Jagiellon Üniversitesi

Koordinatlar: 50°3′39″K 19°55′58″D / 50.06083°K 19.93278°D / 50.06083; 19.93278
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jagiellon Üniversitesi
Harita
LatinceUniversitas Jagellonica Cracoviensis
SloganPlus ratio quam vis
Kuruluş1364
RektörProf. Dr. Karol Musioł
KonumKraków, Polonya
Web sitesiuj.edu.pl
Jagiellon Üniversitesinin tarihi binası olan Collegium Maius'un ana toplantı salonu

Jagiellon Üniversitesi (Lehçe: Uniwersytet Jagielloński, kısaca UJ), Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

THE–QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nda Polonya'nın en iyi üniversitesi olarak yer alan Jagiellon Üniversitesi, Dünya Üniversitelerinin Akademik Sıralaması'nda ise dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasına girmiştir.[1]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filoloji Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkoloji Kürsüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Jagiellon Üniversitesi Türkoloji Kürsüsü, Filoloji Bölümü bünyesinde bulunan Doğu Enstitüsü’nün birimlerinden biridir. Türk Dili ve Edebiyatı kapsamında lisans ve yüksek lisans öğretimi sağlamaktadır. Polonya’nın en eski Türkoloji araştırma merkezidir.

Jagiellon Üniversitesi’nde Türkoloji çalışmaları, dünyaca ünlü Doğu bilimci ve Polonya’nın modern Türkolojisinin öncüsü olan Prof. Tadeusz Kowalski ile başlar. Prof. Kowalski, I. Dünya Savaşı zamanında doçent olarak Osmanlıca-Türkçe dersleri vermiştir. Aynı anda Galiçya Cephesi’nde yaralanan ve Krakov hastanesinde tedavi gören 15. Kolordu askerlerine tercüman olarak hizmet veren Prof. Kowalski, askerlerden derlediği dil materyallerini bilim çalışmalarının kaynağı olarak kullanmıştır. 1919 yılında profesörlük unvanını aldıktan sonra aynı sene Doğu Dilleri Kürsüsü’nü kurmuştur.[2] Arapça ve Farsçanın yanı sıra Osmanlıca-Türkçe dersleri vermiştır, Karayca gibi Türk dilleri, Türk diyalektolojisi, kültürü, edebiyatı ve folkloru ile de ilgilenmiştir. İki Dünya Savaşı arasında Doğu Dilleri Kürsüsü’nde öğretim gören Doğu bilimcilerinden birçoğu sonradan çeşitli akademik merkezlerde çalışmıştır. Mesela Prof. Kowalski’nin öğrencisi ve kısa bir süre asistanı olan Ananiasz Zajączkowski, 1932 yılında Varşova Ünivesitesine geçerek oradaki Türkolojinin kurucularından biri olmuştur.[3]

Prof. Tadeusz Kowalski 1948 yılında ölmüştür. Yerine Arap dili ve Edebiyatı uzmanı olan Prof. Tadeusz Lewicki Doğu Dilleri Kürsüsü’ne başkanlık etmiştir, Türkoloji derslerini ise Altay dilleri uzmanı olan Prof. Marian Lewicki vermiştir.[4] Sonraki yıllarda Türkoloji didaktik programının gelişmesiyle beraber kadro da büyümüştür. Çalışanların arasında Dr. Władysław Zimnicki, Prof. Włodzimierz Zajączkowski, Prof. Jan Ciopiński, Dr. Jerzy Lisowski, Prof. Stanisław Stachowski, Dr. Teresa Ciecierska-Chłapowa gibi bilim adamlarını saymak gerekir. O zamanlarda işlenen konular arasında Polonya’da yaşayan Karayların dili, folkloru ve edebiyatı, Gagavuzların dili ve edebiyatı, eski Türk edebiyatı, Osmanlı edebiyatı, Türk onomastiği ve paleografisi, Türkçe transkripsiyon metinleri, Slav dillerinde Türkçe kökenli kelimeler ve Türkiye-Polonya ilişkileri gibi konular yer almaktadır.

Doğu Dilleri Kürsüsü 1972 yılında Doğu Dilleri Enstitüsü’ne dönüşmüş, birimlerinden biri olarak Türkoloji Kürsüsü kurulmuştur.[4] 1973-1982 yıllarında Prof. Włodzimierz Zajączkowski, onun ölümünden sonra ise 1982-2000 yıllarında Prof. Jan Ciopiński Türkoloji Kürsüsü’ne müdürlük etmiştir. 1 Ekim 2000 yılından itibaren Türkoloji Kürsüsü Prof. Ewa Siemieniec-Gołaś tarafından yürütülmektedir.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Academic Ranking of World Universities 2008 - Top 500 World Universities 21 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Zaborski, Andrzej (1999). Majkowska, Rita (Ed.). Tadeusz Kowalski – pierwszy i ostatni nowoczesny orientalista polski. Kraków: PAU. s. 11. ISBN 9788386956715. 
  3. ^ Majda, Tadeusz, (Ed.) (2013). Listy Profesora Ananiasza Zajączkowskiego do Profesora Tadeusza Kowalskiego 1925-1948. Warszawa: Agade. ss. 68-69. ISBN 9788387111632. 
  4. ^ a b Maciuszak, Kinga (2009). "Z historii orientalistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim" (PDF). Alma Mater, 120-121. s. 140. 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Jagiellonian University ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur