Quattrocento

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1400-1499 dönemindeki İtalya'nın kültürel ve sanatsal olaylarına toplu olarak Quattrocento denir. İtalyan'ların 1400 yılını tanımlamak için kullandıkları 400 kelimesinin İtalyanca anlamı olan ''millequattrocento'' kelimesinden gelir. Quattrocento, Geç Orta çağ'ın (en önemlisi Uluslararası Gotik), erken Rönesans'ın (1425'ten itibaren) ve genellikle 1495 ile 1500 arasında başladığı iddia edilen Yüksek Rönesans'ın sanatsal stillerini kapsar.

Tarihsel bağlam[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Roma İmparatorluğu'nun 476 yılından itibaren gerilemesinden sonra, ekonomik düzensizlik ve ticaret bozukluğu Avrupa'ya yayıldı. Bu, ticaretin başladığı, nüfusun genişlemeye başladığı ve halkın yetkilerini geri kazandığı 11. yüzyıla kadar süren Erken Orta Çağ'ın başlangıcıydı.

Orta Çağ'ın sonlarında, Avrupa kıtasının siyasi yapısı yavaş, küçük, son derece dengesiz Yurtluk'lardan monarşilerin yönettiği daha büyük ulus devletlere dönüştü ve böylece daha fazla istikrar sağladı. İtalya'da, kendi haklarını savunan tüccar sınıflarının yaşadığı kent merkezleri ortaya çıktı. Para, değişim aracı olarak arazinin yerini aldı ve artan sayıda serf serbest kaldı. Orta çağ İtalyasındaki değişimler ve feodalizmin gerilemesi sosyal, kültürel ve ekonomik değişimlere yol açtı.

Quattrocento, özellikle Roma, Floransa, Milano, Venedik, Napoli kentlerinde Orta çağ döneminden İtalyan Rönesans çağına geçiş olarak görüldü ve Timurlu Rönesansı ile karşılaştırıldı.[1]

Quattrocento stillerinin geliştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Quattrocento sanatı, vitray, freskler, ışıklı el yazmaları ve heykellerdeki Hristiyan ve Gotik medya ve stillerle birlikte Bizans sanatı ile ilişkili dekoratif mozaiklerden sıyrılır. Bunun yerine, Quattrocento sanatçıları klasik Roma ve Yunan sanatı tarafından geliştirilen daha klasik formları birleştirdiler.

İtalyan Quattrocento sanatçılarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Quattrocento, Rönesans'ın bir kısmı ile çakıştığından, belirli bir sanatçının Quattrocento veya Rönesans dönemine ait olduğunu söylemek yanlış olur. Dönemin sanatçıları muhtemelen kendilerini bir okulun veya dönemin üyeleri olarak tanımlamazlardı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Duecento - İtalyan kültüründe 13. yüzyıl
  • Trecento - İtalyan kültüründe 14. yüzyıl
  • Cinquecento - İtalyan kültüründe 16. yüzyıl
  • Seicento - İtalyan kültüründe 17. yüzyıl
  • Settecento - İtalyan kültüründe 18. yüzyıl
  • Ottocento - İtalyan kültüründe 19. yüzyıl

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Companion to the Worlds of the Renaissance, Guido Ruggiero". 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2016. 
  2. ^ Stokes, Adrian D. (2002) Quattro cento ; and, Stones of Rimini Adrian Durham Stokes, https://books.google.com/books/about/Quattro_cento_and_Stones_of_Rimini.html?id=TsIL1ziKIQEC 28 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Penn State Press. Original: 1932; footnote on p. 23

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]