Galácticos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zinedine Zidane ve David Beckham, Real Madrid'de oynuyor.

Galácticos (İspanyolca galactics) Florentino Pérez'in Real Madrid'deki başkanlığı sırasında 2000 ile 2006 arasındaki ilk görev süresinde her yılın yazında en az bir yıldız satın aldığı, izlenen "galácticos" politikası sırasında işe alınan pahalı, dünyaca ünlü futbolculardır. Kulübün ikinci galáctico dönemi, 2009'da Pérez'in yeniden başkanlığa gelmesiyle başladı ve hem ekonomik hem de saha içi başarılar açısından daha başarılı olduğu düşünülüyor.[1][2]

Terimin kendisi hem olumlu hem de olumsuz anlamlar taşır. Başlangıçta, süperstar oyuncularla sözleşme imzalamanın büyüklüğünü ve birinci sınıf bir takımın inşasını vurgulamak için kullanıldı. Daha sonra terim daha olumsuz bir çağrışım kazandı; galáctico, prima donna ile eşanlamlı hale geliyor ve 2000'lerin başında Real'deki politikanın beklenen başarı düzeylerini sağlayamadığına dair medya algısının ardından, transfer politikasını ve onun altında inşa edilen tarafı (veya takımı) alay etmek için kullanılıyordu.

Terim, zaman zaman hem futbolda hem de diğer spor dallarında benzer bir politika izlediği düşünülen diğer takımları tanımlamak için kullanılmıştır. Örneğin, İngiliz ragbi birliği yorumcusu Martin Gillingham, sahibi Mourad Boudjellal'ın uluslararası yıldızlarla yaptığı imza dalgası nedeniyle 2012'de Fransız kulübü Toulon'u "rugby'nin galácticos'u" olarak adlandırdı.[3]

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Terim 2000'lerde popüler olmasına rağmen, Galáctico politikasının kökenleri, politikanın kulüp başkanı Santiago Bernabéu tarafından ilk kez kurulduğu 1950'ler ve 1960'lara kadar uzanıyor. Bernabéu, Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento, Raymond Kopa, Héctor Rial, Ferenc Puskás ve José Santamaría gibi birden fazla yıldız oyuncuyla arka arkaya büyük ücretler karşılığında sözleşme imzaladı. Bu satın alma dönemi, Real Madrid'in on iki La Liga şampiyonluğu ve altı Avrupa Kupası kazanarak en iyi hakimiyet çağını yaşamasına izin verdi.

Galácticos transfer politikası, 1980'lerin sonundaki La Quinta del Buitre dönemiyle karşılaştırıldı. Bu, Real Madrid'in daha fiziksel ve daha az çekici bir futbol tarzı oynadığını gördü ve Emilio Butragueño, Manolo Sanchís, Rafael Martín Vázquez, Míchel ve Miguel Pardeza gibi yerli oyuncular üretmeye artan bir vurgu yaptı. Bu dönem, Real Madrid'in beş La Liga şampiyonluğu ve iki UEFA Kupası kazanarak yerel ve Avrupa başarısının da tadını çıkarmasına izin verdi.

İlk galáctico dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Real Madrid, 2000'lerin başında Ronaldo ve Luís Figo'yu (2014 görüntüsü) imzalamak için 108 milyon € harcadı.

İlk galáctico çağı, 2000'de Luís Figo'nun imzalanmasından 2006'da Zinedine Zidane'nin ayrılmasına kadar, 2000-2006 yılları arasında Florentino Pérez'in başkanlığı ile eşanlamlı olduğu düşünülüyor. İlk Pérez dönemi şunları getirdi:

Daha önce Pérez saltanatına imza atmış olmalarına veya gençlik sisteminden çıkmalarına rağmen, diğer birkaç oyuncunun o dönemde takım üzerindeki etkileri nedeniyle genellikle galácticos mirasının bir parçası olduğu düşünülüyordu. Bunlar dahil:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "For Real Madrid, Galacticos 2.0 has proven to be more successful than its predecessor". Vyasa Shastry. scroll.in. 3 Haziran 2017. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Shorter Oxford English Dictionary. Oxford, UK: Oxford University Press. 2007. ISBN 978-0199206872. 
  3. ^ Gillingham, Martin (27 Mart 2012). "Top 14: Toulon are the Galácticos of the rugby world". The Independent. Londra. 31 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012.