CELTA

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Celta sayfasından yönlendirildi)
Cambridge Üniversitesi'nin CELTA serfifikası

Certificate in English Language Teaching to Adults ya da kısaca CELTA, yetişkinlere yönelik İngilizce öğretimi sertifikası anlamına gelir ve İngilizce öğretmenlerine verilen, uluslararası geçerliliği olan bir uzmanlık ruhsatıdır. Cambridge Üniversitesi'nce onaylı bir programdır.

Genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın dört bir yanındaki birçok lisan okulu, özellikle İngilizce derslerini dünya gezileriyle birleştiren ve sıkça karşılaşılan gezgin öğretmenler söz konusu olduğunda, öğretmenlerinin öğretmenlik için yeterli niteliklere sahip olmasını gerektirir.

Tam zamanlı CELTA kursu dört hafta, yarı zamanlı kurs ise birkaç ay sürer. CELTA sertifikasını birçok farklı kurum verebilir. Kendileri Cambridge Üniversitesi Yerel Sınavlar Sendikası (UCLES, İngilizce: University of Cambridge Local Examinations Syndicate) tarafından incelenir ve onaylanır.

CELTA, gerçek İngilizce öğrencileriyle en az altı saat gözetimli eğitim içeren kursun tamamlanmasıyla katılımcılara verilir. Not, büyük ölçüde bu aşamada yapılan çalışmaya göre belirlenir. Buna ek olarak, kursla birlikte yürütülen ve başarılı/başarısız esasına göre derecelendirilen bir dizi test vardır. Notlandırma şeması Geçer, B ve A şeklindedir.

Kurslar, özellikle öğretmenlik deneyimi çok az olan ya da hiç olmayan katılımcılar için oldukça zaman alıcıdır. Her yıl, 54 ülkede bulunan 280 merkezde yaklaşık 900 CELTA kursu düzenlenmektedir. Her yıl 10.000'den fazla mezun eğitilmektedir. Her kurs bir dış denetçi tarafından izlenmektedir.

Sertifika[değiştir | kaynağı değiştir]

CELTA, Cambridge Üniversitesi'nin bir bölümü olan Cambridge Assessment (UCLES) tarafından verilir. Bu da İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda için Uzmanlık ve Müfredat Kurumu tarafından onaylanmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut CELTA, 2001 yılında RSA/Cambridge CELTA'nın yerini almıştır ve kendisi de 1996 yılından beri RSA/Cambridge CTEFLA'nın (İngilizce: The Certificate in Teaching English as a Foreign Language to Adults, Türkçe: Yetişkinlere Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Sertifikası) yerini almıştır.

Dış bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]