Hızlı ve Öfkeli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hızlı ve Öfkeli
The Fast and the Furious
Hızlı ve Öfkeli film serisinin temsili logosu.
YönetmenRob Cohen (1)
John Singleton (2)
Justin Lin (3–6, 9)
James Wan (7)
F. Gary Gray (8)
David Leitch (H&S)
YapımcıNeal H. Moritz (1–9) (H&S)
Vin Diesel (4-9)
Michael Fottrell (4-5, 7-8)
Clayton Townsend (6)
Chris Morgan (8) (H&S)
Hiram Garcia (H&S)
Dwayne Johnson (H&S)
Jason Statham (H&S)
Jeff Kirschenbaum (9)
Joe Roth (9)
Justin Lin (9)
Clayton Townsend (9)
Samantha Vincent (9)
SenaristGary Scott Thompson (1)
Erik Bergquist (1)
David Ayer (1)
Michael Brandt (2)
Derek Haas (2)
Chris Morgan (1-8) (H&S)
Drew Pearce (H&S)
Daniel Casey (9)
Justin Lin (9)
Hikâye (eser)Gary Scott Thompson (1-2)
Michael Brandt (2)
Derek Haas (2)
Chris Morgan (3-8) (H&S)
Justin Lin (9)
Alfredo Botello (9)
Daniel Casey (9)
OyuncularVin Diesel (1, 3-9)
Paul Walker (1-2, 4-7)
Michelle Rodriguez (1, 4, 6-9)
Jordana Brewster (1, 4-7, 9)
Tyrese Gibson (2, 5-9)
Ludacris (2, 5-9)
Lucas Black (3,7,9)
Sung Kang (3, 4-6, 9)
Gal Gadot (4-6)
Dwayne Johnson (5-8) (H&S)
Jason Statham (6-9) (H&S)
Nathalie Emmanuel (7-9)
John Cena (9)
StüdyoUniversal Pictures (1-4)
Relativity Media (3)
Original Films (4-9)
One Race Films (5-9)
Dentsu (6)
MRC (7)
China Film (7, 9)
Seven Bucks Productions (H&S)
Chris Morgan Productions (H&S)
Perfect Storm Entertainment (9)
Roth/Kirschenbaum Films (9)
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, Yarış, Macera
RenkRenkli
Yapım yılı2000 – günümüz
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe1 Milyar 9 Milyon $
Hasılat5 Milyar 891 Milyon $[1]

Hızlı ve Öfkeli bir Amerikalı yasadışı sokak yarışı ve silahlı soygun merkezli, aksiyon filmleri ve diğer çeşitli medya filmlerinden oluşan bir seridir. Universal Pictures tarafından dağıtılan ve ilk filmi 2001'de çıkan seri dünya çapında büyük hasılat elde etmiş ve izleyicilerin beğenisini toplamıştır.[2] Seri 9 filmden oluşmaktadır ancak dağıtıcı firma serinin 10. (2021) filminin çıkacağını ve final filmi olacağını duyurmuştur.[3]

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Öfkeli (2001)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmenliğini Rob Cohen’in yaptığı filmin başrollerinde Er Ryan'ı Kurtarmak ve Pitch Black filminden tanınan Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster ve Michelle Rodriguez rol almıştır. 38 milyon $’lık bir bütçeyle çekilen filmin ABD’de gösterime girdiği hafta sonunda 41 milyon $’lık bir hasılat elde etmiş ve toplamda 207 milyon $ civarı bir hasılata ulaşmıştır.

Daha Hızlı Daha Öfkeli (2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

The Fast and the Furious filminin devamı niteliğinde olan 2003 ABD yapımı film. John Singleton'ın yönettiği filmde başrolleri Paul Walker, Tyrese Gibson, Eva Mendes, Devon Aoki ve Ludacris paylaşmaktadır.

Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı (2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Haziran 2006 tarihinde vizyona giren, yönetmenliğini Justin Lin’in yaptığı senaryosunu da Chris Morgan’ın yazdığı Hızlı ve Öfkeli serisinin üçüncü filmidir.

Serinin bu filmi diğer filmlerden farklıdır ve zaman olarak da ileridedir. Tahminlere göre bu film Hızlı ve Öfkeli serisinin 6. filminden sonrasını konu alır (zaman olarak) ve bazı replikler ile 6. filmi 7. filme bağlar.

Hızlı ve Öfkeli 4 (2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Justin Lin'in yönettiği filmde başrolleri Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez ve Jordana Brewster paylaşmıştır.

Film Dominic Toretto'nun yeni ekibi ile Dominik Cumhuriyeti'nde yakıt tankerlerini kaçırmasıyla başlar. Ekibi Letty Ortiz, Riko, Tego ve Han Lue'dur. Bu soygundan sonra, polise yerini belli ettiği için Dominik Cumhuriyeti'nden ayrılır. Bir süre sonra Panama City'de, Toretto kız kardeşi Mia'dan bir telefon alır. Mia, Letty'nin öldürüldüğü söyler. Dom, Los Angeles'a geri döner. Letty'nin öldüğü yerde nitromethane izleri bulur. Dom sonra nitromethane'nin Los Angeles'ta sadece bir yerde bulunduğu eski garajına gider ve David Park ismini öğrenir.

Bu arada, FBI ajanı olan Brian O'Conner bir uyuşturucu satıcısı olan Arturo Braga'nın izini araştırmaktadır. Onun ararken David Park ismini bulur. Dom, Park'ı bulup evine girer ve pencereden aşağıya bacağından sarkıtarak konuşturmaya çalışır. Brian O'Conner'da aynı zamanda Park'ın yerini bulur ve orada Dom'la karşırlar. Brian, Dom'a adamı bırakmasını söyler Dom, Letty'nin katilini bulana kadar herkesi öldüreceğini söyleyip David'in ayağını bırakır. Brian, David'i kurtarır ve David'e FBI yeni muhbir olur. Park, Los Angeles'ta bir sokak yarışına Brian'ı da alır; kazanan bir takım sürücüyü Braga, Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika sınırı arasında eroin kara para taşıma işine alacaktır. Dom'da yarışa girer. Sonunda, Dom ve Brian başa baş giderken Brian öne geçer ama Dom onun arka çamurluğuna çarpıp Brian'ın dengesini bozarak öne geçer ve birinci olur. Brian bir FBI ajanı bir sürücü, Dwight Mueller tutuklama olarak, kendi gücünü kullanır ve takımda yerini alır.

Sonraki gün takım Fenix ve Braga'nın adamları karşılar. Dom, Fenix'in kim olduğunu yani Letty'i öldürülen kişi olduğunu anlar. Onlar sınır ötesine görünmeden geçebilmek için yeraltı tünellerini kullanarak geçmek zorundadırlar. Teslimat yapıldıktan sonra Braga'nın sürücüleri öldürmesini emrettiğini (Letty'nin Dom'un özgürlüğü için bu işe girdiğini ama teslimat sonunda bir kovalamacanın ardından öldürüldüğünü öğrenirler) Teslimat yapıldıktan sonra Dom Fenix'e Letty'i tarif eder Fenix Dom'a Letty'i nasıl öldürdüğünü anlatır ama Dom hazırlıklıdır ve arabasının içindeki gazı açmış konuşmanın sonunda onu havaya uçurarak dikkatleri dağıttıktan sonra Fenix'i öldürmeye çalışmıştır. Fenix'i öldüremese de Brian'ın yardımıyla oradan kaçarlar ve teslimattaki parayı da yanlarına almışlardır. FBI, Brian'dan hem Dom'u hem de Braga'yı istemektedir ama Brian ve Dom tekrar iş birliği yapıp Braga'yı yok etmeye karar vermişlerdir. Ele geçirdikleri parayı da en güvenli yer olan FBI'nın otoparkına bırakırlar.

