Afrika Komisyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Afrika kıtası

Afrika Komisyonu, diğer adıyla Blair Afrika Komisyonu, Afrika ülkelerini kalkındırmaya yönelik teşebbüsü incelemek ve hız kazandırmak için İngiliz hükümeti tarafından kurulmuş girişim. 2004 ilkbaharında oluşturulan bu girişimin amaçları arasında kalkınma için yeni nesil fikirleri ve Afrika'ya yönelik var olan uluslararası taahhütleri uygulamak vardır.[1] Afrikalı liderler 17 komisyon üyesi arasında çoğunluğu oluşturmaktadır.

Komisyonun raporu mart 2005'te açıklanmıştır.[2] Bu yayım, benzer şekilde konuya dikkat çekmeye çalışan uluslararası ajanslarca hoş karşılanmıştır. Oxfam'dan bir konuşmadı "Afrika Komisyonu'nun değeri, tavsiyelerini gerçeğe dönüştürecek politik istek ve enerjiyi sağlayabilmesindedir." demiştir.[3]

Komisyon ve raporu Birleşik Krallık'ta ve diğer yerlerde yapılan Afrika'nın nasıl daha hızlı kalkınacağı tartışmalarında önemli bir etki yaratmıştır. Gleneagles, İskoçya'da yapılan G8 dünya liderleri zirvesinde bu rapor, G8'in yol haritasının taslağı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Gleneagles zirvesinden, Komisyon raporunun yardımların iki katına çıkartılması ve çok yönlü yeniden borç planlaması konularında öne sürdüğü önerilerin gerçekleştirileceği yönünde taahtütler çıktı. Ancak bu zirvede, Komisyon'un ticari konulardak talepleri sonuç bulmadı. Bu talepler arasında zengin ulusların tarımsal ihracat sübvansiyonlarının kaldırılması ve dünya ticareti konusundaki pazarlıklarda 'mütekabiliyet' usulünün bitirilmesi vardı.

Ancak zirve her şeye rağmen Komisyon'un 90 daha az göze batan önerisinden 50'sinin kabulüne sahne oldu. Bu öneriler arasında 20.000 ek Afrikalı barış gücünün eğitimi, hafif silahlar konusunda denetimlerin sıkılaştırılması, Afrika Birliği ile çalışmaların arttırılması ve Afrika için Yeni Partnerlik (New Partnership for Africa - Nepad) programıyla Afrika hükûmetlerinin halkları gözünde daha güvenilir olmaları, zengin uluslara baskı yaparak BM Yolsuzluk Konvansiyonu'nu uygulamaya koymaları, diktatörler tarafından yağmalanıp Batılı bankalara aktarılan paraların gerçek sahiplerine geri gönderilmesi ve ihraç kredileriyle rüşvet veren Batılı şirketlerin sıkıştırılması bulunmaktaydı.

Zirveden sonra rapor önemini yitirmeye başladı. Günümüzde Komisyon'un raporuyla bağlantılı olarak Gleneagles zirvesinden çıkan taahhütlerin yerine getirilip getirilmeyeceği net değildir.

Komisyon Üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Afrika Komisyonu - Amaçlar". 5 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2007. 
  2. ^ "Afrika Komisyonu Raporu". 7 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2007. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]