Real Madrid CF futbolcuları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Raúl González kulüp adına en çok maça çıkan ve en çok gol atan futbolcudur. Bu yönleriyle kulübün unutulmazları arasında yer almaktadır.

Real Madrid CF, La Liga'da mücadele eden Madrid merkezli bir profesyonel futbol kulübüdür. Kulüp, Madrid Futbol Kulübü olarak 1902 yılında kurulmuş ve ilk maçını 19 Mayıs 1902 tarihinde Campeonato de Copa de S.M. Alfonso XIII turnuvasında oynamıştır.[1] 1929 yılında kurulan La Liga'nın kurucu üyelerinden biri olan Real Madrid lig tarihinde FC Barcelona ve Athletic Bilbao hiç küme düşmemiş olan üç kulüpten biridir.[2][3] Real, kazandığı 58 ulusal kupayla FC Barcelona ile birlikte İspanyol futbolunun en başarılı kulübüdür. Kulüp, tarihi boyunca 31 La Liga, 17 İspanya Kupası, 8 Supercopa de España, 1 Copa Eva Duarte ve 1 Lig Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Ayrıca toplam 12 resmî UEFA kulüp turnuvası şampiyonluğu ile de Avrupa futbolunun en başarılı kulüplerinden biridir.[4]

Raúl, 1994 ve 2010 yılları arasında giydiği Real forması ile 741 maça çıkmış ve kulüp tarihinin en çok maça çıkan futbolcusu olmuştur. Raúl'den önce bu rekoru elinde bulunduran Manuel Sanchís, Jr ise 1983 ve 2001 yılları arasında 711 kez Real forması adına mücadele etmiştir.[5] Santillana ise kulüp için 643 kez resmî maça çıkmış ve kulüp tarihinin en çok forma giyen üçüncü oyuncusu olmuştur.[6] Raúl, ligde Real Madrid attığı 228, toplamda attığı 323 gol ile Real tarihinin en çok gol atan futbolcusudur. Raúl'ün ardından 307 gol ile Alfredo Di Stefano ikinci, Santillana ise 290 gol ile üçüncü sırada gelmektedir. Ferenc Puskás'sa 1959-60 sezonunda attığı 48 gol ile bir sezonda en çok gol atma rekorunu elinde tutmaktadır. Hugo Sánchez ise 1989-90 sezonunda La Liga'da attığı 38 gol ile ligde bir sezonda en fazla gol atan futbolcudur.[7]

Real Madrid futbolcuları şimdiye kadar 4 kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ve 6 kez Avrupa'da Yılın Futbolcusu ödüllerine layık görülmüştür.

Simgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım kaptanlığını yürütürken önemli bir turnuva kazandı.
* Kulüp rekortmeni.
¤ Kariyeri boyunca yalnız Real Madrid'de oynadı.
  • Eğri yazılan futbolcular halen Real Madrid'de forma giymektedir.

