Far Cry (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
FARCRY NEW DAWN"IN Logosu

Far Cry birinci şahıs nişancı türünde serinin ilk oyunundan ismini alan bilgisayar ve video oyunu serisidir. İlk oyun Far Cry Almanya'daki Crytek Stüdyoları tarafından geliştirilmiş ve Microsoft Windows için 23 Mart 2004 tarihinde Ubisoft tarafından yayınlanmıştır. Far Cry çıkışından itibaren olumlu dönüşler almıştır. Bu özgün oyun dört devam oyunu tarafından (Far Cry 2, Far Cry 3, Far Cry 4 ve Far Cry 5) ve ayrıca bu seriden doğan Far Cry Instincs, Far Cry Instincts: Evolution, Far Cry Instincts: Predator, Far Cry Vengeance, Far Cry 3: Blood Dragon, Far Cry Primal ve Far Cry: New Dawn gibi pek çok yan oyun tarafından takip edilmektedir.

2008 çıkışlı İngilizce diline sahip bir Alman filmi olan Far Cry oyunu baz almıştır.

Far Cry serisi oyuncuyu egzotik açık dünya atmosferlerine, Himalayalardan Afrikanın ovalarına sokmasıyla nam salmıştır. Seri aynı zamanda çok oyunculu türde oyunculara kendi rastgele haritalarını oluşturup paylaşabildikleri üç boyutlu harita düzenleme programı içermektedir.

Ana seri[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry (2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Almanya'daki Crytek Stüdyoları tarafından geliştirilmiş ve Ubisoft tarafından Windows için 23 Mart 2004'te yayınlanmış birinci şahıs nişancı türünde bir bilgisayar oyunudur.

Far Cry çıkışının ilk dört ayı içerisinde 730.000 adet satmıştır. Oyunun hikâyesi Jack Carver ismindeki eski Özel Kuvvetler çalışanının Mikronezya'daki gizemli bir takımadada karaya oturmasıyla başlar. Kahramanımız, tekneleri paraları askerler tarafından yok edilmesinin ardından kaybolan kadın gazeteciyi aramaktadır.

Far Cry 2 (2008)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk oyunun yapımcısı olan Crytek, Ubisoft ile yollarını ayırmış ve Far Cry 2'nin yapımında yer almamıştır. Ubisoft, Far Cry'ın devamı niteliğindeki Far Cry 2'yi piyasaya sürmüştür, ancak bu devam oyunu ilk oyunla çok az benzerlikler taşımaktadır. Oyun yeni bir oynanabilirlik sunacak şekilde tamamen yeni karakterler ve seçenekler içerir. Bu seçenekler oyuncuya 50 km²'lik bir alanda çöller, ormanlar ve ovalar gibi Afrika arazilerini keşfetme özgürlüğü tanıyor. Oyun anarşi ve iç savaşın hüküm sürdüğü günümüz zamanında kurgulanmış Etiyopya olduğu iddia edilen kurgusal bir Doğu Afrika devletinde geçmektedir. Hikâye örgüsü, kötülüğü ile ün salmış "Çakal" adındaki bir silah taciri tarafından Afrika'da birbirine karşı iki ayrı gruba bölünmüş çetelerin etrafında dönmektedir. Oyuncu "Çakal"'ın yerini belirleyip suikast girişiminde bulunması için görevlendirilmiş bir askeri yönetiyor. Oyun, Ubisoft tarafından 21 Ekim 2008'de piyasaya sürülmüştür.

Far Cry 3 (2012)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye bir grup Jason Brody ve onun arkadaşları olan Amerikan turistler etrafında dönmektedir. Bu grup Pasifik'te belirtilmeyen bir takım adada tatil yaparken çılgın Vaas önderliğindeki adada hak iddia eden korsanlar tarafından alıkonulurlar. Baş kahraman Jason kaçmayı başarır, ancak ormanda hayatta kalmanın ve arkadaşlarını kurtarmanın yollarını öğrenmelidir. Söz konusu oyun 29 Kasım 2012'de Avustralya'da, 30 Kasım'da Avrupa'da ve 4 Aralık'ta Kuzey Amerika'da satışa sunulmuştur.

Far Cry 4 (2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

Pagan Min adında kendini kral ilan eden despot lider tarafından yönetilen Himalayalar bölgesinde kurgusal Kyrat adasında geçmektedir.[1] Baş kahraman, Ajay Ghale bir savaşta yakalanmıştır ve Pagan Min'i devirmesini merhum annesi öğütlemiştir. Oyun 18 Kasım 2014'te Avustralya'da ve Kuzey Amerika'da, 20 Kasım 2014'te ise Avrupa'da satışa sunulmuştur.[2]

Far Cry 5 (2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Montana eyaletinin Hope County adında kurgusal bir bölgesinde geçmektedir. Mayıs 2017'de duyurulan oyun, dünya genelinde 27 Mart 2018'de satışa sunuldu.

Far Cry 6 (2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Temmuz 2020'deki UbiForward etkinliğinde duyuruldu. Oyunun 18 Şubat 2021'de çıkacağı belirtilse Ubisoft, 29 Kasım 2020'de COVID-19 pandemisinin etkileri nedeniyle oyunun ertelendiğini duyurdu.

Yan oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Instincts (2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Instincts: Evolution (2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Instincts: Predator (2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Vengeance (2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Paradise Lost (2007)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry 3: Blood Dragon (2013)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry Primal (2016)[değiştir | kaynağı değiştir]

Far Cry New Dawn (2019)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shaw-Williams, Hannah (9 Haziran 2014). "'Far Cry 4' E3 2014 Trailer Introduces New Villain & Protagonist". GameRant.com. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  2. ^ Dyer, Mitch (15 Mayıs 2014). "Far Cry 4 Announced for 2014". ign.com. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]