Şahtere otu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şahtere otu
Bilimsel sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Ranunculales
Familya: Papaveraceae
Cins: Fumaria
Tür: F. officinalis
İkili adlandırma
Fumaria officinalis

Şahtere otu bilimsel adıyla fumaria officinalis, Papaveraceae familyasına ait çiçekli bir bitki türüdür. Batı ve Orta Avrupa'da çok sık rastlanan Fumaria cinsine bağlıdır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllık otsu bitki olan fumaria officinalis'in dalları hafif yayvan diklikte, dalları yaklaşık 10-50 cm (3,9-19,7 in) uzunluğundadır. Yaprakları ince ve yeşildir.[1] Pembemsi çiçekleri kuzey yarım kürede nisan ve ekim ayları[2] arasında veya Birleşik Krallık civarında mayısla eylül arasında belirmeye başlar.[1] Bitkinin her dalında genellikle 20 ila 60 arasında çiçek bulunur.[3] Meyvesindeki akinde bir adet tohum bulunur.[3] İçeriğinde alkoloid, tuz ve tanen bulunur, ayrıca fumarik asit kaynağıdır.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Fumaria officinalis

Görüldüğü bazı bölgeler şunlardır:

Kuzey Afrika; Cezayir, Mısır, Libya, Fas ve Tunus. Batı Asya; Kıbrıs, Irak, İsrail, Lübnan, Suriye ve Türkiye. Doğu Avrupa; Belarus, Estonya, Litvanya ve Ukrayna. Orta Avrupa; Avusturya, [[Belçika, Almanya, Macaristan, Hollanda, Polonya, Slovakya ve İsviçre. Kuzey Avrupa; Danimarka, İrlanda, Norveç, İsveç ve Birleşik Krallık. Güneydoğu Avrupa; Arnavutluk, İtalya, Montenegro, Bosna Hersek, Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Romanya ve Slovenya. Ayrıca Güneybatı Avrupa'da Fransa, Portekiz ve İspanya'da da görülebilir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Reader's Digest Field Guide to the Wild Flowers of Britain. Reader's Digest. 1981. s. 37. ISBN 9780276002175. 
  2. ^ Fitter, Richard; Fitter, Alastair; Blamey, Marjorie (1974). The Wild Flowers of Britain and Northern Europe. Londra: Collins. s. 78. ISBN 0-00-219057-5. 
  3. ^ a b Murphy, R.J. (2009). Fumitories of Britain and Ireland. BSBI Handbbok No. 12. Londra: Botanical Society of Britain and Ireland. ISBN 9780901158406. 
  4. ^ "Taxon: Fumaria officinalis L". ars-grin.gov. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017.