Donşianlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dongxianglar sayfasından yönlendirildi)
Dongxianglar
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din
Ramazan ayında Cuma namazından çıkan Dongxianglar

Dongxianglar, (Çince: 东乡族; Pinyin: Dōngxiāngzú; Türkçe okunuşu: donşianlar; kendi adlandırmaları Sarta) Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan Müslüman Moğol azınlık halkıdır. Dongxiang ismi doğudaki köy halkı anlamındadır. 2000 yılında yapılan nüfus sayımında sayıları 513.805 bulan Dongxianglar 13. yüzyılda İslâm dinini benimsemişlerdir. Dongxianglar Gansu Eyaletinde Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, Qinghai Eyaletinde ve Ningxia Özerk bölgesinde yaşarlar. Dongxiang dili Moğol-Altay dilleri dalına aittir.

Köken ve Gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk varsayıma göre, olası kökenleri Cengiz Han'nın (Moğolca: Чингис Хаан, Farsça: جنكيز خان Chingiz khān) (1162 - 1227) batıya doğru Hezhou (Çince: 河州; pinyin: Hézhōu) yöresine göndermiş olduğu birliklerinin torunlarından oluştuğu, ikinci varsayıma göre Moğollar, Han Çinlileri ve Tibetliler gibi birçok ulusların karışımından oluştuğu sanılır.

Kendi tanımlamaları, sarta, bu yüzden onların çelişkili kökenleri vardır, tam bir ipucu bulunmaz: benzer bir söz olan Sart, Orta Asya'da eskiden Arap tüccarlarına, daha sonra yerel (genellikle) Türkçe konuşan şehir'de yaşayanlara verilen bir isimdir. Onların resmi adı Dōngxiāng'nın manası "doğu köyler" anlamına gelir, onlar gerçekten Han Çinlilerinin doğusunda yerleşmişlerdir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dongxiang ekonomisinin temeli tarımdır. Ana ürünleri Patates, Mısır ve Buğday'dır. Onlar ayrıca geleneksel Halıcılık dalında uzmanlaşmış tanınmış sanatkarlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]