G2A

Vikipedi, özgür ansiklopedi

G2A.COM Limited (yaygın olarak G2A olarak adlandırılır), oyun ürünlerinde uzmanlaşmış küresel bir dijital pazardır. Merkezi Hong Kong'da olmakla birlikte Polonya, Hollanda ve Çin gibi çeşitli ülkelerde ofisleri bulunmaktadır. Site, tüm lokasyonlarda 12 milyondan fazla müşteriye, 260.000 satıcıya, 50.000 dijital ürüne ve 700 çalışana sahip olduğunu iddia ediyor. G2A.COM'daki ana ürün, Steam, Origin ve Xbox'tır. Piyasada bulunan diğer ürünler arasında yazılım ve ön ödemeli aktivasyon kodları bulunur.

G2A.COM
TürüVideo Oyun Pazarı
Kuruluş tarihi2010
MerkezRzeszów, Polonya
Hizmet alanıVideo Oyun Pazarı
Önemli kişiler
  • Bartosz Skwarczek
  • Dawid Rożek
EndüstriVideo Oyun Pazarı
Çalışanlar700 (2016 yılında)
Websiteg2a.com
Site türüDünya çapında
Kullanıcılar12 Milyondan fazla
DillerArapça, Çekçe, Çince, Almanca, İngilizce, Fransızca, Macarca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Portekizce, Rusça, Rumence, İspanyolca, Tayvanca, Türkçe, Vietnamca

G2A.COM, herhangi bir dijital ürünü kendisi satın almaz veya satmaz, başkalarına da platform sağlar, alıcıyı satıcıya bağlayarak aracı olarak hareket eder. Sık müşterileri için G2A, G2A Shield adlı bir abonelik programını sunar. Pazarın yanı sıra, G2A, G2A Direct, video oyun geliştiricileri için bir ortaklık programı ve çevrimiçi bir ödeme ağ geçidi olan G2A Pay gibi bir dizi ürün ve hizmete sahiptir. G2A ayrıca eSports'ta yer alıyor ve Cloud9, Natus Vincere ve Virtus Pro gibi profesyonel oyun takımlarına sponsor oluyor

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket (Go2Arena adı altında), 2010 yılında Polonya'nın Rzeszów şehrinde Bartosz Skwarczek ve Dawid Rożek tarafından bir online oyun perakendecisi olarak kuruldu. G2A.COM'un ana demografisi, tek kullanımlık gelir eksikliği olan genç oyunculardı. Bu nedenle, hedef video oyunları mümkün olan en düşük fiyata satmaya başladı. Skwarczek, Gamescom, E3 ve G-Star gibi çeşitli etkinliklerde birçok büyük oyun geliştiricisine oyunlarının resmi bir satıcısı olmak için ortaklık anlaşmaları yapma konusunda yaklaştığını söyledi. Pazarlamacıların geliştiricilerin ilgi eksikliği ve pazardaki değişimler nedeniyle, şirketin iş modeli perakendeciden pazara değişti.

Ürünler ve servisler[değiştir | kaynağı değiştir]

2015'ten itibaren, G2A, dijital oyun pazarının dışındaki diğer projelere ve ürünlere odaklanmaya başladı. Ocak 2015'te G2A, şu anda 200'den fazla küresel ödeme yöntemini entegre eden işletmeler için bir ödeme çözümü olan online ödeme ağ geçidi G2A PAY'ı tanıttı. Daha sonra aynı yıl, G2A ilk sanal gerçeklik uygulaması olan VR eğlence parkı olan G2A Land'i kurdu.2016 yılının başında G2A, 3D tasarım ve modelleri satın almak, satmak ve paylaşmak için çevrimiçi bir pazar olan G2A 3D'yi tanıtarak 3D baskı pazarına girdi. Temmuz 2016'da G2A, video oyunu geliştiricileri ve yayıncıları için bir ortaklık programı olan G2A Direct'i başlattı. Aralık 2016'da, G2A iki yeni projeyi tanıttı - G2A Gear ve Blunt Force. G2A Gear, G2A markalı kıyafetlerin yanı sıra oyunlardan, filmlerden, TV şovlarından ve çizgi romanlardan görüntüler ve sloganlar ile giyim ve aksesuar satan bir çevrimiçi mağazadır. Şirket, yakında oyunculara yönelik oyun yayıncıları ve YouTubers ile ortaklaşa tasarlanmış öğeleri ekleyeceğini iddia ediyor.

