George Dönemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

George Dönemi (İngilizceGeorgian era), İngiltere'de 1714-1837 yılları arasında Hannover Hanedanı krallarından I. George, II. George, III. George ve IV. George'un saltanatlarını kapsayan dönemdir. George Dönemi'nin tanımı genellikle IV. William'ın 1837'de ölümüyle sona eren nispeten kısa saltanatını da içerecek şekilde genişletilir. Naiplik dönemi olan alt dönem, IV. George'un babası III. George'un hastalık sırasında Galler prensi olarak naipliği tarafından tanımlanır.[1] Viktorya Dönemi'ne geçiş, dinde, sosyal değerlerde ve sanatta rasyonalizmden romantizm ve mistisizme doğru bir ton değişimiyle karakterize edildi.

George terimi tipik olarak sosyal ve politik tarih ve mimari bağlamlarında kullanılır. Augustus edebiyatı terimi genellikle 1700-1740'lar arasındaki Augustus draması, Augustus şiiri ve Augustus düzyazısı için kullanılır. Augustus terimi, Latin edebiyatının antik Roma Cumhuriyeti'nden etkisinin kabulünü ifade eder.[2]

George Dönemi terimi, 20. yüzyılda bu adı taşıyan iki kral olan V. George ve VI. George'un zamanı için kullanılmaz. Bu dönemlere basitçe George Dönemi olarak adlandırılır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John Steven Watson (31 Mayıs 2023). "George III King of Great Britain". Britannica. 23 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  2. ^ Roger D. Lund, Ridicule, Religion and the Politics of Wit in Augustan England (Ashgate, 2013), ch. 1.
  3. ^ "Georgian Definition & Meaning". Dictionary.com. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]