Västervik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Västervik
Västervik arması
Arma
İlKalmar ili
BölgeSmåland
Yüzölçümü
 • Toplam12.87 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam21.140
 • Yoğunluk1,637/km²
Zaman dilimiUTC+01.00

Västervik, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nin güneydoğusunda Baltık Denizi kıyısındaki ormanlık arazide kuruludur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin 1900'lerdeki görünümü.

Västervik ismi tarihi yazıtlara ilk kez 1275 yılında işlendi. O zamanlarda bugünkü Gamleby bölgesinde kurulu olan yerleşime 1433 yılında Pomeranyalı Erik tarafından kent unvanı verildi. Kent konumuna alınmasının en önemli nedeni Stegeholm Kalesi gibi önemli savunma yapılarına sahip olması olarak bilinmektedir.

Kent, bunu izleyen yüzyıllar boyunca peş peşe düşman orduların saldırılarına uğradı. Öyle ki, 1450 ve 1677 yılında kent beş defa yandı. Bunlara rağmen İsveç kralı Gustav Vasa burada bir tersane kurdu ve Almanya ve Baltık ülkeleri için önemli bir İsveç limanı haline geldi. Bunların yanında liman, 17. yüzyıldan sonra Portekiz'e de gemi seferlerinin düzenlendiği bir merkez oldu. 18. yüzyıla gelindiğinde ise yöredeki gemi sanayiciliği oldukça ilerideydi. Bu yüzyılda limandan Akdeniz'e seferlere başlandı.

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

1966 yılından beri her sene şehirdeki Stegeholm Kalesi'nde ballad yarışması düzenlenmektedir. Bunun yanında birçok sanayi kuruluşu barındıran bölgedeki fabrikaların büyük kısmı liman çevresindedir. Ancak son yıllarda kent ve çevresindeki Electrolux gibi önemli şirketlerin kapanması işsizliğin artmasına yol açmıştır. Kentte yer alan 335 metrelik radyo-televizyon alıcıları, İsveç'teki en yüksek yapılardır.

Västervik doğumlular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tätorternas landareal, folkmängd och invånare per km2 2000 och 2005" (xls) (İsveççe). Statistics Sweden. 18 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2009.