Londra Borsası
Londra Borsası, Londra, Birleşik Krallık'ta bulunan borsa'dır. Ağustos 2010 itibarı ile 2.63 trilyon dolar değerindedir. Dünyanın dördüncü, Avrupa'nın birinci en yüksek işlem hacmine sahip borsasıdır.[1]
Borsa, 1801'de Paternoster Meydanı'nda St. Paul's Katedrali'nin hemen bitişiğinde kuruldu ve London Stock Exchange Group'un bir parçasıdır.[1]
Hakkında
[değiştir | kaynağı değiştir]Londra'da hisse ticareti Muscovy Company adındaki şirketin Rusya'nın kuzeyindeki Beyazdeniz üzerinden Çin'e ulaşma girişimi ve East India Company (Doğu Hindistan Kumpanyası) adlı şirketin Hindistan ve Doğu girişimi ile ortaya çıkan iki finansman ihtiyacı ile başladı. East India Company şirketi hisselerinde ilk işlem 1688'de başladı.
Bu pahalı yatırımlar için finansman ihtiyacı karşılanamıyordu. Firmalar sonunda hisse satarak kazanılan kardan pay hakkı vermeye başladılar.[2]
Takas
[değiştir | kaynağı değiştir]Hisse paylaşımı yöntemi kısa sürede piyasada kabul gördü. Bu işlemler 1695'te başladı ve o zaman 140 firmanın hisseleri piyasada işlem görüyordu. Bu işlemler Change Alley adındaki, "Garraway's" ve "Jonathan's" adlı iki kafenin bulunduğu bir sokakta yapılıyordu. Hisse denetlerinin değeri ve emtia fiyatları bu kafelerde iş yapan brokerlar tarafından sağlanıyordu.
Lisanslı brokerlar
[değiştir | kaynağı değiştir]1697'de broker sayısını sınırlamak ve piyasa oyunları gibi olumsuz uygulamaları engellemek için lisanslı çalışma zorunluluğu getirildi. Lisans zorunluluğu gelecekte bu işin hukuki olarak da yer bulması yolunda önemli bir adımdı.
Yabancıların üyeliği
[değiştir | kaynağı değiştir]Daha önce Kural 21 uyarınca Londra Borsası'ndaki tüm üyelerin işlem yapabilmesi için İngiliz olma sorunluluğu bulunuyordu. Milliyete dair bu kural 1970'te kaldırıldı. Borsaya üye olan ilk yabancı ise Mısırlı iş insanı Prens Abbas Hilmi'dir.
Arma
[değiştir | kaynağı değiştir]1923'te borsanın arma'sı oluşturuldu. Armanın üzerinde "dictum meum pactum" yazmaktadır.
IRA saldırısı
[değiştir | kaynağı değiştir]20 Temmuz 1990'da ziyaretçi galerisindeki erkekler tuvalatinde IRA tarafından bombalı saldırı düzenlendi. Bu alan daha önce tahliye edilmiş olduğu için kimse yara almadı. Galeri yeniden açılmasına rağmen 1992 yılında kalıcı olarak kapatıldı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024.
- ^ https://web.archive.org/web/20180122125506/http://www.waymarking.com/waymarks/WM6R6Y_Gresham_Grasshopper_Royal_Exchange_London [yalın URL]
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- London Stock Exchange website 31 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- London Stock Market general information
- European Value Report
- London Stock Market blog 9 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.