Foliate (yazılım)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Foliate (yazılım)
İlk yayınlanma26 Mayıs 2019 (4 yıl önce) (2019-05-26)
Güncel sürüm2.6.4 / 13 Ocak 2022 (2 yıl önce) (2022-01-13)
Programlama diliJavaScript
İşletim sistemiLinux
Erişilebilirlik12 dil[1]
Diller listesi
Chinese, Czech, Dutch, French, German, Indonesian, Italian, Portuguese, Putonghua, Russian, Spanish, Swedish
Resmî sitesijohnfactotum.github.io/foliate/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Foliate, masaüstü Linux sistemleri için hazırlanmış ücretsiz bir e-kitap okuma uygulamasıdır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Foliate, okumaya odaklanır ve özel bir kütüphane görünümüyle kitap yönetimini destekler.[2] Yeniden şekillendirilebilen metin içeren tipik e-kitap biçimlerini destekler: EPUB (birincil odak), Mobipocket, AZW (3) ve PDF desteği düşünülse de sabit yerleşimli biçimler yoktur.

Özelleştirilebilir ve tema tabanlı kullanıcı arayüzü, taşınabilir e-okuyucu donanım cihazlarından esinlenmiştir. GNOME standartlarını takip eder ve farklı ekran formatlarına otomatik olarak uyum sağlar. Dikkat dağıtmayan okuma için akıcı hale getirilmiştir ve diğer ücretsiz masaüstü uygulamalarından daha hoş ve daha gösterişli olarak tanımlanıyor. Kitaplar, ekran boyutuna bağlı olarak çift sayfa veya tek sayfa görünümü ile sayfalandırılmış bir görünümde veya özelleştirilebilir yazı tipi, boşluk/kenar boşlukları, parlaklık ve boyut/yakınlaştırma ile sürekli kaydırma görünümünde görüntülenir. Kontrol öğeleri, otomatik bir solma efektiyle gizlenirken, gizli kontrollerle temel gezinme, sayfalara veya ok tuşlarına tıklayarak/dokunarak hala mümkündür. Değiştirilebilir bir gezinme kenar çubuğuna sahiptir, bölüm işaretleyicileri olan bir ilerleme kaydırıcısı ile bir okuma süresi tahmini görüntüleyebilir ve kıstırma yakınlaştırma gibi çoklu dokunma hareketlerini destekler. Tam ekran modu ve isteğe bağlı geleneksel başlık çubuğu etkinleştirilebilir. Skeuomorfik modda, Foliate geleneksel bir kağıt kitap görünümünü taklit eder.

Foliate, Project Gutenberg'in OPDS arşivine, Standart Ebooks ve Feedbooks göz atabilir ve bu kaynaklardan telifsiz e-kitapları otomatik olarak indirebilir.[2] Diğer OPDS kaynaklarını elle eklemek de mümkündür.

Foliate, içerik dilinin otomatik olarak algılanmamasına rağmen eSpeak, eSpeakNG veya Festival kullanarak konuşma sentezini destekler. Foliate'de Google'ın metinden konuşmaya hizmetini kullanmak da mümkündür.[3] Tam metin araması (ayrıca ek açıklamalar için), kelime araması (Wikipedia ve Vikisözlük'te veya bir dictd arayüzü aracılığıyla çevrimdışı sözlüklerde) ve Google Çeviri entegrasyonu mevcuttur.

Uygulama, kitap başına bir JSON dosyası kullanarak okuma ilerlemesini, yer imlerini ve açıklamaları merkezi bir dizinde saklar. Bunlar, diğer okuma yazılımlarıyla hemen çalışmayan bir format kullanmasına rağmen, diğer cihazlarla senkronize edilebilir. Ayrıca ek açıklamalardaki yazım hatalarını kontrol edebilir ve bunları Markdown olarak dışa aktarabilir. E-kitapları bir donanım okuyucu cihazla senkronize edemez.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama JavaScript yorumlayıcısı GJS, epub.js kitaplığı, oluşturma motoru WebKit ve kullanıcı arayüzü için GTK 3 temel alınarak JavaScript ile yazılmıştır. Ek açıklamaların yazım denetimi için isteğe bağlı olarak gspell kullanılabilir. Kindle biçimleri (mobi, azwX) desteği bir Python modülüne dayanmaktadır. Kaynak tüketimi düşüktür.

Dağıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Foliate, sürüm 3 veya sonraki sürümlerde GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında Özgür Yazılım olarak ve dolayısıyla eksiksiz bir şekilde kaynak koduyla birlikte yayınlanır. İlk olarak 26 Mayıs 2019'da GitHub'da yayınlandı.[4] İkili dosyalar, öncelikle flathub aracılığıyla Flatpak paketleri olarak dağıtılır. Bunlar, yerleşik araçlar kullanılarak birkaç büyük Linux dağıtımına kurulabilir. Fedora, Arch ve OpenSUSE dahil olmak üzere birçok dağıtımın varsayılan paket havuzlarına dahil edilmiştir. Ek olarak, ek mağaza aracılığıyla kullanılabilen Snap paketleri ve Debian tabanlı dağıtımlar için Ubuntu ve kardeşleri altında bir Kişisel Paket Arşivi aracılığıyla da kurulabilen ve güncellenebilen bir .deb dosyası vardır. Ayrıca Termux ve VNC kullanılarak bir Android telefona da kurulabilir.

Harici bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Foliate". 4 Ekim 2021. 
  2. ^ a b "Foliate Makes Finding Free eBooks Easier, Adds Support for Comics". OMG! Ubuntu! (İngilizce). 1 Haziran 2020. 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  3. ^ "Is it possible to change Foliate's TTS client? · Issue #723 · johnfactotum/foliate". GitHub (İngilizce). 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  4. ^ "Initial commit · johnfactotum/Foliate@d6af4f0".