Braga'ya eğer parasını geri istiyorlarsa gelip kendisinin alması gerektiğini söylerler ve bir buluşma ayarlanır. Dom ve Brian buluşmaya giderler FBI'da Braga'yı yakalamak için tetikte beklemektedir ancak Braga'nın kendilerini aldatmaya çalıştığını ve yanlış birini Braga diye tanıtmaya çalıştıklarını anladıklarında FBI'ın erken müdahalesi yüzünden asıl adamı ellerinden kaçırırlar ve Braga, Meksika'ya giderek paçayı kurtarır. FBI'nın yetki alanının dışına çıktığı için artık Dom ve Brian yalnızlardır. Meksika sınırını geçip Braga'yı kilisede yakalarlar arabayla geri dönüp yetkililere teslim etmek niyetindelerken peşlerine Felix takılır. Tünellerde sıkı bir kovalamacanın ardından sınırı geçerler ve Felix Dom'un arabasının altında kalarak ölür. Dom yakalanıp yargılanmak üzere götürülür. Brian'ın tüm çabalarına rağmen Dom 25 yıl hapse mahkûm olur. Film Mia ve Brian'ın ekibi toplayıp Dom'u kaçırmaya gitmesiyle biter.

Hızlı ve Öfkeli 5: Rio Soygunu (2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde başrolde Paul Walker ve Vin Diesel rol almış ve ilk olarak 20 Nisan 2011 tarihinde, Avustralya'da yayınlanmıştır. ABD'de ise, 29 Nisan 2011 tarihinde vizyona girmiştir.

Film, Brian O'Conner (Paul Walker), Dominic Toretto (Vin Diesel) ve Mia Toretto'nun (Brewster) 100 milyon dolar çalmak için bir soygun planı yapmalarıyla başlar. Hemen ardından iş insanı Hernan Reyes (Joaquim de Almeida) ve DEA ajanı Luke Hobbs (Johnson) onların tutuklanmaları için iş başına geçerler.

Eski polis Brian O'Conner ve Mia Toretto, Dom’u hapisten kaçırıp özgürlüğüne kavuşturduktan sonra polisleri atlatıp sınırı geçerler ve Rio de Janeiro’da ortaya çıkarlar. Özgürlüklerini geri almak için son bir iş daha yapmak zorunda kalan ortaklar, en iyi yarışçılardan oluşan seçkin ekiplerini bir araya getirirler. Onların ölmesini isteyen ahlaksız iş insanından kurtulmanın tek yolunun, onunla karşılaşmak olduğunu biliyorlardır. Fakat onların peşine düşen sadece bu iş insanı değildir. Hedefini asla ıskalamayan inatçı federal ajan Luke Hobbs, Dom ve Brian’ın izini sürmekle görevlendirilince, onları yakalamak için ekibiyle birlikte kapsamlı bir operasyona başlar. Şimdi Hobbs, diğerleri elini çabuk tutup onları yakalamadan önce, avını köşeye sıkıştırmak için içgüdülerine güvenmek zorundadır.

Hızlı ve Öfkeli 6 (2013)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Öfkeli serisinin 7 Mayıs 2013'te gösterime giren filmidir. Uluslararası prömiyeri ise 24 Mayıs 2013'te gerçekleşmiştir. Filmde başrollerde Vin Diesel, Dominic Toretto rolünde, Paul Walker eski polis Brian O'Conner rolünde olacaktır. Michelle Rodriguez, Dominic Toretto'nun öldü sanılan sevgilisi Letty Ortiz'i, Jordana Brewster, Dominic Toretto'nun kız kardeşi Brian O'Conner'in sevgilisi olan Mia Toretto'yu, Dwayne Johnson, Toretto ile işbirliği yaparak bir suçluyu yakalamak isteyen Luke Hobbs'u canlandırmıştır.

