Ereşkigal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.24, 29 Kasım 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24118708 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme, yazış şekli: hikaye → hikâye (2))
Ereşkigal ya da İştar olduğuna inanılan ve Eski Babil Dönemi'ne ait "Gece Kraliçesi Rölyefi"

Mezopotamya mitolojisinde Ereşkigal (𒀭𒊩𒆠𒃲 DEREŠ.KI.GAL, lit. "Yüce Toprak Kraliçesi"), Kur'un tanrıçasıdır. Daha sonraki Doğu Semitik mitlerde, İrkalla'yı kocası Nergal ile birlikte yönettiği söylenir. Bazen kendisinden İrkalla olarak bahsedilir. Sümer mitlerinde Ereşkigal, krallığında hüküm verebilen ve kanun koyabilen tek kişidir. Ona adanmış ana tapınak Kutha'da bulunmuştur.[1] Antik Sümer şiiri olan İnanna'nın Ölüler Diyarı'na İnişi'nde İnanna'nın ablası olarak tasvir edilir.[2][3] Ereşkigal'ı içeren iki ana efsane, inanna'nın Yeraltı Dünyası'na iniş hikâyesi ile Ereşkigal'ın tanrı Nergal ile evlenmesinin hikâyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Ereshkigal", Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite DVD, 2003.
  2. ^ "Inana's descent to the nether world: translation". etcsl.orinst.ox.ac.uk. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2020. 
  3. ^ Mark, Joshua J. "Inanna's Descent: A Sumerian Tale of Injustice." Ancient History Encyclopedia, 23 Şubat 2011. http://www.ancient.eu/article/215/ 8 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.