İtalya'nın belediyeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İtalya'nın komünleri sayfasından yönlendirildi)
İtalya'nın idari bölünüşü:
- Bölgeler (siyah sınırlar)
- İller (gri sınırlar)
- Comuni (beyaz sınırlar)

Komün, (İtal: Comune, İtalyanca telaffuz: [koˈmuːne]; çoğul: İtalyancacomuni, İtalyanca telaffuz: [koˈmuːni]) İtalya'da bir idarî birimdir ve mülkî idarenin en küçük birimini oluşturur. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (Istituto Nazionale di Statistica) ISTAT'ın 30 Haziran 2015'te ilân ettiği rakamlarla İtalya'da 8.047 komün bulunuyor.

Önemi ve işlevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Komün; doğum ve ölüm kayıtları, tapu kayıtları, yerel yollar ve kamu işleri sözleşmesi gibi temel sivil işlevlerin çoğunu sağlar.

Temmuz 2016 itibarıyla İtalya'da alan ve nüfusta önemli farklılık gösteren 7.998 adet "komün" bulunmaktatır. Örneğin, Roma (Lazio) "komünü" 1.307,71 km² alanı olup ve 2.761.477 nüfusu bulunmaktadır ve böylece Roma komünü İtalya'da hem en geniş hem de en kalabalık komündür. Trento iline bağlı Fiera di Primiero komünü sadece 0,15 km² ile alana göre en küçük komün ve Sondrio ilin] bağlı Pedesina komünü sadece 34 kişi ile nüfusa göre en küçük "komün"dür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen veya tümüyle İngilizce Wikipedia "Comune" maddesi kaynaklıdır: [1] 10 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  • Bu madde kısmen İtalyanca Wikipedia "Comune (Italia)" maddesi kaynaklıdır: [2] 19 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Caretti, Paolo ve De Siervo, Ugo; (1996) Istituzioni di diritto pubblico, Torino: Giappichelli Editore, ISBN 8834862104, (İtalyanca).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Municipalities in Italy ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur