İçeriğe atla

Vikipedi:Bürokratlık başvurusu/Harald the Bard: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Bjelica (mesaj | katkılar)
k →‎Harald the Bard: aday kullanıcının adaylığı kabul ettiği zamana göre güncelleme
1. satır: 1. satır:
=== <font size="+1">[[Kullanıcı:Harald the Bard|Harald the Bard]]</font> ===
=== <font size="+1">[[Kullanıcı:Harald the Bard|Harald the Bard]]</font> ===
'''[{{fullurl:Vikipedi:Bürokrat başvurusu/Harald the Bard|action=edit}} Oy verin!]'''
'''[{{fullurl:Vikipedi:Bürokrat başvurusu/Harald the Bard|action=edit}} Oy verin!]'''
'''(0/0/0) Oylama bitiş tarihi 05:51, [[9 Ekim]] [[2023]] (UTC)'''
'''(0/0/0) Oylama bitiş tarihi 11:55, [[9 Ekim]] [[2023]] (UTC)'''


{{Kullanıcı|Harald the Bard}} – [https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj%3AHarald_the_Bard&oldid=30294970#B%C3%BCrokratl%C4%B1k Kendisinin mesaj sayfasına bıraktığım mesaj] sonrasında, kendisini bürokrat adayı göstermek isterim. Konuya dair Vikipedi içi ya da dışı başka hiçbir iletişimimiz olmadığını da beyan etmek isterim, potansiyel yanlış anlaşılmaları önleme adına.
{{Kullanıcı|Harald the Bard}} – [https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj%3AHarald_the_Bard&oldid=30294970#B%C3%BCrokratl%C4%B1k Kendisinin mesaj sayfasına bıraktığım mesaj] sonrasında, kendisini bürokrat adayı göstermek isterim. Konuya dair Vikipedi içi ya da dışı başka hiçbir iletişimimiz olmadığını da beyan etmek isterim, potansiyel yanlış anlaşılmaları önleme adına.

Sayfanın 08.56, 27 Eylül 2023 tarihindeki hâli

Harald the Bard

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 11:55, 9 Ekim 2023 (UTC)

Harald the Bard (MesajKatkılarİstatistikler)Kendisinin mesaj sayfasına bıraktığım mesaj sonrasında, kendisini bürokrat adayı göstermek isterim. Konuya dair Vikipedi içi ya da dışı başka hiçbir iletişimimiz olmadığını da beyan etmek isterim, potansiyel yanlış anlaşılmaları önleme adına.

Şahsi olarak bu yetkileri mümkün mertebe çok kullanıcı arasında dağıtmanın, bir kullanıcıda çok fazla yetki ve sorumluluk toplanmasından daha sağlıklı sonuçlar verdiğine inanıyorum. Halihazırda 6 bürokratımız mevcut ve tamamı aynı zamanda hizmetli. Hizmetlilik yetki ve sorumlulukları olmayan bir bürokratımızın olması, bu açıdan faydalı olacaktır.

Bir yetkiyi alması kolay olursa, vermesi de doğal olarak kolay olur, düşüncem bu yönde. Kendisinin mesaj sayfasında ifade ettiği "topluluğa her zaman hesap verebilir ve açık olacağım konusunda kuşkum yok" sözleri, ben bu bakış açımı dile getirmeden aslında benim aradığım hususlardan birisi konusunda bana yardımcı oldu. Dolayısıyla herhangi bir olumsuz durumda kendisinin de buna göre hareket edeceğine "inanıyorum".

Mesaj sayfasına yazdığım mesajdan alıntılarsam

Kullanıcı gruplarına kullanıcı atama, bürokratlık ve hizmetlilik başvurularında fikir birliğini gözetme ve Vikipedi:Bürokrat tartışması konusunda yeterli deneyime sahip olduğunu düşünüyorum. Tartışmalardaki sakin, akla yatkın ve tarafsız görüşlerin, bence bürokrat olmaya uygun.

