Öregrund

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öregrund
Öregrund arması
Arma
İlUppsala ili
BölgeUppland
Yüzölçümü
 • Toplam2.43 km²
Nüfus
 (2005)
 • Toplam1,552
 • Yoğunluk638/km²
Zaman dilimiUTC+01.00

Öregrund, İsveç'in güneydoğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, başkent Stokholm'ün kuzeyindeki Baltık Denizi kıyılarında yer alır. Kent bir köy nüfusunda olmasına rağmen tarihi nedenlerden dolayı kent olarak kabul edilmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Suecia antiqua et hodierna'dan alınan ve kentin 18. yüzyıldaki durumunu gösteren bir resim.

Öregrund, 1491 yılında komşu kent Östhammar'ın isteğiyle kent konumuna alındı. Başta bir kıyı kenti olan Östhammar'ın o dönemde barındırdığı liman, kıyının yüksekte kalması nedeniyle kullanılamaz hale gelmişti. Kraliyet görevlileri de bu nedenle kent yakınlarında bir başka liman alanı kurmak istedi. Bu küçük fakat hızla gelişmekte olan kent, zamanla anlaşmazlıkların bulunduğu bir yer haline geldi. 1520'de Danimarka kralı II. Kristian, Stokholm'ü fethetti. İsveç kralı I. Gustav da, bu kentin limanını kenti tekrar alabilmek için oluşturduğu ordunun taşınmasında kullandı. Bu fark eden Danimarka, kenti baştan sona yıktı ve kent halkını Östhammar'a geri taşınmak zorunda bıraktı.

Kent ve içinde bulunduğu Uppland bölgesi 17. yüzyılda sanayileşmeye başladı. Çelik ürünleri Öregrund aracılığıyla taşınmaya başladı. Bu dönemde İngiltere'de bilinen en kaliteli demir, Oregrounds iron adıyla bilinmekteydi. Bunun yanında yapılan balıkçılık ve turizm etkinlikleri de kentin gelişmesine katkıda bulundu. Çeşitli İsveçlilerin yazlıklar aldığı kent, bir süre sonra küçük olduğu için Östhammar ile birleştirildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tätorternas landareal, folkmängd och invånare per km2 2000 och 2005" (xls) (İsveççe). Statistics Sweden. 18 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2009.