Futbolcuların listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstatistikler en son 21 Eylül 2010 tarihinde güncellenmiştir.
İsmi Milliyeti Pozisyonu[NB] Real Madrid kariyeri Kaptanlığı Giydiği forma Gol sayısı Notlar
Quesada, FélixFélix Quesada  İspanya Defans 1922-1936 - 244 33
Peña, Jose MaríaJose María Peña  İspanya Orta saha 1926-1932 - 147 6
Lazcano, JaimeJaime Lazcano  İspanya Orta saha 1928-1935 - 115 62
Zamora, RicardoRicardo Zamora*  İspanya Kaleci 1930-1936 - 112 0 [A]
Hilario, EugenioEugenio Hilario  İspanya Forvet 1930-1936 - 105 28
Regueiro, LuisLuis Regueiro  İspanya Forvet 1931-1936 - 121 42
Quincoces, JacintoJacinto Quincoces  İspanya Defans 1931-1941 - 167 0
Leoncito, Leoncito  İspanya Orta saha 1931-1942 - 149 9
Regueiro, PedroPedro Regueiro  İspanya Orta saha 1932-1936 - 104 0
Sauto, José RamónJosé Ramón Sauto  Meksika Orta saha 1934-1936 - 124 0
Lecue, SimónSimón Lecue  İspanya Forvet 1935-1942 - 118 39
Ipiña, Juan AntonioJuan Antonio Ipiña  İspanya Orta saha 1936-1949 - 293 11
Alonso, ChusChus Alonso  İspanya Orta saha 1939-1948 - 160 65
Barinaga, SabinoSabino Barinaga  İspanya Orta saha 1940-1950 - 185 93
Alsúa, AntonioAntonio Alsúa  İspanya Forvet 1941-1948 - 176 45
Huete, FélixFélix Huete  İspanya Orta saha 1941-1948 - 181 1
Clemente, Clemente  İspanya Defans 1941-1952 - 144 0
Corona  İspanya Defans 1942-1948 - 153 9
Moleiro  İspanya Orta saha 1942-1948 - 107 10
Pruden  İspanya Forvet 1943-1948 - 114 93
Bañón Gonzálvez, JoséJosé Bañón Gonzálvez  İspanya Kaleci 1943-1949 - 159 0
Molowny, LuisLuis Molowny  İspanya Forvet 1946-1957 - 171 89
Olmedo, PabloPablo Olmedo  İspanya Orta saha 1948-1953 - 108 36
Pahiño, Pahiño  İspanya Forvet 1948-1953 - 124 108 [Pichichi]
Muñoz, MiguelMiguel Muñoz  İspanya Orta saha 1948-1958 1948-1958 347 23
Navarro, JoaquínJoaquín Navarro  İspanya Defans 1949-1957 - 213 2
Alonso, JuanitoJuanito Alonso  İspanya Kaleci 1949-1961 - 297 0
Oliva, JoaquínJoaquín Oliva  İspanya Defans 1950-1957 - 119 0
Olsen, RoqueRoque Olsen  Arjantin Forvet 1950-1957 - 123 66
Joseíto  İspanya Forvet 1951-1959 - 164 70
Zárraga, José MaríaJosé María Zárraga  İspanya Orta saha 1951-1962 1958-1961 306 96
Lesmes, RafaelRafael Lesmes  İspanya Defans 1952-1960 - 218 1
Di Stéfano, AlfredoAlfredo Di Stéfano*  Arjantin/ İspanya Forvet 1953-1964 - 396 307 [d'Or][Pichichi][B]
Gento, FranciscoFrancisco Gento  İspanya Forvet 1953-1971 1961-1971 605 183
Rial, HéctorHéctor Rial  İspanya/
 Arjantin
Orta saha 1954-1961 - 165 81
Marquitos, Marquitos  İspanya Defans 1954-1962 - 159 2
Santisteban, JuanJuan Santisteban  İspanya Orta saha 1955-1960,
1962-1965
- 114 4
Kopa, RaymondRaymond Kopa  Fransa Forvet 1956-1959 - 101 31 [d'Or]
Bucho, CasadoCasado Bucho  İspanya Defans 1956-1966 - 125 1
Santamaría, JoséJosé Santamaría  İspanya/
 Uruguay
Defans 1957-1966 - 226 2
Puskás, FerencFerenc Puskás*  Macaristan/ İspanya Forvet 1958-1966 - 263 240 [Pichichi][C]
Pachín  İspanya Forvet 1959-1968 - 164 2
Bueno, ManuelManuel Bueno  İspanya Orta saha 1959-1971 - 118 27
Vicente Train, JoséJosé Vicente Train*  İspanya Kaleci 1960-1964 - 100 0 [A]
Betancort, AntonioAntonio Betancort  İspanya Kaleci 1961-1962,
1963-1971
- 177 0
Sanchez, IsidroIsidro Sánchez  İspanya Defans 1961-1965 - 103 1
Ruiz, FélixFélix Ruiz  İspanya Orta saha 1961-1968 - 145 44
Miera, VicenteVicente Miera  İspanya Defans 1961-1969 - 125 1
Zoco, IgnacioIgnacio Zoco  İspanya Orta saha 1962-1974 1971-1974 318 8
Amancio  İspanya Forvet 1962-1976 1974-1976 471 155 [Pichichi]
Calpe Hernández, AntonioAntonio Calpe Hernández  İspanya Defans 1963-1971 - 122 3
de Felipe, PedroPedro de Felipe  İspanya Defans 1963-1972 - 167 0
Sanchís, Sr, ManuelManuel Sanchís, Sr  İspanya Defans 1964-1971 - 143 1
Luis, JoséJosé Luis  İspanya Defans 1964-1976 - 182 16
Grosso, Ramón MorenoRamón Moreno Grosso  İspanya Forvet 1964-1976 - 366 75
Pirri  İspanya Orta saha 1964-1979 1976-1979 595 210
Velázquez, ManuelManuel Velázquez  İspanya Orta saha 1965-1977 - 345 53
Zunzunegui Rodríguez, FernandoFernando Zunzunegui Rodríguez  İspanya Defans 1966-1972 - 110 5
Grande, José AntonioJosé Antonio Grande  İspanya Defans 1968-1973 - 121 14
Ángel, MiguelMiguel Ángel  İspanya Kaleci 1968-1985 - 445 0
Benito, GregorioGregorio Benito  İspanya Defans 1969-1982 - 420 2
Touriño, Juan CarlosJuan Carlos Touriño  Arjantin Defans 1970-1976 - 123 0
Aguilar, JavierJavier Aguilar  İspanya Forvet 1971-1979 - 190 50
Remón, Mariano GarcíaMariano García Remón  İspanya Kaleci 1971-1984 - 231 0
