Subaru Corporation

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fuji Heavy Industries sayfasından yönlendirildi)
Subaru Corporation
株式会社SUBARU
Menkul değer sembolüTYO: 7270
TürHalka açık şirket
Kuruluş15 Temmuz 1953
Genel merkeziTokyo, Japonya
Önemli kişilerYasuyuki Yoshinaga
(Yönetim kurulu başkanı ve CEO)
ÜrünOtomobiller, uçaklar,
endüstriyel motorlar
SahibiToyota (%16.48)[1]
Web sitesiwww.fhi.co.jp
Subaru'nun genel merkezi

Subaru Corporation (Japonca株式会社SUBARU, Kabushiki-gaisha Subaru), eskiden Fuji Heavy Industries, Ltd. (富士重工業株式会社, Fuji Jūkōgyō Kabushiki-gaisha, FHI), Japonya merkezli bir havacılık ve otomotiv şirketidir. Şirket özellikle Subaru marka otomobiller ile Boeing ve Lockheed Martin lisansı altında uçak ve helikopterler üretmektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

Fuji Heavy Industries esas olarak II. Dünya Savaşı'nda Japon hükûmetine uçak tedarik eden Nakajima Aircraft Company'ye dayanmaktadır. Şirket 15 Temmuz 1953 tarihinde beş şirketin birleşmesiyle kurulmuştur. Nisan 2017 tarihinde Subaru Corporation adını aldı.[2][3]

Fuji Heavy Industries Ltd.'nin Kısa Tarihi

  • 1917: Chikuhei Nakajima, Uçak Araştırma Laboratuvarı'nı kurdu.
  • 1918: Uçak Araştırma Laboratuvarı Nakajima Uçak Fabrikasını yeniden adlandırdı (daha sonra 1931'de Nakajima Aircraft Co., Ltd. olarak kuruldu).
  • 1945: Nakajima Aircraft Co., Ltd., Fuji Sangyo Co., Ltd. olarak yeniden örgütlendi ve uçak imalatından sivil malların üretimine geçti.
  • 1950: Kurumsal Yeniden Yapılanma Yasası uyarınca Fuji Sangyo Co., Ltd., Fuji Kogyo, Fuji Jidosha Kogyo ve Utsunomiya Sharyo dahil 12 şirkete bölündü.
  • 1953: Fuji Kogyo da dahil olmak üzere 12 şirketten beşi, Fuji Heavy Industries Ltd.'nin kurulması için sermayeye katkıda bulunur (FHI, 1955'te beş şirketi satın alır ve onlarla birleşir).

Subaru adının kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Subaru, Ülker yıldız kümesinin Japonca adıdır. Subaru, araçları için Japonca bir isim kullanan ilk markaydı. İsim, Fuji Heavy Industries'i oluşturmak üzere birleşen Nakajima Aircraft ile ilgili altı şirketin birliğini simgeliyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yumiko Nishitani (11 Nisan 2008). "Japan's Fuji Heavy shares rally on expanded alliance with Toyota group". www.iii.co.uk. Erişim tarihi: 12 Aralık 2016. 
  2. ^ "Subaru Parent Fuji Heavy Industries Changes Its Name to Subaru Corp". 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2016. 
  3. ^ "Fuji Heavy Industries Ltd. To Change Company Name To Subaru Corporation". 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]