Sonuç olarak, ağırbaşlılığı, anlayışlı tavırları, mantıklı bakış açısı ve yaklaşımlarından, olgunluğundan ötürü, bürokratlık görevini yerine getirebileceği kanaati bende oluştu. Sonucun herkes için hayırlı olması temennisiyle...Nanahuatl? 05.51, 25 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]

@Nanahuatl tekrar selam. Mesaj sayfamda teklifini kabul etmiştim. Ancak Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Adaylık sayfasının altında birinci maddeye dayanarak adaylığı kabul ettiğimi burada da belirtmek istedim. Güzel sözlerin için teşekkür ederim.
Adaylık olumlu da sonuçlansa olumsuz da sonuçlansa, şimdiden görüş bildiren herkese teşekkür ederim. Ben normalde devriyeliğin ötesinde bir yetki/sorumluluk istemiyordum açıkçası ve aklımda da yoktu. Geçmişte yapmış olduğum devriyelik başvurumda da bu tutumum görülebilir bence.
Özel hayatım ve işim gereği genellikle yoğun çalıştığımdan hizmetlilik veya bürokratlık gibi sorumluluklar için yeterli vaktim olmayacağını düşünüyordum. Fakat sen beni aday göstermeyi teklif edince bu konu üzerine biraz daha düşündüm. Bürokratlığın görev tanımını ve yapılması gerekenleri tekrar okudum. Ben açıkçası bu görevi hakkıyla yerine getireceğimi ve Vikipedi'de geçirdiğim etkin sürenin bu sorumluluğu düzenli bir şekilde devam ettirebilmek yeterli olduğunu düşünüyorum.
Bürokratlardan kılı kırk yarması, hizmetlilik ve diğer kullanıcı gruplarına katılmak için yapılan başvurularda tüm argümanları iyi tahlil edebilmesi bekleniyor. Kullanıcı grubu atamalarının yanı sıra, bürokratların daima fikir birliğini gözetmesi şart ve temelde fikir birliği kriterine göre tartışmaları gerçekleştirmek en önemli kriterlerden biri. Köy Çeşmesi'nde tartışmaya açtığım zamana kadar neredeyse kimsenin pek de önemsemediği bir konu için tartışma başlatmış olmam belki de bunu gözettiğime örnek olarak verilebilir. Bu örnek, bu satırları yazarken aklıma geldi.
Ben bürokratlığın Vikipedi'deki tanımına genel olarak uyduğumu düşünüyorum. Bir kişi hizmetli olmadan bürokrat olabiliyor mu, bilmiyorum. Eğer olunabiliyorsa, şimdiye kadar tıpkı madde içeriklerine yaptığım katkılardan duyduğum mutluluk gibi, sayesinde çok şey öğrendiğim Türkçe Vikipedi Topluluğu'na hizmet etmek de beni bir o kadar mutlu eder :)
Son olarak birkaç şey daha söyleyip konuyu kapatayım. Topluluğumuzun geçmişte ileri düzey teknik yetkilere sahip kullanıcı gruplarıyla sorunlar yaşadığının farkındayım ve bu konu hakkında çekincesi olan kullanıcıların olduğuna eminim. Nanahuatl'a da aynı şeyi söyledim, topluluğumuza da aynı şeyi ifade edeyim: Benim için hizmetlilik, denetçilik, bürokratlık vb. tüm ekstra yetkilerin olduğu kullanıcı grupları birer görev, yetkililik, üst kademe vs. değildir. Benim görüşüme göre bunların hepsi topluluğa gönüllü olarak sunulan bir hizmet. Dolayısıyla burada sunulacak olumsuz oylara gücenmeyeceğim gibi, adaylığım başarısız olursa da hiç sorun değil. Başarılı olup sonra herhangi bir sebepten ötürü bu sorumluluk elimden alınırsa veya iade etmek durumunda kalırsam yine hiç sorun değil. Çünkü bu sorumluluk bence buranın daha iyi olması için yapılan gönüllü bir hizmetten başka bir şey değil. Seçilirsem sadece mutluluk duyar ve bunu elimden geldiğince en iyi şekilde yerine getiririm.
Bürokratlığın gerektirdiği özelliklere kişisel olarak sahip olduğumu düşünüyorum. Daima hesap verebilir ve açık olacağımdan da kuşkum yok. Eğer böyle davranmıyorsam da bürokratlıktan çekilmek benim için hiç sorun değil. Bundan sonra takdir topluluğumuzun. Olumsuz da olsa olumlu da olsa, görüş bildiren herkese tüm içtenliğimle teşekkür ederim. Kişisel olarak algılamayacağıma emin olabilirsiniz çünkü bu bir bürokrat adaylığı ve çekincelerinizi dile getirmeniz kadar doğal ve hoş karşılanması gereken başka bir şey olamaz. :)
Biraz uzun oldu ama beni tanıyan veya tanımayan herkes için düşündüklerimi düzgünce ifade etmek istedim. Teşekkür ederim, selamlar, Harald the Bard (mesaj) 11.55, 25 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]




Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu

  1. Gerekçede öne sürdüğüm argümanlar gereğince görüşüm olumlu. Hayırlısı olsun herkes adına.--Nanahuatl? 19.24, 25 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]
  2. Seksen İki Yüz Kırk Beş'e verdiği yanıtta üslubu ve cevapları tatmin edici. Ayrıca kullanıcı atama yetkilerini layıkıyla yapabilecek bir vikipedist. Vikipedi politikaları ve vikipedi topluluğunun fikir birliğini gözeterek hareket edeceğini düşünüyor ve bu sebeplerle destekliyorum. Hayırlısı olsun.--CanQui es-tu? 06.33, 27 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]

Olumsuz Olumsuz

  1. VP teamül ve uygulamalarını yorumlayış şekline dair yeteri kadar doneye sahip olduğu izleniminde olmadığından, güncel bir değerlendirmesinin zayıflığının da etkisiyle Harald the Bard'a bu sorumluluğun tevdisi için şu aşamada daha fazla doneye ihtiyaç olduğu fikrindeyim.--Bjelica (mesaj) 08.29, 27 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]

Tarafsız Tarafsız

Geçersiz Geçersiz

  1. İyi bürokrat olabileceği izlenimin aldım. Bu yüzden benim de görüşüm olumlu. Meraklı bir zat (mesaj) 12.59, 26 Eylül 2023 (UTC) VP:OY gereğince geçersizdir.Wooze 15.34, 26 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum

Sorular Sorular

  • Adaylık için çok teşekkürler. Harald the Bard'ın maddelerle ilgili etraflı değerlendirmelerine alışığız ancak bürokrat olarak nasıl düşüneceğini bir de uygulamada görmekte fayda görüyorum (zira tartışma kapama vb. bir aktivitesi mevcut değil). Zamanında bürokrat tartışmasıyla kapatılmış şu başvurunun nasıl sonuçlandırılması gerektiğine dair bir inceleme ve görüş rica edebilir miyim? Hem aday hem de katılımcıların büyük çoğunluğu etkin olmadığı için serbestçe yorum yapılabilir diye düşünüyorum. Bürokrat tartışmasında yorum yapan bir bürokrat gibi değerlendirmesini rica ediyorum ancak aşırı detaya girmek zorunda değil. Doğru-yanlış cevap yok elbette (ki bürokratların da arasında görüş ayrılığı oluşmuş), yalnızca düşünce biçimini gözlemlemek istiyorum. Çok teşekkürler. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.21, 25 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]
Selam @Seksen iki yüz kırk beş Tabii ki, bu güzel soru için teşekkür ederim.

Hakkında hiç bilgim olmayan bu eski adaylığı baştan sona elimden geldiğince incelemeye çalıştım. O sıralar bir bürokrat olsaydım ve bu bürokrat tartışmasına çağrılsaydım yazacaklarım aşağıdakiler olurdu (dediğin gibi, fazla detaya girmiyorum Seksen iki yüz kırk beş):

  • Vikipedi bir çoğunluk demokrasisi değildir. Verilen destek ve karşıt görüşler adı üzerinde birer "görüştür", oy değildir. Burada bu adaylığın başarılı veya başarısız olarak değerlendirilmesi destek veren ve karşı olan Vikipedi kullanıcılarının görüşlerinde yer alan argümanlara bakılarak yapılmalıdır.
  • Destek veren kullanıcıların görüşleri incelendiğinde, kullanıcıların genelinin Reality'nin hizmetlilikte gösterdiği özveri ve başarıdan kaynaklı olarak bürokratlıkta da başarılı olacağını düşünerek görüş bildirdiğini görüyorum.
  • Karşıt görüş bildiren kullanıcıların görüşlerine bakıldığı zaman ise Reality'nin hizmetlilik sorumluluğunu aldığından bu yana sergilediği tavırlar, tutumlar ve davranış biçimlerine odaklanıldığını görüyorum. Kimi kullanıcı münferit örnekler üzerinden karşı çıkarken, kimisi de genele yayılan bir durumdan bahsederek kullanıcının bir bürokrattan beklenen özelliklere sahip olmadığının üzerinde durmuş.

Benim görüşümse şudur: Herhangi birinin bir görev veya sorumluluğu üstlenip üstlenemeyeceğine sadece ve sadece söz konusu kişinin bu görev veya sorumluluğu başarılı bir şekilde gerçekleşip gerçekleştiremeyeceğine bakarak karar verilmelidir. Tüm kişisel sorunlar, tüm geçmiş problemler bir kenara bırakılmalı ve o kişinin bu işi düzgün yapıp yapamayacağına bakılmalıdır. Bana kalırsa hayatın her yanında olduğu gibi, bir internet ansiklopedisine seçilecek bir bürokrat için de yegâne kriter bu olmalıdır. Kimse tamamen siyah veya beyaz değil, hepimiz gri rengin tonlarındayız. Burada önemli olan kişinin özverisi, başka bir görevdeki başarısı, bürokrat sayısının az olması ve artırılmak istenmesi, geçmişte başka kullanıcılarla yaşadığı sorunlar (büyük ve engel gerektirecek sorunlar değilse) ve diğer sebepler olmamalı. Benim için önemli olan yegâne şey söz konusu kullanıcının bürokratlığı düzgün bir şekilde gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğidir.

Bu kriter bazında değerlendirilirse, Reality'nin bürokratlığın hakkını verip veremeyeceği konusundaki görüşlerimiz ona sorulan sorulara verdiği cevaplar ve geçmişte bürokratlığı iyi yapabileceğine dair kanıtlar göstermiş olmasıdır. Reality'ye sorulan sorulardan:

  • Vito Genovese'in sorduğu sorulardan 1, 2, 3 ve 4. sorulara verdiği yanıt bürokratlığa uygun bir profile sahip olduğu izlenimini vermektedir.
  • Vito Genovese'in sorduğu sorulardan 5. soru için bir öz değerlendirme yapmış. Bu özdeğerlendirmeye somut kanıtlar sunmadığı için 11 sene sonra Harald the Bard olarak buna yorum yapmayı doğru bulmuyorum.
  • Vito Genovese'in sorduğu sorulardan 6. soru bürokratlıkla bana kalırsa çok alakası olmayan bir soru.
  • Vito Genovese'in sorduğu sorulardan 7. soruda sadece Sabri76'nın başvurusuna yaptığı yorumda bir sıkıntı görüyorum. Kullanıcılarla arasının iyi olması, Vikisözlük'te harika işler çıkarıyor olması gibi sebepler bir kişiyi hizmetli yapmak için yeterli değil. Sabri76'nın iyi bir hizmetli olup olmaması, hizmetlilerden beklenen özelliklere sahip olması ve hizmetlilik sorumluluğunu iyi yapıp yapamayacağına dair kanıtların olup olmamasıyla alakalı. Ek olarak, yüzdeler ve hesaplar hiçbir hizmetlilik, denetçilik, bürokratlık vs. başvurusunda bir kıstas olmamalıdır. Argümanların kuvveti sayıların her zaman ötesinde olmalıdır (destek veren kullanıcılar da detaylı bir şekilde görüş bildirmeliler bu yüzden). Yine de Reality'nin Vito Genovese'e devamında verdiği cevaplar, bürokrat olması için uygun olduğunu gösterir nitelikte.
  • (Kendisi artık o adı kullanmadığından ve söylenmesini istemediğinden) Nanahuatl'ın sorusuna verdiği cevap da kafa sayımından ziyade gerekçelere ve argümanlara baktığını gösterir nitelikte.
  • Kibele'nin sorusuna verdiği cevap da aynı şekilde, bürokrat olsaydım benim vereceğim bir cevap olurdu, bürokratlığa uygun olduğunu göstermekte.

