Oymaağaç, Ağaçören: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎Tarihçe: tarihi-tarihçe değişimi.
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: Ekleniyor: vi:Oymaağaç, Ağaçören
94. satır: 94. satır:


[[en:Oymaağaç, Ağaçören]]
[[en:Oymaağaç, Ağaçören]]
[[vi:Oymaağaç, Ağaçören]]

Sayfanın 00.02, 3 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Kuzeyinde Kurtini ve Hüsrev, doğusunda Yağmurhüyüğü ,Yeniceköy, ve Kabakulak köyü, güneyinde Omarsalı ve Güve köyleri, batıda ise Peçenek deresi bulunmaktadır.

Köy Çal Tepesinin dibinde, Peçenek Deresinin üzerinde bulunmaktadır. Yerleşim yerinden Peçenek Deresine doğru inen vadi tamamen yeşil alan olup bu bölgede özellikle kayısılar, elma bahçeleri, üzüm bağları dikkat çeker. Köy bölgenin eskiden en yeşil alanı imiş.

Köyün adını nereden aldığı konusundaki rivayetler de bunu desteklemektedir. Köye ilk yerleşenlerin ağaç oymacılığında ehil oldukları ve bu nedenle köye Oymaağaç adının verildiği söylenmektedir.

Köyün Türklerden önce de yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair yaygın bir inanış olmasına rağmen, köyün çeşitli mevkiilerinde bulunan kabartma desenli taşların yöreye ait olmadığı, bir şekilde taşıma-nakliye yolu ile yöreye getirildiği bilinmektedir.

Kaş diye tabir edilen bölgenin toprak yapısı incelendiğinde, yüzey tabakasında yer alan verimli bitki örtüsünün sık ağaçlık olduğu, ama zaman içinde tuz gölünün oluşması ile birlikte peçenek deresinin aşırı tuzlu çözeltiler ile vadileşmesine, oluşan " kaş " dağ sıraları üzerindeki verimli toprakların erozyona maruz kalarak "küfeki" denilen katmana erişinceye kadar aşınmasına sebep olmuştur. İşlenmesi kolay olan küfeki taşının yöredeki varlığı-yoğunluğu ve aşınma hızlarına bakılırsa son 6 yüzyıl boyunca aktif olarak yapısal hammadde olarak kullanıldığı sonucuna ulaşılır. Bu sıra dağların güney - güneydoğu yamacında yer alan volkanik taşlar yaklaşık M.Ö. 6.200 yıllarında hasandağı veya ekecik dağı ekseninde volkanik bir patlama olduğunu, bu patlamanın yarattığı yer altı basıncının kaş denilen bölgede "küfeki" denilen hammaddenin oluşmasına sebep olduğu anlaşılmaktadır. Bu patlama ile birlikte orman alanlarının da yok olduğu bilinmektedir.

Köy 1989 yılına kadar Ankara ili Ş.Koçhisar ilçesine bağlı iken aynı tarihte Aksarayın il olması üzerine Ağaçören ilçesine bağlanarak Aksaray vilayeti sınırları içine dahil edilmiştir.

Köyün nüfusu diğer bölge köylerinde de olduğu gibi her yıl azalmaktadır.Önceleri yurt dışına işci vermeyle başlayan göç daha sonra Aksaray ,Ortaköy ve Ş.Koçhisar merkezlerine iş ve eğitim yetersizliği nedeniyle yönelmiştir. 2005 yılı itibariyle köyde 25 civarında mesken bulunmaktadır.

Nüfusun gittikçe azalması köyün ilköğretim okulunun kapanmasına neden olmuştur. Köyün camisinin inşaa tarihi 1925 dir. Bölgede yaygın olduğu üzere tahıl tarımı köyde yaygın bir şekilde yapılmakta olup, Peçenek Deresi kenarındaki alanlarda sulu tarım imkânı mevcuttur.

Oymaağaç, Ağaçören
Harita
Aksaray
Aksaray
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAksaray
İlçeAğaçören
Coğrafi bölgeİç Anadolu
Nüfus
 • Toplam143
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0382
Posta kodu68600

Oymaağaç, Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Aksaray iline 62 km, Ağaçören ilçesine 20 km uzaklıktadır.

===İklim===

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağislıdır!!

Nüfus

Yerleşik olarak halen köyde yaşayan yaklaşık 40 kişi bulunmaktadır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - H. Emin Güney
2004 - İsmail Şahan
1999 - İsmail Şahan
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon İNTERNET BAĞLANTISI vardır.

Dış bağlantılar