2016 rakamları, platformun 313 milyon dolar değerindeki tüm G2A ekosistemi boyunca 22 milyon işlem gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Assoc liderliğindeki MWU 3D MODELS projesi ile birlikte. Jagiellonian Üniversitesi'nden Prof. Dr. Marcin Wiechec, G2A, doktorlara bebeklerde doğuştan gelen kalp sorunlarını nasıl daha iyi tespit edebileceklerini öğretmek için yeni yöntemler geliştiriyor.

G2A, 2017'de Microsoft ile potansiyel sahtecilik riskini en aza indirmeye yardımcı olmak için Azure bulut teknolojisini kullanan bir ortaklık kurmaya başladı.

Pazarlama aktiviteleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 ve 2015 boyunca, G2A, Cloud9, Natus Vincere ve Virtus Pro gibi birçok eSpor ekibi ile ortaklıklar kurdu ve bugüne kadar 10 milyon USD'nin üzerinde yatırım yaptı.

Ağustos 2016'da G2A, daha önce Portekiz FIFA oyuncusu Francisco Cruz'u imzalayan Sporting Clube de Portugal ile ortaklık kurdu.

Aralık 2016'da G2A.COM, Polonya'nın Subcarpathian Voyvodalığı'ndaki en büyük Sergi ve Kongre Merkezi'nin ana sponsoru oldu. Rzeszow Uluslararası Havaalanı'nın yanında bulunan merkez G2A Arena adını almıştır.

G2A, PewDiePie, Towelliee, Maximus Black ve Castro 1021 gibi birçok YouTuber ve yauıncılar ile işbirliği yaptığını belirtiyor.

Hayır[değiştir | kaynağı değiştir]

G2A, Gaming for Good'in yaratıcısı Bachir "Athene" Boumaaza ile ortaklık kurdu ve İnsani Acil Durum Tamamlama Müdahale Ekibini (HEART) oluşturdu. Her iki proje de çocuklara yardım, yardım ve felaket yardımlarına yardım etmek için tasarlandı. G2A, 2013 yılından beri Gaming for Good ile çalışmakta olduğunu ve Oyuncuların Hearts gibi projelerde daha önce Boumaaza ile ortaklık kurduğunu belirtiyor.

2014-2015 yılları arasında G2A, daha sonra 5 milyon USD'ye yükseltilen SaveTheChildren için 500.000 USD'nin üzerine çıktığını açıkladı.

1 Aralık 2015'te, çoklu Twitch.tv yayıncıları, YouTubers, web siteleri ve oyuncularla, Save the Children (Çocukları Kurtar) için fon toplamak amacıyla #GamingTuesday adlı programa katıldı.

Ocak 2016'da, G2A, Polonya'nın hayır açık artırma etkinliğinde, Noel Yardım Vakfı'nın Büyük Orkestrası'na katıldı ve The Witcher oyunundan Rivia Geralt karakterinin 2.5 metre (8.2 ft) uzunluğundaki bir heykelini satın aldığını açıkladı.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılının ilk yarısında, G2A, Müşteri Hizmetleri, Yeni Ürün ve Sanal Gerçeklik dahil olmak üzere birden fazla kategoride yedi uluslararası ödül kazandı.

2016 yılında, G2A Stevie Awards Satış & Müşteri Hizmetleri'nde kabul edildi.

2016 yılında, G2A, Küresel İş Mükemmelliği Ödülleri'nde Olağanüstü Hızlı Büyüme İş, Üstün Müşteri Servis Ekibi, Üstün Yeni Ürün / Hizmet için ödüller aldı.

2016 yılında, G2A, İngiltere Finansal Hizmetler Ödülleri'nde Müşteri Deneyimi için İnovasyon ödülüne layık görüldü.

2017 yılında, G2A, Business Insider'ın "İnovasyon İnisiyatifi" ödülünü kazandı.

2017 yılında, eBay HK (Hong Kong), Yılın En İyi Fırsatı olan G2A'yı ödüllendirdi.