Santillana*  İspanya Forvet 1971-1988 1979-1988 643 290 [D]
del Bosque, VicenteVicente del Bosque  İspanya Orta saha 1973-1984 - 342 25
Camacho, AntonioAntonio Camacho  İspanya Defans 1973-1989¤ - 577 11
Netzer, GünterGünter Netzer  Almanya Orta saha 1974-1976 - 100 13
Breitner, PaulPaul Breitner  Almanya Orta saha 1974-1977 - 101 10
Martínez Martínez, Juan RobertoJuan Roberto Martínez Martínez  İspanya/
 Arjantin
Forvet 1974-1980 - 169 52
Sol, Juan CruzJuan Cruz Sol  İspanya Defans 1975-1979 - 125 0
Jensen, HenningHenning Jensen  Danimarka Forvet 1976-1979 - 102 18
San José, IsidoroIsidoro San José  İspanya Orta saha 1976-1986 - 225 6
Sabido, AndrésAndrés Sabido  İspanya Defans 1977-1982 - 117 3
Isidro  İspanya Forvet 1977-1985 - 232 22
Stielike, UlrichUlrich Stielike  Almanya Orta saha 1977-1985 - 310 51
Juanito, Juanito  İspanya Forvet 1977-1987 - 401 121 [Pichichi]
García Hernández, FranciscoFrancisco García Hernández  İspanya Orta saha 1978-1983 - 129 36
Ángel de los Santos Cano, Ángel de los Santos Cano  İspanya Orta saha 1979-1985 - 237 13
Pineda, FranciscoFrancisco Pineda  İspanya Forvet 1980-1985 - 145 43
Gallego, RicardoRicardo Gallego  İspanya Orta saha 1980-1989 - 372 28
Agustín, Agustín  İspanya Kaleci 1980-1990 - 125 0
Salguero, AntonioAntonio Salguero  İspanya Defans 1981-1987 - 138 8
Míchel, Míchel  İspanya Orta saha 1981-1996 - 404 97
Chendo  İspanya Defans 1982-1998¤ - 497 3
Vázquez, Rafael MartínRafael Martín Vázquez  İspanya Orta saha 1983-1990 - 179 35
Butragueño, EmilioEmilio Butragueño  İspanya Forvet 1983-1995 - 463 170 [Pichichi]
Sanchís, Jr, ManuelManuel Sanchís, Jr  İspanya Defans 1983-2001¤ 1988-2001 711 41
Valdano, JorgeJorge Valdano  Arjantin Forvet 1984-1987 - 120 56
Solana, JesúsJesús Solana  İspanya Defans 1985-1991 - 149 2
Sánchez, HugoHugo Sánchez*  Meksika Forvet 1985-1992 - 207 164 [Pichichi][E]
Gordillo, RafaelRafael Gordillo  İspanya Orta saha 1985-1992 - 254 27
Buyo, PacoPaco Buyo  İspanya Kaleci 1986-1997 - 454 0
Tendillo, MiguelMiguel Tendillo  İspanya Defans 1987-1992 - 145 12
Llorente Gento, FranciscoFrancisco Llorente Gento  İspanya Forvet 1987-1994 - 160 11
Hierro, FernandoFernando Hierro  İspanya Defans 1989-2003 2001-2003 598 126
Pérez, AlfonsoAlfonso Pérez  İspanya Forvet 1990-1995 - 121 21
Enrique, LuisLuis Enrique  İspanya Orta saha 1991-1996 - 175 17
Lasa, MikelMikel Lasa  İspanya Defans 1991-1997 - 178 5
Zamorano, IvánIván Zamorano  Şili Forvet 1992-1996 - 173 100 [Pichichi]
Alkorta, RafaelRafael Alkorta  İspanya Defans 1993-1997 - 135 3
Amavisca, EmilioEmilio Amavisca  İspanya Orta saha 1994-1996 - 144 15
Redondo, FernandoFernando Redondo  Arjantin Orta saha 1994-2000 - 228 5
Raúl, Raúl*  İspanya Forvet 1994-2010 2003-2010 741 323 [Pichichi][F]
Guti, Guti  İspanya Orta saha 1995-2010 - 542 77
Mijatović, PredragPredrag Mijatović  Karadağ Forvet 1996-1999 - 118 37
Illgner, BodoBodo Illgner  Almanya Kaleci 1996-2001 - 120 0
SukerDavor Šuker  Hırvatistan Forvet 1996-1999 - 106 38
Carlos, RobertoRoberto Carlos  Brezilya Defans 1996-2007 - 527 69
Sávio  Brezilya Forvet 1997-2000 - 160 31
Karanka, AitorAitor Karanka  İspanya Defans 1997-2002 - 149 0
Morientes, FernandoFernando Morientes  İspanya Forvet 1997-2005 - 270 100
McManaman, SteveSteve McManaman  İngiltere Forvet 1999-2003 - 157 14
Helguera, IvánIván Helguera  İspanya Defans 1999-2007 - 346 33
Salgado, MíchelMíchel Salgado  İspanya Defans 1999-2009 - 371 5
Casillas, IkerIker Casillas*  İspanya Kaleci 1999-¤ 2010- 535 0 [G]
Makélélé, ClaudeClaude Makélélé  Fransa/ Zaire Orta saha 2000-2003 - 143 1
Celades, AlbertAlbert Celades  İspanya Orta saha 2000-2005 - 100 5
Solari, SantiagoSantiago Solari  Arjantin Orta saha 2000-2005 - 209 22
Figo, LuísLuís Figo*  Portekiz Forvet 2000-2005 - 244 57 [FIFA][d'Or][H]
Zidane, ZinedineZinedine Zidane  Fransa Orta saha 2001-2006 - 227 49 [FIFA]
Bravo, RaúlRaúl Bravo  İspanya Defans 2001-2007 - 133 4
Pavón, FranciscoFrancisco Pavón  İspanya Defans 2001-2007 - 128 2
Ronaldo*  Brezilya Forvet 2002-2007 - 177 104 [FIFA][d'Or][Pichichi][I]
Beckham, DavidDavid Beckham  İngiltere Orta saha 2003-2007 - 159 20
Robinho  Brezilya Forvet 2005-2008 - 137 35
Ramos, SergioSergio Ramos  İspanya Defans 2005- - 228 28
Cannavaro, FabioFabio Cannavaro  İtalya Defans 2006-2009 - 117 2 [FIFA][d'Or]
Higuaín, GonzaloGonzalo Higuaín  Arjantin/ Fransa Forvet 2006- - 159 73
Diarra, MahamadouMahamadou Diarra  Mali Orta saha 2006- - 121 4
Fernando Gago  Arjantin Orta saha 2007- - 114 1
Marcelo  Brezilya Defans 2007- - 131 8

