Şablon:GM/2020-06-19

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Pilot, (diğer adlarıyla "The One Where It All Began", "The One Where Monica Gets a New Roommate" veya "The First One"), Amerikan durum komedisi dizisi Friends'in NBC (National Broadcasting Company)'de 22 Eylül 1994'te yayınlanan bölümü. Senaryosu dizinin proje tasarımcıları David Crane ve Marta Kauffman tarafından yazılmış ve bölümün yönetmenliğini James Burrows yapmıştır. Pilot bölüm genel olarak dizininin New York'ta yaşayan altı ana karakterini tanıtır. Monica (Courteney Cox) bir şarap satıcıyla çıktığı ilk randevudan sonra onla birlikte olur fakat adamın onla yatabilmek için yaptığı oyun ortaya çıkınca çok sinirlenir ve hayal kırıklığına uğrar. Monica'nın abisi Ross (David Schwimmer) yeni boşandığı ve lezbiyen olduğunu öğrendiği eski karısı evden mobilyaları götürdüğü için depresyondadır. Monica'nın eski okul arkadaşı Rachel (Jennifer Aniston) düğününü yarıda bırakıp kaçar ve Monica'nın yanına taşınır. Monica ve Ross'un arkadaşları Joey, Chandler ve Phoebe (Matt LeBlanc, Matthew Perry ve Lisa Kudrow) onlara bu sorunlarında destek olup tavsiyede bulunurlar.

Crane ve Kauffman diziyle ilgili ilk tasarıları Aralık 1993'te NBC'ye sundu. NBC fikri beğendi ve senaryonun yazılmasını istedi. Senaryo tamamlanmadan altı ana karakter için oyuncu seçimlerine başlandı ve her rol için 75 oyuncu çağrıldı. Pilot bölüm 4 Mayıs 1994'te Burbank, Kaliforniya'daki Warner Bros. stüdyolarında çekildi. Bölümün montajları tamamlandıktan sonra projenin yönetici yapımcısı Kevin S. Bright 11 Mayıs'ta, NBC'nin yeni dönem yayın takvimini açıklamasından iki gün önce, bölümü kanala sundu. NBC pilot bölümü beğenince ilk sezon için 12 bölüm daha yazılmasını talep etti. Bölüm yaklaşık 22 milyon kişi tarafından izlendi ve o hafta ABD'de en çok izlenen on beşinci televizyon programı oldu. Eleştirmenler dizinin o dönemdeki durum komedileri Seinfeld ve Ellen'la benzer konseptte olduğuna vurgu yaptı ancak onlar kadar iyi olmadığı yorumlarında bulundu. Karakterlerin henüz yeterli şekilde geliştirilip işlenemediğine yönelik endişeler olsa da oyuncular, özellikle Schwimmer, eleştirmenlerden övgüler aldı. (Devamı...)


Abdullah Bey (doğum adıyla Karl Eduard Hammerschmidt ), (d. 1800, Viyana - ö. 30 Ağustos 1874, İstanbul) Avusturyalı ve Osmanlı bilim insanı, doktor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda jeoloji, paleontoloji ve zoolojiye önemli katkılar yapmış bir bilim insanıdır. Türk Kızılayı'nın kuruluşunda da önemli rol almıştır. Türk bilim tarihinde bilinen adı ile “Macarlı Miralay Abdullah Bey”, 1800 yılında Avusturya'nın Viyana şehrinde dünyaya geldi. Doğduğunda kendisine Karl Edward adı verildi. Babası, Transilvanya (Macaristan) doğumlu bir maliye memuru olan Anton Hammerschmidt'tir. Viyana Akademisi’nde felsefe öğrenimi gördükten sonra doğa bilimleri ile ilgilendi. Mineroloji, Jeoloji ve Fosil Bilim Dalında uzmanlaştı; Viyana’da bir de ziraat dergisi çıkardı. Doğa bilimlerinden, entomoloji (böcek bilim) alanında ün kazandı ve dönemin önemli bilimsel dergilerinden "Gazette Agronomique"te yazarlık yaptı. Entomolojideki uzmanlık alanı, böceklerin metamorfozu (başkalaşım) üzerinedir. 1830-1832 yıllarında Breslav ve Viyana'da dünyadaki her sınıftan 1000'den fazla böceğin metamorfozunu sergilemiş ve bu girişimiyle Breslav Leopaldina-Carolina İmparatorluk Akademisi tarafından ödüllendirilmiştir. 1837 yılında tıp doktoru oldu. Viyana üniversitesinde hem zooloji okutmanı, hem de cerrah olarak çalıştı. 1847-1848 arasında Dişhekimi Dr. J. Weigner ile "Eter Anestezisi" üzerinde yaptığı deneyler dünyada bilimsel anesteziolojinin öncü çalışmaları kabul edilir. (Devamı...)