Auschwitz Albümü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Auschwitz Albümü
Macaristan'dan Alman işgali altındaki Polonya'daki Auschwitz II'ye getirilen Aşkenazi Yahudileri. Çoğu, gaz odalarına gitmek için "seçildi". Kamp tutukluları çizgili üniformaları ile farkedilebilir.[1] (Mayıs 1944)
Krematoryum II ve III yakınlarındaki gaz odalarına doğru yürüyen Yahudiler, 27 Mayıs 1944. Yahudilerin, Tét Gettosu'ndan (Çek Cumhuriyeti) Birkenau'ya gelişini belgeleyen bir fotoğraf olmuştur.

Auschwitz Albümü, Holokost'un fotografik bir kaydıdır. Bu ve Sonderkommando fotoğrafları, işgal Polonyası'ndaki Alman imha kampı olan Auschwitz II-Birkenau'daki imha sürecinin bilinen tek resimli ispatıdır.[2]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümdeki görüntüler, 1944 yazının başlarında Karpatho-Rutenya'dan getirilen Yahudilerin anlarını içermektedir. Bu görüntüler, Yahudi mahkumların tren vagonlarından inişlerini ve ardından SS doktorları ve polis memurları tarafından gerçekleştirilen seçim sürecininin yaşandığını belgeliyor. Çalışmaya uygun görülenleri, gaz odalarına gönderilecek olanlardan ayıran kamptaki fotoğrafçı, iş için seçilenleri ve öldürülmek üzere seçilenleri krematoryumun hemen dışındaki bir huş korusunda takip etti.[3]

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Deportation of Hungarian Jews". Timeline of Events. United States Holocaust Memorial Museum. 25 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  2. ^ The Auschwitz Album at Yad Vashem 17 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. with supplementary data and bibliography. The Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority.
  3. ^ Hellman, Meier & Klarsfeld 1981, ss. viii–x.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]