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  Futbolcuların hangi pozisyonda oynadığını belirtir. Daha fazla bilgi için ilgili bağlantılara tıklayınız.

  • d'Or. a b c d e Real adına oynarken Ballon d'Or ödülünü kazandı.[8]
  • FIFA. a b c d Real adına oynarken FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu seçildi.[9]
  • Pichichi.a b c d e f g h i j Real adına oynarken Pichichi Ödülü'nü kazandı.[10]
  • A.   Zamora Real adına oynarken üç kupa kazanmıştır. Ayrıca adına Zamora Ödülü verilmektedir.
  • B.   Di Stéfano, 1957 yılında layık görüldüğü Ballon d'Or'u kazanan ilk Real Madrid futbolcusudur.
  • C.   Puskás bir maçta attığı 6 gol ile kulüp tarihinin bir maçta en çok gol atan oyuncusudur.
  • D.   Santillana kulüp adına 643 kez forma giymiştir.
  • E.   Sánchez La Liga'da attığı 38 gol ile ligde bir sezonda en fazla gol atan futbolcudur.
  • F.   Raúl 741 kez giydiği Real forması ile kulübün en çok maça çıkan futbolcusudur. Ayrıca kulüp adına attığı toplam 323 gol ile kulüp tarihinin gol kralıdır.
  • G.   Casillas uluslararası resmî turnuvalarda 111 kez giydiği Real forması ile bu alanda kulüp rekortmenidir. (18 Ağustos 2010 itibarıyla.)
  • H.   Figo 2001 yılında layık görüldüğü FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazanan ilk Real Madrid futbolcudur.
  • I.   Ronaldo 14. saniyede attığı gol ile Real tarihinin en erken golü atmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Luís Miguel González. "Pre-history and first official title (1900-1910)". Real Madrid CF. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2008. 
  2. ^ Luís Miguel González (28 Şubat 2007). "A spectacular leap towards the future (1921-1930)". 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Classic club - Athletic Bilbao". FIFA. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2009. 
  4. ^ "Football Europe: Real Madrid CF". UEFA. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2008. 
  5. ^ "Classic club: Real Madrid". FIFA. 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2009. 
  6. ^ "Santillana". Real Madrid. 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2009. 
  7. ^ Smyth, Rob (12 Mayıs 2009). "The Forgotten Story Of ... Real Madrid's 107-goal season". The Guardian. Erişim tarihi: 12 Eylül 2009. 
  8. ^ Moore, Rob, Stokkermans, Karel. "European Footballer of the Year ("Ballon d'Or")". RSSSF erişimtarihi=26 Mayıs 2010. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "FIFA World Player". FIFA. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 
  10. ^ Bravo, Luis Javier. "Spain - List of Topscorers ("Pichichi")". RSSSF. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 

Genel;