Flora of China

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Flora of China
中国植物志
DüzenleyenWu Zhengyi, Peter H. Raven & Hong Deyuan
ÜlkeÇin ve ABD
Dilİngilizce
TürBotanik
Yayım tarihi1994-günümüz (21 Mayıs 2004'ten beri çevrimiçi)
Websitehttp://www.efloras.org/flora_info.aspx?flora_id=2
Tibet Platosu'ndaki Ximencuo Gölü

Flora of China (TürkçeÇin Florası), Çin'e özgü bitkileri tanımlamayı amaçlayan bilimsel bir yayındır.

Proje Çin'deki 31.000 damarlı bitki türünün ilk modern İngilizce açıklamasını yayınlamak için ortak bir bilimsel çabadır. Bu sayı yaklaşık 8.000 tıbbi ve ekonomik açıdan önemli bitki türü ile yaklaşık 7.500 ağaç ve çalı türünü içermektedir.[1][2][3]

Yayın, bu türleri tanımlamakta ve belgelemektedir. Flora Reipublicae Popularis Sinicae (FRPS)'nin İngilizce bir revizyonudur ve taksonomi her grubun mevcut anlayışını yansıtmaktadır. Familya sıralaması FRPS'de kullanılana benzer şekilde değiştirilmiş bir İngiliz sistemidir; ancak bazı familyaların sınırlandırılması grupların mevcut anlayışını yansıtmaktadır. Çin'in tüm damarlı bitkilerinin; tanımları, tanımlama anahtarları, temel sinonimi, fenolojisi, Çin'deki il dağılımı, Çin dışı dağılım hakkında kısa açıklamalar ve sorunlu taksonların sınırlandırılmasına ilişkin açıklamalar dahil olmak üzere ele alınması amaçlanmıştır.[4]

Flora of China Illustrations serisi, yayında belgelenen türlerin yaklaşık %65'inin resmedildiği tamamlayıcı bir cilt setidir. İllüstrasyon ciltlerinin çoğu dünyada şimdiye kadar yayınlanmış ilgili familyaların veya generlerin çizgi çizimlerinden oluşan en büyük koleksiyonlardır.

Botanik isimler, literatür, Çin içinde ve dışında coğrafi dağılım ve endemizm durumu çevrimiçi Flora of China Kontrol Listesi'nde mevcuttur. Bu kontrol listesi ve Missouri Botanik Bahçesi'nin Tropicos veritabanı birlikte, isimlendirme ve dağılım verileri ile illüstrasyonların sorgulanması için arayüzler sağlar.[5]

Yayımlanan ciltlerdeki veriler, familyalar, cinsler ve türlerin ayrı ayrı incelenmesi şeklinde çevrimiçi olarak sunulmaktadır. Bu uygulamalar eFloras'ta isimler ve diğer çeşitli bilgiler üzerinden aranabilir. Büyük cinsler için interaktif tanımlama anahtarları mevcuttur.

Araştırma, yazma, gözden geçirme ve düzenleme konularında yakın uluslararası işbirliği, Flora'nın üretimini karakterize etmektedir. Çinli yazarlar, 29 ülkeden (Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, Japonya, Kore, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Filipinler, Rusya, İspanya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Tayland, İngiltere, Ukrayna ve ABD) Çinli olmayan meslektaşlarıyla birlikte çalışmaktadır. Ortaya çıkan taslak daha sonra Çinli botanikçiler, Flora of China Yayın Komitesi, dünyanın dört bir yanından aile uzmanları ve Çin'e komşu bölgelerin floraları konusunda danışmanlar tarafından mümkün olan en iyi tedavileri üretmek için gözden geçirilir.

Projenin Harvard Üniversitesi Herbaria, California Bilimler Akademisi, Smithsonian Enstitüsü, Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri, Muséum National d'Histoire Naturelle (Paris) ve projenin organizasyon ve koordinasyon merkezi olan Missouri Botanik Bahçesi olmak üzere Çinli olmayan yedi editoryal merkezi bulunmaktadır. Çin'deki dört merkez ise CAS Botanik Enstitüsü (Pekin), Kunming Botanik Enstitüsü, Jiangsu Botanik Enstitüsü (Nanjing) ve Güney Çin Botanik Bahçesi'dir (Guangzhou). Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 478 bilim insanı Flora'daki bireysel tedavilerin hazırlanmasında işbirliği yapmıştır.

Kai Larsen (1926-2012) serinin danışmanlarından biriydi.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Ormerod, serinin, "çalışmalarını Çince okumayı akıcı bir şekilde bilmeyenler için önemli ölçüde kolaylaştırdığını belirtmiştir." 6. cildi eleştiren bir eleştirmen seriyi övmüş ve "Flora of China serisini hem içeriği hem de üretim kalitesi açısından okuyuculara gönülden tavsiye edebilirim" diye yazmıştır. Başka bir akademisyen 25. cilt hakkında serinin "önemli ve uzun zamandır beklenen bir parçası" olduğunu yazmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wu, Z. Y., P. H. Raven (2006). D. Y. Hong (Ed.). Flora of China. 22 (Poaceae). Science Press, Beijing ve Missouri Botanical Garden Press, St. Louis. 
  2. ^ Hu, R (1990). Distribution of Bryophytes in China (PDF). 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  3. ^ Fang, R (2018). "State of the World's Fungi. Report". K. J. Willis (Ed.). Country focus: China. In. Royal Botanic Gardens, Kew. ss. 48-55. 
  4. ^ Huang J, Ma K, Huang J (2017). Species Diversity Distribution Patterns of Chinese Endemic Seed Plants Based on Geographical Regions. PLoS ONE 12(1): e0170276. 
  5. ^ Hong, D. Y. (2015). Blackmore, S. (Ed.). Plants of China: A companion to the flora of China. Cambridge University Press. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]