Bahreyn'in katıldığı savaşlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste, Bahreyn Krallığı'nın ve Bahreyn Krallığı öncül devletlerinin katıldığı savaşların bir listesidir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Çatışma Bahreyn ve müttefikleri Düşmanlar Sonuç
Bahreyn Kuşatması (1559) Portekiz İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Zafer
Umman'ın Bahreyn'i işgali(1717) Safevi İmparatorluğu Umman İmparatorluğu Yenilgi
Bahreyn'in Bani Utbah işgali
(1783)
Zend Hanedanı Zubarah Şeyhliği Yenilgi
Hakekera Savaşı
(1811)
Bahreyn
Kuveyt Şeyhliği
Diriye Emirliği Zafer
Katar-Bahreyn Savaşı
(1867–1868)
Bahreyn
Abu Dabi (emirlik) Abu Dabi (1867)
Katar Ateşkes
Körfez Savaşı
(1990–1991)
 Kuveyt
 Amerika Birleşik Devletleri
 Birleşik Krallık
 Suudi Arabistan
 Fransa
 Kanada
 Bangladeş
 Suriye
 Umman
 Birleşik Arap Emirlikleri
 Bahreyn
 Katar
 Irak Zafer
Afganistan Savaşı
(2001–2014)
 Afganistan
 Birleşik Krallık
 Almanya
 İtalya
 Fransa
 Kanada
 Avustralya
 Yeni Zellanda
 Gürcistan
 Polonya
 Romanya
 Türkiye
 Arnavutluk
 Ermenistan
 Avusturya
 Azerbaycan
 Bahreyn
 Belçika
 Bosna Hersek
 Bulgaristan
 Hırvatistan
 Çek Cumhuriyeti
 Danimarka
 El Salvador
 Estonya
 Finlandiya
 Yunanistan
 Macaristan
 İzlanda
 İrlanda
 Ürdün
 Letonya
 Litvanya
 Lüksemburg
 Malezya
 Moğolistan
 Karadağ
 Hollanda
 Norveç
 Portekiz
 Makedonya Cumhuriyeti
 Singapur
 Slovakya
 Slovenya
 Güney Kore
 İspanya
 İsveç
  İsviçre
 Tonga
 Ukrayna
 Birleşik Arap Emirlikleri
Afganistan Kuzey İttifakı
Afganistan Taliban
El-Kaide
Özbekistan İslami Hareketi
Hizb-i İslami Gulbeddin
Hizb-i İslami Halis
Hakkani ağı
Leşker-i Tayyibe
Ceyş-i Muhammed
Türkistan İslam Partisi
Afganistan Tehrik-i-Taliban Pakistan
Veziristan İslam Emirliği
Tehrek-i-Nafaz-i-Şariyat-i-Muhammed İslam Cihat Birliği

Afganistan Afganistan İslam Emirliği

Yenilgi
  • Afganistan'daki Taliban hükümetinin düşüşü
  • El Kaide kamplarının imhası
  • El Kaide liderliğinin üçte ikisinden fazlası yıkıldı
  • Afganistan'ın işgali
  • Yeni bir Afgan hükümetinin kurulması
  • Usame bin Ladin'in ölümü
  • Taliban'ın yeniden dirilişi
  • Müttefik kuvvetlerin geri çekilmesi
Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı yapılan askeri müdaheleler
(2014–günümüz)
 Irak
 Irak Kürdistanı
Suriye Özgür Suriye Ordusu
Suriye Kürdistanı
 Amerika Birleşik Devletleri
 Birleşik Krallık
 Ürdün
 Türkiye
 Fas
 Avustralya
 Belçika
 Kanada
 Danimarka
 Fransa
 Bahreyn
 Katar
 Suudi Arabistan
 Birleşik Arap Emirlikleri
Irak ve Şam İslam Devleti Irak ve Şam İslam Devleti
El-Kaide
Ahrar uş-Şam
Sürüyor
  • Suriyeli İslamcılara karşı tek taraflı ABD-Arap müdahalesi.
Yemen'de Husilerin isyanı
(2015–günümüz)
Yemen Yemen (Hadi hükümeti)
 Suudi Arabistan
 Katar
 Birleşik Arap Emirlikleri
 Kuveyt
 Bahreyn
 Ürdün
 Fas
 Mısır
 Sudan
Yemen Yemen (Devrim Komitesi) Sürüyor


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]