Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cenevre, İsviçre'deki UNAIDS Genel Merkezi binası

Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Ortak Programı (UNAIDS) (Fransızca: Programme commun des Nations Unies sur le VIH/sida, ONUSIDA), HIV/AIDS salgınına karşı hızlandırılmış, kapsamlı ve koordineli küresel eylemin ana savunucusu programdır.

UNAIDS'in misyonu; HIV bulaşmasını önlemeyi, virüsle yaşayanlara bakım ve destek sağlamayı, bireylerin ve toplulukların HIV'e karşı savunmasızlığını azaltmayı ve etkisini hafifletmeyi içerir ve ana hedefi HIV/ AIDS'e karşı genişletilmiş bir müdahaleye öncülük etmek, güçlendirmek ve desteklemektir. UNAIDS, HIV/AIDS salgınının ciddi bir salgına dönüşmesini önlemeyi amaçlar.

UNAIDS'in genel merkezi, Dünya Sağlık Örgütü ile bazı saha tesislerini paylaştığı İsviçre'nin Cenevre kentindedir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu üyesidir.[1] Şu anda, Winnie Byanyima[2] UNAIDS'i yönetici direktör olarak yönetmektedir. Eski yönetici direktörler Peter Piot (1995–2008) ve Michel Sidibé'dir (2009–2019).[3]

UNAIDS; bir halk sağlığı tehdidi olarak HIV'i sona erdirmek için yol haritaları oluşturmak ve HIV/AIDS için aşılar ve tedaviler hakkındaki bilimsel bulgularla güncellemeler yapmak dahil olmak üzere, AIDS salgınının durumu hakkında düzenli olarak makaleler ve raporlar yayınlamaktadır.[4]

Ajans, 1994'te formüle edilen ve 2001 ve 2006'da Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan GIPA ilkesini (HIV ile yaşayan insanların daha fazla katılımı) desteklemektedir.[5]

Hedefler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Salgınla ilgili etkili eylem için liderlik ve savunuculuk;
  2. Dünya çapında AIDS'e karşı gösterilen çabalara rehberlik edecek stratejik bilgi ve teknik destek;
  3. Pandeminin ve ona verilen yanıtların izlenmesi ve değerlendirilmesi;
  4. Sivil toplum katılımı ve stratejik ortaklıkların geliştirilmesi;
  5. Etkili bir müdahaleyi desteklemek için kaynakların seferber edilmesi.

Rol[değiştir | kaynağı değiştir]

2005'te HIV Önlemenin Yoğunlaştırılmasına İlişkin UNAIDS Politika Pozisyon Belgesi

UNAIDS'in amacı birçok sektörün ve hükûmet ve sivil toplumdan ortakların çabalarını birleştirerek, HIV/AIDS'e yönelik genişletilmiş bir müdahalenin oluşturulmasına ve desteklenmesine yardımcı olmaktır.

ECOSOC'un 26 Temmuz 1994 tarihli 1994/24 sayılı kararıyla kurulan UNAIDS, Ocak 1996'da resmi olarak görevine başladı. Kuruluşlara, tüm coğrafi bölgelerden 22 hükûmetin temsilcilerinden, UNAIDS Yardımcı Sponsorlarından ve HIV/AIDS ile yaşayan insanların dernekleri de dahil olmak üzere beş sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinden oluşan bir Program Koordinasyon Kurulu rehberlik etmektedir.

Personel, Sponsorlar ve Ortaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yardımcı sponsorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eş sponsorlar ve UNAIDS Sekreterliği, her yıl iki kez toplanan Eş Sponsor Kuruluşlar Komitesi'ni oluşturur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNSDG About – Who we are" (İngilizce). United Nations. 20 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Winnie Byanyima joins UNAIDS as Executive Director". unaids.org (İngilizce). 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2019. 
  3. ^ "UNAIDS congratulates Michel Sidibé on his appointment as Minister of Health and Social Affairs of Mali". unaids.org (İngilizce). 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Publications". www.unaids.org (İngilizce). 26 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  5. ^ Policy Brief : The Greater Involvement of People Living with HIV (GIPA) (PDF) (İngilizce). March 2007. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]