Dom ve Brian'ın Rio soygunu oldukça kilit bir ismin çetesini çökertip, ekibe 100 milyon dolar kazandırdığından beri, paraya para demeyen kahramanlarımız dünyanın tadını çıkartıyordu. Fakat bir yandan da eve dönmek ve kaçmadan, saklanmadan yaşamak arzusu içlerini kemiriyordu. Ne kadar çok paraları olsa da, aileden ve yuvadan uzak hayat bir süre sonra zor gelir. Bu arada Hobbs dünyada 12 ülkeye yayılmış bir suç organizasyonu araştırmaya başlar. Bu örgüt her biri birer ölüm makinesi olan paralı askerlerden oluşmaktadır; ve örgütün ikinci lideriyse Dom’un öldüğünü sandığı eski aşkı Letty’den başkası değildir! Adamlarla kapışmanın tek yolu onları kendi seviyelerine yani sokaklara çekmektir. Hobbs, Dom'a takımını Londra'da yeniden toplamasını teklif eder, karşılığındaysa haklarındaki tüm dava dosyaları ve suçlamalar düşürülüp eve geri dönmeyi, ailelerine kavuşmayı vadeder.

Hızlı ve Öfkeli 7 (2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Öfkeli film serisinin yedinci bölümüdür. Filmin yazarı Chris Morgan'dır ve yönetmen koltuğunda James Wan vardır. Filmin yıldızları arasında ise Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Kurt Russell ve Jason Statham yer almaktadır.

Owen Shaw ve ekibinin yenilmesinden sonra, Dominic Toretto (Vin Diesel), Brian O'Conner ve geri kalan ekip artık sahip olmak istedikleri normal hayata ve Amerika'ya geri dönebileceklerdir, fakat Owen'ın büyük kardeşi Deckard Shaw (Jason Statham), Dominic'i takip eder. Nedeni ise kardeşini yaraladıkları için intikam almaktır. Bu yüzden ekip tekrar tehlikeye girecektir. Ekip Han Lue'nin ölümünü öğrendikten sonra, Deckard onları ilk bulmadan önce kendilerinden birini öldüren adamı bulmak için yola koyulurlar.

Hızlı ve Öfkeli 8 (2017)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Öfkeli 8, F. Gary Gray tarafından yönetilen ve Chris Morgan tarafından yazılmış olan Amerikan yapımı aksiyon filmi. Hızlı ve Öfkeli film serisinin sekizinci filmi. Kadro şu anda Vin Diesel, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Nathalie Emmanuel, Tyrese Gibson, Chris Bridges, Eva Mendes, Lucas Black, Kurt Russell, Charlize Theron, ve Jason Statham'dan oluşmaktadır.

Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw (2019)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanunsuz bir kaçak olan Deckard Shaw, sadık kanun adamı Luke Hobbs'a suikast girişiminde bulunduğu için hapse girmiştir. Sonrasında bir görev üslenirler. Brixton Lore denilen kötü adamı durdurmak için takım olurlar bunu kabul etmeleri başlarına bela açsa bile birbirlerine saygı duyarlar. Birbirlerine güvenmeseler bile insanlığı sonsuza dek değiştirebilecek biyolojik bir tehdidi durdurmak için birlikte çalışmaktan başka seçenekleri maalesef yoktur.

Hızlı ve Öfkeli 9 (2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Öfkeli 9, Justin Lin'in yönettiği, başrollerini Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, John Cena, Sung Kang, Helen Mirren ve Charlize Theron'un paylaştığı Amerikan yapımı aksiyon filmi. Hızlı ve Öfkeli film serisinin dokuzuncu filmidir.