Özetlersek, Reality'nin sorulara verdiği yanıtlar bürokratlığa uygun olduğunu göstermektedir.

Reality'nin bürokrat olmasına karşıt görüş bildirenlere karşı tutumu: Reality'nin bürokratlığına karşıt görüş bildiren kullanıcılar, kendisinin geçmişte gösterdiği davranışlara ve olumsuzluklara örnekler göstermişler. Vikiçizerin dediklerini incelediğim zaman bir sürü bağlantıyla karşılaştım. Bunların bir kısmını okudum. Benim fikrimce bu tarz geçmiş tartışmalar ve yorumların artık kişiselleşmeye başladığı noktalar, bir kişinin bürokrat olup olamayacağına kanıt teşkil etmez. Karşılıklı tansiyonlar yükselmiş ve kullanıcılar geçmişteki rahatsızlıkları dolayısıyla tabir-i caizse birbirine girmişler. Reality şöyle biridir, hatalarını kabul edemez vs. gibi yorumlar birer karşıtlık gerekçesi olamaz. Aynı şekilde Reality'nin verdiği cevaplardaki tepkili tavrı da karşı görüştekilerin fikrinin değişmesine pek yardımcı olmamış hatta bu görüşleri perçinlemiş ve adaylığın başarısız olmasına giden yolu açmış.

Ben bürokrat olsaydım karşıtlık gerekçelerinde şöyle bir yorum arardım: "Reality bürokrat olmamalı çünkü kendisinin geçmişte yaptığı şu şu şu ve şu katkılar, bir bürokrat olarak seçilirse düzgün, tarafsız ve detaylı gerekçelendirmeler yapamayacağını göstermektedir." Aynı durum destek görüşlerinde de geçerli. Dolayısıyla karşıt ve destek görüşlerini bu başvuru özelinde oldukça yetersiz buldum.

Dolayısıyla ben Harald the Bard, ne destek verenlerin ne de karşı çıkanların gerekçelerini yeterli bulmuyorum. 2023 Türkçe Vikipedisi'nin kalitesinden ve argümanlarının detaylığından uzaklar. Ne yazık ki yıl şu an 2023 olduğundan Reality'nin geçmiş katkılarını da detaylı inceleyemiyorum.

Dolayısıyla ben bu adaylığa olumsuz görüş bildirirdim - sebebi de Vikipedi standartlarına uygun olmayan bir başvuru süreci olması olurdu. Reality'nin daha sonra tekrar aday olmasını ve görüş bildiren tüm kullanıcıların da şu sayfayı incelemesini okumasını ve iyice özümsemesini önemle (ve kibarca) rica ederdim. Bunun sebebi ise destek veren ve karşı olan kullanıcıların argümanlarındaki yetersizliktir. Bir bürokrat olarak da Reality'ye bu kararımı kişisel algılamamasını kibarca söylerdim çünkü her şeyden önce nezaket.

Daha da uzatmak isterdim Seksen iki yüz kırk beş, ama şu an işten eve gitmem lazım :) Selamlar, Harald the Bard (mesaj) 13.45, 26 Eylül 2023 (UTC)[yanıtla]