İngilizcenin resmî dil olduğu ülkelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
İngilizcenin resmî dil olduğu ülkeler

Aşağıdaki listede nüfuslarına göre resmî dili İngilizce olan bağımsız devletler ve bölgeler sıralanmıştır. Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Kanada ve Filipinler gibi çeşitli ülkelerin resmî dilleri İngilizce olmasına karşın konuşulan tek resmî dilleri değildir.

Bu liste aynı zamanda İngilizce'nin resmî dil olmamasına karşın yaygın olarak konuşulduğu ülkeleri de içermektedir.Avustralya'da İngilizce nüfusun büyük bir çoğunluğu tarafından konuşulur ve resmi kurumlarda da kabul edilen dil İngilizce'dir, fakat Avustralya'nın henüz kabul edilmiş resmi bir dili yoktur.Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık'ın bazı bölgeleri ve eyaletlerinde İngilizce resmî dil olarak kabul edilmiş olsa da Avustralya'da ki durumun bir benzeri bu ülkelerde de vardır.

İngilizce'nin bir ülkede resmî dil olma statüsü, o ülkedeki İngilizce konuşan nüfusun sayısıyla bağlantılı değildir.Örneğin nüfusu 1.1 milyar ve resmî dili İngilizce olan Hindistan'da ana dili İngilizce olanların sayısı 200.000'den az ve yaklaşık 100 milyonluk bir nüfus da ikinci dil olarak İngilizce'yi konuşmaktadır(toplam nüfusun %10'undan az).Bir diğer yandan Nijerya'da İngilizce konuşan nüfusun yüzdesi çok düşüktür; bununla birlikte nüfusun %60'ından fazlası her ne kadar bir İngilizce dialekti olmasa da İngilizce gramer yapısına benzer bir yapıya sahip ve birçok İngilizce kelime içeren Nijerya Pidgin İngilizcesi konuşmaktadır.

Hemen hemen bu ülkelerin tamamı Birleşik Krallık'ın şu anki ya da eski kolonisi veya sömürgesidir.Bunun dışında Madagaskar ise İngilizce konuşan komşuları olan eski bir Fransız sömürgesidir ve Filipinler ise eski bir Birleşik Devletler sömürgesidir.

Hindistan'ın lengüistik durumu ise biraz karışıktır.Hindistan anayasasına göre ülkenin resmî dili 'Devanagari yazısındaki Hintçe' ve İngilizce ise ikincil dildir; bununla birlikte tüm federal yasaların dökümünde ve yargıtay kararlarında kullanılan dil İngilizcedir ve (Hintçe ile birlikte) Hindistan Parlamentosu'nun iki dilinden birisidir.bakınız (Hindistan'ın resmî dilleri)

Bu ülkelerde yaşayan insanlar toplam 2.153 milyar nüfusa sahip, 15,583,152 milkare alana yayılmış ve 18 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasılaya sahiptir.

Bağımsız Devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke Konumu Nüfus1
1  Hindistan Asya 1.129.866.154
2 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri15 Kuzey Amerika 300.007.997
3  Pakistan Asya 162.419.946
4  Nijerya Afrika 128.771.988
5  Filipinler[1] Asya 87.857.473
6  Birleşik Krallık[2] Avrupa 60.441.457
7  Güney Afrika Afrika 44.344.136
8 Sudan Sudan Afrika 36.992.490
9 Kenya Kenya Afrika 33.829.590
10  Kanada Kuzey Amerika 32.300.000
11 Uganda Uganda Afrika 27.269.482
12  Gana Afrika 21.029.853
13  Avustralya15 Okyanusya 20.800.000
14  Madagaskar Afrika 19.448.815
15  Kamerun Afrika 16.380.005
16  Zimbabve Afrika 12.746.990
17  Malavi Afrika 12.158.924
18  Zambiya Afrika 11.261.795
19  Ruanda Afrika 8.440.820
20  Sierra Leone Afrika 6.017.643
21  Papua Yeni Gine Okyanusya 5.545.268
22  Singapur Asya 4.425.720
23  İrlanda Avrupa 4.130.700
24  Yeni Zelanda15 Okyanusya 4.108.561
25  Liberya Afrika 3.482.211
26  Jamaika[3] Kuzey Amerika 2.731.832
27  Namibya Afrika 2.030.692
29  Lesotho Afrika 1.867.035
30  Botsvana Afrika 1.640.115
31  Mauritius Afrika 1.230.602
32  Svaziland Afrika 1.173.900
33  Togo Afrika 1.088.644
34  Fiji Okyanusya 893.354
35  Guyana Güney Amerika 765.283
36  Solomon Adaları Okyanusya 538.032
37 Malta Malta Avrupa 398.534
38  Bahamalar Amerika 301.790
39  Belize Orta Amerika 279.457
40  Barbados Amerika 279.254
41  Vanuatu Okyanusya 205.754
42  Saint Lucia Amerika 166.312
43  Saint Vincent ve Grenadinler Amerika 117.534
44 Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Okyanusya 108.105
45  Kiribati Okyanusya 103.092
46 Grenada Grenada Amerika 89.502
47  Seyşeller Afrika 81.188
48  Dominika Amerika 69.029
49  Antigua ve Barbuda Amerika 68.722
50  Marshall Adaları Okyanusya 59.071
51  Saint Kitts ve Nevis Amerika 38.958
52 Palau Palau Okyanusya 20.303
53 Nauru Nauru Okyanusya 13.528

Özerk olmayan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke Konumu Nüfusu1
1 Hong Kong Hong Kong2 Asya 6.898.686
2  Porto Riko 3 Amerika 3.912.054
3  Guam 4 Okyanusya 108.708
4  ABD Virjin Adaları 5 Amerika 108.708
5 Jersey Jersey 6 Avrupa 88.200
6  Kuzey Mariana Adaları 7 Okyanusya 80.801
7 Man Adası Man Adası8 Avrupa 75.049
8  Bermuda 9 Amerika 65.365
9 Guernsey Guernsey 10 Avrupa 65.228
10  Amerikan Samoası 11 Okyanusya 64.869
11  Cayman Adaları Amerika 44.270
12  Cebelitarık Avrupa 27.884
13  Britanya Virjin Adaları Amerika 22.643
14  Cook Adaları Okyanusya 21.388
15  Turks ve Caicos Adaları Amerika 20.556
16  Anguilla Amerika 13.254
17  Montserrat Amerika 9.341
18  Saint Helena Afrika 7.460
19  Falkland Adaları Güney Amerika 2.967
20 Flag of Norfolk Island.svg Norfolk Adası Okyanusya 1.828
21 Flag of Christmas Island.svg Christmas Adası12 Okyanusya 1.600
22  Niue Okyanusya 1.600
23  Tokelau Okyanusya 1.400
24 Tristan da Cunha Tristan da Cunha Afrika 273
25  Pitcairn Adaları 13 Okyanusya 67

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Constitution of the Republic of the Philippines, Article XIV, Chanrobles Law Library, 1987, http://www.chanrobles.com/article14language.htm, erişim tarihi: 2007-10-27  (See Article XIV, Section 7)
  2. ^ United Kingdom; Key Facts, Commonwealth Secretariat, http://www.thecommonwealth.org/YearbookHomeInternal/139560/, erişim tarihi: 23.04.2008 
  3. ^ The Constitution of Jamaica (section 20(6e) — implicit)