Hızlı ve Öfkeli 10 (2023)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlı ve Öfkeli 10 (özgün ad: Fast X), Louis Leterrier tarafından yönetilen, Justin Lin ve Dan Mazeau tarafından yazılan yakında çıkacak bir Amerikan aksiyon filmi. Hızlı ve Öfkeli serisinin onuncu ana filmi ve on birinci uzun metrajlı filmi olan Hızlı ve Öfkeli 9'un (2021) devamı niteliğindedir. Filmde Vin Diesel, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, John Cena, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Scott Eastwood, Michael Rooker, Helen Mirren, Charlize Theron, Cardi B, Jason Momoa, Daniela Melchior, Brie Larson, Alan Ritchson ve Rita Moreno yer alıyor.

Kasım 2014'te seride Hızlı ve Öfkeli 7'den (2015) sonra en az üç film daha olacağı ve Ekim 2020'den bu yana planlanan iki bölümlü bir final olacağı doğrulandı. Ekim 2020'de, The Fast Saga olarak bilinen ana dizinin onuncu ve on birinci bir taksitle sonuçlanacağı, Lin'in yönetmenliğe geri döneceği ve ana kadronun ekleneceği ortaya çıktı. Filmin resmi adı Nisan 2022'de temel çekimler başladığında ortaya çıktı. Lin daha sonra o ay yönetmenlikten ayrıldı, bildirildiğine göre yaratıcı farklılıklar yüzünden yapımcı olarak kalmaya devam edecek. Leterrier bir ay sonra onun yerine işe alındı. 300 milyon dolarlık tahmini üretim bütçesi ile şimdiye kadar yapılmış en pahalı beşinci filmdir. Çekimler Ağustos ayına kadar sürdü, Londra, Roma, Torino, Lizbon ve Los Angeles'ta gerçekleşti. Hızlı ve Öfkeli 10, Universal Pictures tarafından 19 Mayıs 2023'te Amerika Birleşik Devletleri'nde vizyona girmiştir. Devam filminin 4 Nisan 2025'te vizyona girmesi planlanıyor.

Mia Torretto[değiştir | kaynağı değiştir]

Mia Toretto
İlk görünümHızlı ve Öfkeli
Son görünümHızlı ve Öfkeli 10
CanlandıranJordana Brewster
Bilgileri
Türİnsan
CinsiyetKadın
MeslekYarışçı
AileDominic Toretto (ağabey)
Jack (oğlu)
Evlilik(ler)Brian O'Conner
DinHristiyan
UlusAmerikan

Mia Toretto, Hızlı ve Öfkeli serisinde yer alan kurgusal karakterdir. Jordana Brewster tarafından canlandırılmıştır. Brian O'Conner'ın eşi ve Dominic Toretto'nun kız kardeşidir.

Kronoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Seride iki adet kısa film bulunmaktadır ve bunun dışında yayınlanan 10 film vardır. Açıklamalara göre film serisi 9. ve 10. filmleri final olacaktır.

Kronolojik Film Çıkış tarihi
1 Hızlı & Öfkeli 22 Haziran 2001
2 Turbo-Charged Prelude (kısa film) 3 Haziran 2003
3 Daha Hızlı Daha Öfkeli (Hızlı & Öfkeli 2) 6 Haziran 2003
4 Hızlı & Öfkeli: Tokyo Yarışı 16 Haziran 2006
5 Hızlı & Öfkeli 4 3 Nisan 2009
6 Los Bandoleros (kısa film) 28 Temmuz 2009
7 Hızlı & Öfkeli: Rio Soygunu 29 Nisan 2011
8 Hızlı & Öfkeli 6 24 Mayıs 2013
9 Hızlı & Öfkeli 7 3 Nisan 2015
10 Hızlı & Öfkeli 8 14 Nisan 2017
11 Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw 2 Ağustos 2019
12 Hızlı ve Öfkeli 9 25 Haziran 2021
13 Hızlı ve Öfkeli 10 19 Mayıs 2023

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""The Fast and the Furious Movies at the Box Office". Box Office Mojo". 27 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  2. ^ ""'Furious 7' Marks Universal's Biggest Franchise Ever"". 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2019.