İçeriğe atla

Mobile Suit Gundam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.19, 5 Mayıs 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22365425 numaralı sürüm (→‎Dış bağlantılar: düzeltme AWB ile)

Şablon:Animanga/başlık Şablon:Animanga/anime Şablon:Animanga/manga Şablon:Infobox animanga/Film Şablon:Animanga/son Mobile Suit Gundam (Japonca機動戦士ガンダム Kidō Senshi Gandamu), Sunrise tarafından hazırlanan 1979 yapımı bir anime serisidir. Seri, Yoshiyuki Tomino tarafından yaratılıp yönetilmiş olup Nisan 1979-Ocak 1980 tarihleri arasında yayınlandı ve daha sonra birçok devam ve yan seriye uyarlanan ilk Gundam serisi idi. "Evrensel Yüzyıl" 0079 fütüristik bir takvim yılında geçen seri, kronolojik olarak ikinci seridir ve Zeon Cumhuriyeti ile Dünya Federasyonu arasındaki savaşa odaklanmaktadır ve genç mekanik Amuro Ray tarafından pilotluk yapılan RX-78-2 Gundam olarak bilinen yeni dev bir robotu ortaya çıkması anlatılmaktadır.

1981 yılında, seri film üçlemesi sürümü için yeniden düzenlendi. Karakterler Yoshikazu Yasuhiko tarafından tasarlandı[1] ve isimsiz dev robot RX-78-2 Gundam da dahil olmak üzere mekanik tasarımlardan Kunio Okawara sorumluydu. İlk film 22 Şubat 1981 tarihinde yayınlandı. Tomino'nun kendisi de serinin olaylarını yeniden hatırlatan bir üçlemenin romanını yazdı.[2] Dizinin iki manga uyarlaması iki manga sanatçısı tarafından da yazılmıştır.

Serinin iptaline neden olan ilk düşük derecelendirmelere rağmen, Gundam'ın popülaritesi, 1980'lerde Bandai'nin Gunpla modellerinin tanıtılmasından, tekrarlananlardan ve anime'nin üçlü sürümünden, üretken ve kazançlı bir medya ve oyuncağın yaratılmasını sağlayan bir imtiyazı ortaya çıkardı. Seri, mobil suitlerin savaş silahları olarak ele alınması, pilotlarının sıradan askerler olarak tasvir edilmesinin yanı sıra, önceki kahraman kahraman pilotlarının ve dev süper kahraman robotlarının betimlenmesi tarzının aksine, pilotların sıradan askerler olarak gösterilmesinden dolayı dev robot türünde devrim yaratmasıyla ünlüdür.

Konusu

Dünya nüfusunun artışı ve doğal kaynakların azalması gibi nedenlerden dolayı dünya ülkeleri 20. yüzyılın sonlarına doğru uzayda kolonileşme çalışmalarına başlarlar. Side olarak bilinen kolonilerin kuruluşundan 70 yıl sonrasında uzay kolonilerinde yaşayan ve ayrılıkçı Side 3 grupları Zeon adlı bir Cumhuriyet adı altında birleşirler. Dünya Federasyonu'nun Zeon'a karşı uyguladığı zorba politikalar sonucu Zeon giderek fanatik bir dikta rejimine dönüşür. Dünya insanlarını uzayda yaşamaya mecbur kılmak isteyen Zeon rejimi kitle imha silahları ve "Mobile Suit" adı verilen yeni nesil savaş makineleri ile Federasyon'a karşı savaşarak Dünya'yı Zeon'un karşısında diz çöktürtmeyi planlamaktadır.

Federasyon ve Zeon arasındaki ilk savaş her iki tarafın da kullandığı kitle imha silahları yüzünden iki tarafın da yok olmanın eşiğine getirir. Her iki grup da tükenmiş ve dünya iklimi de büyük ölçüde zarar görmüştür. Bunun üzerine Federasyon ve Zeon Antarktika'da imzaladıkları bir anlaşma ile geçici bir süre ateşkes ilan ederler. Yaklaşık 7 ay sonra Federasyon uzaydaki Side 7'de gizlice yeni nesil Mobile Suit projeleri olan RX–78-2 Gundam'ı test etmeye hazırlanır.

Zeon ordusun seçkin subaylarından biri olan Binbaşı Char Aznable, Federasyon’un bu gizli projesini öğrenir ve 18 Eylül 0079 sabahında birkaç MS'ini bu proje hakkında gözlem yapmak üzere gizlice koloniye gönderir. Kolonide sıradan bir genç mühendis olan Amuro Ray'in kolonideki karışıklık üzerine tesislere girmesi ve Federasyon'un gizli silahı Gundam'ı çalıştırmasıyla 7 ay süren ateşkes sona erer ve bu olayın sebep olduğu gelişmeler sonucu milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği 1 Yıl Savaşı yeniden başlar.

Amuro Ray, yaşadığı koloninin yok olması ile zoraki bir parçası haline geldiği Federasyon savaş gemisi "White Base" mürettebatıyla birlikte Zeon rejimine karşı verilecek savaşın bir parçası haline gelir.

Kaynakça

  1. ^ "Q&A with Yoshiyuki Tomino". Anime News Network. 14 Eylül 2009. 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2019. 
  2. ^ Tomino, Yoshiyuki (2004). Mobile Suit Gundam. Berkeley: Stone Bridge Press. s. 11. ISBN 1-880656-86-8. 

Dış bağlantılar