Crisis in the Kremlin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Crisis in the Kremlin
GeliştiriciBarbu Corporation[1]
Spectrum HoloByte[2]
Yayımcı
TasarımcıLarry Barbu[2]
SanatçıDaniel L. Guerra
BesteciPaul Mogg[2]
PlatformMS-DOS
Çıkış
TürStrateji
ModTek oyunculu

Crisis in the Kremlin, oyuncunun 1985'ten 2017'ye kadar Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak hareket ettiği yönetimsel yönleri olan 1991 tarihli bir strateji video oyunudur.[3] Oyuncu reformist Mikhail Gorbaçov, milliyetçi Boris Yeltsin veya muhafazakâr Yegor Ligachev rolünü üstleniyor.[4] KGB tarafından kaydedilen gerçek şakalar, Sovyet halkının endişelerini mizahi bir şekilde tasvir eden oyunda bulunabilir. Oyun, Sovyetler Birliği'nin oyunun olaylara atıfta bulunmasıyla çöktüğü ve dağıldığı bir zamanda geliştirildi ve piyasaya sürüldü. Gerçekten de, Sovyetler Birliği oyunun piyasaya sürülmesiyle aynı yıl dağıldı . Bu oyunun yeniden düzenlenmiş bir versiyonu 2017'de Steam platformunda yayınlandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

1985'ten başlayarak oyuncu, insan hakları ve çalışma saatleri gibi politikalardan bütçelere kadar çeşitli yönetim görevlerini yerine getirir. Bir bütçeye bireysel fon tahsisini içeren ilk oyundu.[5] Oyunun önemli bir kısmı 1988 Ermeni depremi veya Çernobil felaketi gibi özel olayları içeriyor.[4] Oyuncunun bu olaylara verdiği yanıtlar tarihsel rotayı veya çok farklı bir yaklaşımı içerebilir; oyuncuya uygun telefonu açtıktan sonra genellikle üç ila beş seçenek verilir. Oyuncu, radikaller, reformistler ve muhafazakârlar arasında bir çizgide yürümelidir. Herhangi bir tarafı aşırı hor görmek oyuncunun onun lehine düşmesine neden olabilir ve bu da Politburo'da güven oylamasına yol açabilir. Varşova Paktı ülkeleri, Baltık ülkeleri, Ukrayna ve diğer Birlik Cumhuriyetleri gibi Sovyetler Birliği'nden ayrılmaya başlayacaktır. Oyuncu, inşaat, çevre, ordu, emekli maaşları, Sovyet Cumhuriyetleri vb. gibi ülkenin çeşitli bölgelerine yapılan harcamaları kesebilir veya artırabilir.[4] Oyuncu destek almak için bürokratlar veya muhafazakârlar gibi farklı gruplara yönelebilir . Örneğin, tarım ve ulaşım (yollar, otobüsler, demiryolları, kamyonlar, otoyollar, vb.) için yeterli para harcanmıyorsa, bir kıtlık oluşabilir.

Oyuncu, Kuzey Kore'ye Amerikan müdahalesi, bir konfederasyon oluşturmak için bir Birlik anlaşmasını yeniden müzakere etmek veya Sovyetler Birliği'ni Bağımsız Devletler Topluluğu lehine dağıtmak gibi Sovyetler Birliği'nin (ve oyunun kendi) zaman dilimini geçerse ekstra olaylar meydana gelir. Yeryüzüne çarpan bir asteroid korkusu gibi yeni teknoloji de gelişecek. Yeni teknoloji, AIDS için aşılar (diğer ülkelerle diplomatik ilişkileri geliştirecek Sovyet bilim adamları tarafından geliştirilen) ve in vitro et kullanarak dünyadaki açlığı önleyecek hayvan klonlama çözümleri gibi şeyleri içerebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Additional developer/genre information". MobyGames. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2011. 
  2. ^ a b c d e "Release information". GameFAQs. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  3. ^ Plank-Blasko, Dana (1 Ekim 2015). "'From Russia with Fun!': Tetris, Korobeiniki and the ludic Soviet". The Soundtrack (İngilizce). 8 (1): 7-24. doi:10.1386/st.8.1-2.7_1. ISSN 1751-4193. 
  4. ^ a b c "Faction information/game overview". Giant Bomb. 6 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  5. ^ Social Science Computer Review, Vol. 12, No. 3, 447-448 (1994), "Software Reviews: Crisis in the Kremlin"