Kaiserwald Toplama Kampı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaiserwald Toplama Kampı
Kamp mahkumları anıtı
Letonya üzerinde Kaiserwald
Kaiserwald
Kaiserwald
Kaiserwald'ın Letonya'daki konumu
Koordinatlar56°59′49″N 24°07′53″E
Tanınma sebebiHolokost
İnşa edenNazi Almanyası
İşletenSchutzstaffel
KomendantAlbert Sauer
Asıl kullanım sebebiToplama kampı
MahkumlarYahudiler
Mahkum sayısı11.878
Kurtuluş15 Ekim 1944
KurtaranKızıl Ordu
İnternet sitesihttps://www.jewishvirtuallibrary.org/kaiserwald-concentration-camp

Kaiserwald Toplama Kampı (Ķeizarmežs), günümüz Letonya'sındaki Mežaparks'ın Riga banliyösü yakınında bir Nazi toplama kampıydı. Kaiserwald, Mart 1943'te, Alman ordusunun Letonya'yı işgal ettiği dönemde inşa edildi.[1] Kampın ilk mahkumları Almanya'dan gelen birkaç yüz mahkumdu. Haziran 1943'te Riga, Liepāja ve Daugavpils (Dvinsk) gettolarının tasfiyesinin ardından, Letonya Yahudilerinin geri kalanı, Vilna Gettosu'nun tasfiyesinden hayatta kalanların çoğuyla birlikte Kaiserwald'a sürüldü. 1944'ün başlarında, Riga çevresindeki bir dizi küçük kamp, Kaiserwald kampının yetkisi altına alındı. Macaristan'ın Almanlar tarafından işgal edilmesinin ardından, Macar Yahudileri ve Polonya'daki Łódź'dan bazı Yahudiler Kaiserwald'a gönderildi. Mart 1944 itibarıyla, kampta ve bağlı kuruluşlarında 6.182'si erkek ve 5.696'sı kadın olmak üzere 11.878 mahkum vardı ve bunların yalnızca 5'i Yahudi olmayanlardandı.

Auschwitz veya Treblinka'nın aksine, Kaiserwald bir imha kampı değildi ve mahkumlar, pil gibi elektrikli eşyaların üretiminde Kaiserwald'dan çok sayıda kadın köle kullanan Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft gibi büyük Alman şirketleri tarafından çalıştırılıyordu.

5 Ağustos 1944'te Kızıl Ordu batıya doğru ilerleyip Letonya'ya girerken, Almanlar Kaiserwald'daki mahkumları Polonya'daki Stutthof toplama kampına tahliye etmeye başladı. 18 yaşın altındaki veya 30 yaşın üzerindeki tüm Yahudiler, herhangi bir suçtan hüküm giymiş olan veya Letonya'dan Polonya'ya olan yolculukta hayatta kalamayacağı düşünülen herkesle birlikte öldürüldü. Yolculuk sırasında ölmeyen mahkumlar Eylül 1944'te Stutthof'a ulaştı. Kızıl Ordu, 15 Ekim 1944'te kampı ele geçirdi ve daha sonra kampı Mihver savaş esirlerini barındırmak için kullandı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dribins, Leo; Gūtmanis, Armands; Vesterman, Marger (2001). Latvia's Jewish community: history, tragedy, revival. Publishers of the Institute of the History of Latvia.