Dünya Bankası Grubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Bankası
Harita
Kuruluş27 Aralık 1945
TürUluslararası organizasyon
Yasal statüAntlaşma
AmaçEkonomik kalkınma, yoksullukla mücadele
Üyeler187 ülke
BaşkanDavid Malpass
Ana organYönetim kurulu[1]
Resmî siteworldbank.org

Dünya Bankası Grubu (İngilizce:World Bank Group (WBG)), 5 uluslararası organizasyon tarafından oluşturulan ve amacı genellikle fakir ülkelere kredi vererek destek olmak olan bir çatı kurumdur.

WBG, Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı'nda (01-22 Temmuz 1944) ortaya çıkan anlaşma olan Bretton Woods sistemi Uluslararası Sözleşmesi kabul edildikten sonra 27 Aralık 1945 tarihinde resmi bir varlık haline geldi.

25 Haziran 1946 tarihinde faaliyetlerine başlayan kurum 9 Mayıs 1947 tarihinde ilk krediyi onayladı. Savaş sonrası yeniden yapılanma için Fransa'ya 250 milyon ABD doları verildi. Dünya Bankası Grubu içindeki beş kurum şunlardır:

"Dünya Bankası" terimi genellikle sadece IBRD ve IDA'yı ifade eder. Dünya Bankası Grubu (WBG) ise buradaki beş kurumun tamamını ifade etmektedir.[2]

Dünya Bankası (IBRD ve IDA) faaliyetleri özellikle gelişmekte olan ülkelerde, insan gelişimi (örneğin eğitim, sağlık), tarım ve kırsal kalkınma gibi alanlarda (örneğin sulama, köy hizmetleri), çevre koruma alanlarında (örneğin kirlilik azaltma, yönetmelik yapmak ve uygulamak), altyapı (yol, kentsel dönüşüm, elektrik) ve yönetim (örneğin yolsuzlukla mücadele, yasal kurumları geliştirme) gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır. IBRD ve IDA üyesi ülkelerin yanı sıra yoksul ülkelere tercihli krediler ve hibeler de verilmektedir. Krediler veya belirli projeler için hibe genellikle sektör veya ekonomide daha geniş politika değişiklikleri ile bağlantılıdır. Örneğin, kıyı çevre yönetimini geliştirmek için verilecek bir kredi ya da hibe ulusal ve yerel düzeylerde kirliliği sınırlamak için yeni düzenlemelerin uygulanmasını ve yeni çevresel kurumların oluşturulmasını şart koşabilir.

IFC ve MIGA sırasıyla özel sektör yatırımları ve sigorta sağlar.

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu'nun da gözlemcisidir.

Üyelik[değiştir | kaynağı değiştir]

World Bank Group:
  5 WBG kurumuna üye ülkeler
  4 WBG kurumuna üye ülkeler
  3 WBG kurumuna üye ülkeler
  2 WBG kurumuna üye ülkeler
  Sadece IBRD üyesi ülkeler
Katıldığı kuruluş sayısına göre WBG üyeleri aşağıdaki gibidir
  1. Sadece IBRD: San Marino
  2. IBRD ve bir başka kuruluş: Surinam, Tuvalu, Brunei
  3. IBRD ve başka iki örgüt: Antigua ve Barbuda, São Tomé ve Príncipe, Namibya, Bhutan, Myanmar, Katar, Marshall Adaları, Kiribati
  4. IBRD ve diğer üç kuruluş: Kanada, Meksika, Belize, Jamaika, Dominik Cumhuriyeti, Venezuela, Brezilya, Bolivya, Uruguay, Ekvador, Dominik, Saint Vincent ve Grenadinler, Cape Verde, Gine-Bissau, Nijer, Ekvator Ginesi, Angola, Güney Afrika, Komor Adaları, Seyşeller, Libya, Somali, Etiyopya, Eritre, Cibuti, Bahreyn, İran, Irak, Malta, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Polonya, Rusya, Litvanya, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Hindistan, Tayland, Laos, Vietnam, Palau, Vanuatu, Samoa, Maldivler
  5. Tüm WBG kuruluşları: Diğer 127 üye ülke
Üye olmayanlar şunlardır

Organizasyon yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Bankası Grubu kuruluşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Bankası Grubu'nu oluşturan kuruluşlar;

Başkanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel olarak Banka Başkanı, her zaman bankanın en büyük hissedarı olan Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından bir ABD vatandaşı aday gösterilerek seçilir. Aday yönetim Kurulu onayına tabidir. Beş yıllık yenilenebilir bir dönem için hizmet eder.[2]

Mevcut başkan[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Nisan 2012 günü, ABD Başkanı Barack Obama, Jim Yong Kim'in, Dünya Bankası Grubu'nun bir sonraki başkanı olacağını duyurdu. Kim 1 Temmuz 2012 tarihinde görevine başladı.

Jim Yong Kim 9 Nisan 2019'da başkanlık görevini David Malpass'a devretti.[3]

Yolsuzluk iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı, şikayet alımı üzerine iç dolandırıcılık ve yolsuzluk iddiasıyla inceleme raporları dahil bir iç soruşturma ve inceleme geçirmiştir.[4]

Etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkanlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şef ekonomistler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Board of Directors". Web.worldbank.org. 31 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2010. 
  2. ^ a b "About Us" 11 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., wordbank.org, erişim 30 Mayıs 2007.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Integrity Vice Presidency - The Investigative Process". Web.worldbank.org. 8 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]