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

G2A, anahtarlarının kaynaklarının geçerliliği ile ilgili bir dizi tartışmaya konu olmuştur. Yayıncılar ve gazeteciler, G2A'nın, tek bir bölgesel pazarda satın alınan anahtarların çok daha düşük bir fiyata satılmasının, aynı oyunun daha yüksek bir fiyatla satıldığı başka bir bölgeye, yasal bir yolun ancak yayıncıları reddeden bir başka bölgeye satılmasına olanak tanıyan, yeniden ödeme anahtarları için gri bir pazar yeri olduğunu düşünüyor son bölgedeki bazı kar. Ayrıca, temel olarak G2A'nın anahtarlarını satan bireyler için bir aracı olarak davrandığını, çalınmış kredi kartlarıyla satın alınan anahtarların satıldığını ve bu anahtarlar için ucuz fiyatların sağlandığını iddia ediyorlar.

G2A, eleştirmenlerinin iş modellerini anlamadıklarını belirterek, yayıncıların anahtar teslimlerin uygun bir payını almasını sağlamak için G2A Direct ve G2A Shield gibi programlar uyguladıklarını ve müşterilerin sırasıyla sahte anahtarlardan korunduğunu iddia ettiler. Bununla birlikte, G2A Direct programında yer alan bazı oyun geliştiricileri, yalnızca "G2A'yı zaten satışta olan oyunların anahtarlarını almak için alamadıklarından" ötürü iddia ettiler.

Temmuz 2017'de, şikayetlere yanıt olarak iş modellerinde şeffaflık sağlamak için, G2A tüm kilit satıcıların kimliklerini ve adreslerini açıklamalarını talep etmiş ve tüm alıcıların coğrafi KDV'lerini uygun KDV vergilerini uygulayacak şekilde teyit etmelerini talep etmiştir.

Gremlins, Inc., Charlie Oscar'ın arkasındaki Litvanya stüdyonun sahibi Sergei Klimov, G2A'nın kendisinin bir sorun olmadığını, bunun yerine indie sahiplerinin, oyun paketlerine veya üretmelerini gerektiren diğer programlara katılırken anahtarlarıyla yanlış yönetildiğini söyledi. Doğu Avrupa şirketleri ile Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki ekonominin doğasının yanı sıra çok sayıda anahtar. Klimov, perakende kutularının raflarda, satılmayanlarda, paketlerde bulunan anahtarların satılmadıklarını veya kullanılmadıklarını ve G2A gibi bir sitenin bu anahtarları boşaltma ve yeniden satmanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Riot Games sponsorluğu yasağı[değiştir | kaynağı değiştir]

League of Legends'ın geliştiricisi Riot Games, 2015 League of Legends Dünya Şampiyonası sırasında G2A'nın takımlara sponsor olmasını yasakladı. Riot, G2A'da satılan anahtarların yasadışı bir şekilde elde edildiğine inanıyor ve G2A'nın Riot'un hizmet şartlarını ihlal eden tam düzleştirilmiş hesaplar sattığını iddia ediyor.

G2A, Riot Games ile ilgili sorunları çözmek için bir "kazan-kazan" durumu bulmak için çok uğraştığını ve yasağın ardında kilit bir faktör olan Elo-Legged of Legends hesaplarını satan hesapların yasaklandığını söyledi. G2A, Riot'un sorunu çözme çabalarında onunla işbirliği yapmadığını iddia etti ve Riot bunun yerine G2A'nın pazarındaki oyun kılavuzlarının satışını yasaklamak gibi daha fazla talepte bulundu.

INTZ’ın Tocker'ları Gabriel 'Tockers' Claumann, daha sonra omuzlarında G2A web sitesi logolu bir gömlek giymek için Campeonato Legile of Legends (CBLoL) 2016’da 1,000 USD’den fazla para cezasına çarptırıldı. Oyunun ortasından, maskenin üzerine logoyu yapıştırması istendi ve daha sonra para cezasına çarptırılacağını söyledi. G2A bunu, "e-spor organizasyonunun G2A markalı bir tişört giymek için çok ciddi bir şekilde cezalandırılmaması gerektiğini belirterek, bu parayı ödedi.