Baalshamin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Baalshamin veya Baal Šamem[1] anlamı 'Cennetin Efendisi(leri)', bir Kuzeybatı Sami tanrısı ve özellikle Kenan / Fenike ve Suriye eski Ortadoğu kitabelerinde farklı yerlerde veya zamanlarda, farklı tanrılara uygulanan bir başlıktır. Başlıktaki genellikle de Hadad'a uygulandı ki sadece Ba'al olarak da anılır. Baalshamin iki yüce tanrılarından biridir ve antik Suriye'de İslam öncesi Palmira gökyüzü tanrısı idi (Bel diğer diğer yüce tanrıdır).[2] Oradaki Baalshamin işaretleri kartal ve şimşekti ve belki de ay tanrısı Aglibol ve güneş tanrısı Malakbel ile üçlü oluşturuyordu.

Aglibol, Baalshamin (ortada), ve Malakbel (1. yy; Palmira, Suriye)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu adlar onun, sırasıyla kitaplarda en sık olarak Suriyeli tanrı ve bir Fenike tanrısı olarak adlandırının geçtiği şeklidir. Sık kullanılan diğer sürümleri şunlardır: Baal Shamin, Ba'al Samin, Ba'al-Shamem, Ba'al Shamim, Baal Shamem, Ba'alsamem, Baal Shamin, Baal-samin, Beelsamen, Ba'alsamin, Baal-Samen Baal-Shamen, Baalsamin, Baalsamen, Baal-shamim, Ba'alshamin, Baal-Samim, Baal-Samem, Baalsamem, Baalsamim, Baalshamem, Beelsamin, Beel-Samen, Beelshamen, Baal-Shamayim, Ba'alsamen, Beel-Samin , Baalshamim, Baalshamen, gibi daha birçok adı daha az olarak da olsa kullanılmaktadır.
  2. ^ Dirven, Lucinda (1999). The Palmyrenes of Dura-Europos: A Study of Religious Interaction in Roman Syria. BRILL. s. 76. ISBN 978-90-04-11589-7. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012.