.1111/j.1439-0310.2010.01853.x. ISSN 0179-1613. 
  9. ^ Why Do Roosters Crow?: First Questions and Answers about Farms. Time-Life for Children. 1995. ISBN 9780783508993.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  10. ^ Caughey, Melissa (2015). A Kid's Guide to Keeping Chickens: Best Breeds, Creating a Home, Care and Handling, Outdoor Fun, Crafts and Treats. Storey Publishing. p. 90
  11. ^ Winter, Lisa. The Ultimate Guide To Chinchilla Care. Simple Sequence Books. s. 24. 
  12. ^ Power, Carla (4 Eylül 2000). "Ruins with A View". Newsweek International: 24. 
  13. ^ "What sound does a crab make?". Answers. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  14. ^ Holmes, Hannah (2005). Suburban Safari: A Year on the Lawn. Bloomsbury. s. 10. ISBN 9781596918115.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  15. ^ White, Gilbert (1837). The natural history and antiquities of Selborne. With The naturalist's calendar and miscellaneous observations. s. 449. 
  16. ^ Wilson, Ben (1998). Dolphins of the World. Voyager Press. s. 29. ISBN 9780896585362. 
  17. ^ Metz, Lorijo (2011). Donkeys: Jennies, Jacks, and Foals. The Rosen Publishing Group. s. 10. ISBN 9781448806881. 
  18. ^ "Caught in the Act - to Capture Bald Eagles on Film, a Husband-and-Wife Team Has Spent Years Perfecting the Art of Anticipation". National Wildlife. 39 (2): 24. February–March 2001.  Geçersiz |url-erişimi=subscription (yardım)
  19. ^ Thomas, Jack Ward; Toweill, Dale (2002). Elk of North America, Ecology and Management. New York: HarperCollins. ISBN 0-8117-0571-4. 
  20. ^ Ballard, Jack (2012). Elk: A Falcon Field Guide. Morris Book Publishing. s. 47. ISBN 9780762776269. Elk vocalizations aren't reserved just for the bulls. Cows and ... Calves may respond to the cow calls with their own low bleats. When large .. 
  21. ^ Mathis, Christine; Morton, E. Lynn (2010). Ferrets. Barron's. s. 87. ISBN 9780764143328. 
  22. ^ "What does the red fox say?". Popular Science (İngilizce). 7 Ocak 2019. 12 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  23. ^ Silverstein, Alvin; Silverstein, Virginia (1980). Nature's Champions: The Biggest, the Fastest, the Best. Random House. s. 19. ISBN 9780486428888.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  24. ^ Baotic, A.; Sicks, F.; Stoeger, A. S. (2015). "Nocturnal "humming" vocalizations: adding a piece to the puzzle of giraffe vocal communication". BMC Research Notes. 8: 425. doi:10.1186/s13104-015-1394-3. PMC 4565008 $2. PMID 26353836. 
  25. ^ a b Heinrichs, Anna (2002). Grasshoppers. Compass Point Books. s. 4. ISBN 9780756501662. 
  26. ^ Gunter, Veronika Alica; Newcomb, Rain (2006). Pet Science: 50 Purr-fectly Woof-worthy Activities for You & Your Pets. Lark Books. s. 21. ISBN 9781579907860. 
  27. ^ Bartlett, Patricia Pope (2003). The Hamster Handbook. Barron's. s. 37. ISBN 9780764122941. 
  28. ^ Wilkins, Kelli A. (2007). Hermit Crabs For Dummies. Wiley Publishing. ISBN 9781118068267. 
  29. ^ a b Symons, Mitchell (2012). The Bumper Book For The Loo: Facts and figures, stats and stories – an unputdownable treat of trivia. Random House. s. 364. ISBN 9781448152711. 
  30. ^ Le Clerc, Georges Louis (1793). The natural history of birds, from the Fr. of the count de Buffon. s. 54. 
  31. ^ Birkhead, Tim (1991). The Magpies: The Ecology and Behaviour of Black-Billed and Yellow-Billed Magpies. T & AD Poyser. s. 250. ISBN 9781408137772. 
  32. ^ "Moose". International Wildlife Encyclopedia. Marshall Cavendish. 2002. s. 1656.  Geçersiz |url-erişimi=subscription (yardım)
  33. ^ Lindsey, Susan Lyndaker; Green, Mary Neel; Bennett, Cynthia L. (1999). The Okapi: Mysterious Animal of Congo-Zaire. University of Texas Press. s. 34. ISBN 9780292788329. 
  34. ^ Attarde, I. P. (2007). Encyclopedic Graded Grammar. 1. LULU. s. 25. ISBN 9781435707177. 
  35. ^ "Oink 11 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Merriam-Webster. 26-01-2016.
  36. ^ QA International Collectif (1999). So Many Ways to Communicate - A new way to explore the animal kingdom. Québec Amerique. s. 29. ISBN 9782764409213. 
  37. ^ Valerie V. Tynes, (Ed.) (2010). Behavior of Exotic Pets. Blackwell. s. 149. ISBN 9781118710135. 
  38. ^ Siegel, Mordecai (2004). The Cat Fanciers' Association Complete Cat Book. HarperCollins. s. 136. ISBN 9780062030399. 
  39. ^ Walkley, Sarah (Bahar 2018). "Vocalizations of North American River Otters (Lontra canadensis) in Two Human Care Populations". 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  40. ^ Pesaturo, Janet. "River Otter Vocalizations: the Purr". Winterberry Wildlife. 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2022. 
  41. ^ McCausland, Jim (May 2005). "Hood Canal Hideaway: Between Seattle and the Olympics, an Unsung Getaway Just Got Better". Sunset. 214 (5): 64+.  Geçersiz |url-erişimi=subscription (yardım)
  42. ^ Rao, S. N. (2004). Strengthen Your English. V. V. K. Subburaj. s. 26. ISBN 9788172540531. 
  43. ^ Stallcup, Rich (1993). Birds of California: A Guide to Viewing Distinctive Varieties. American Traveler. s. 38. ISBN 9781558381322. 
  44. ^ Sharma, S. D. (2007). A Text Book of Scientific and Technical Communication Writing for Engineers and Professionals (3. bas.). Sarup & Sons. s. 365. ISBN 9788176257510. 
  45. ^ Endangered Wildlife and Plants of the World. Marshall Cavendish. 2001. s. 1460. ISBN 9780761471943.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  46. ^ Perez, Larry (2012). Snake in the Grass: An Everglades Invasion. Pineapple Press. s. 55. ISBN 9781561645138. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]